Kloboukové downtempo: Tosca

Kloboukové downtempo: Tosca

01. 05. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Koncerty v rámci Conference prostě nejdou přehlédnout – v Praze se v pondělí představila dvojice Huber/Dorfmeister aka Tosca. Pestrobarevná elektronická mozaika vyvolávala záplavu reminiscencí – není divu. Na pódiu si dveře podávaly piana, řetězce DNA, klobouky a klony Mobyho a Chucka Norrise. 
Vedle legendárních Kruder&Dorfmeister, dvojice, která alby Dj Kicks a The K&D Sessions pomáhala definovat trip-hopový zvuk devadesátých let, působí Tosca jako Dorfmeisterův únik do mělčích vod. Je pravda, že při srovnání vychází Tosca, alespoň co se týká počtu alb, daleko lépe – downtempo skvosty jako Suzuki (2000), Dehli9 (2003) nebo J.A.C. (2005) se pevně usadily na vrcholu tohoto žánru. Není tomu jinak ani u jejich posledního alba Odeon (2013) - rakouští elektroničtí zevlovači se znovu rozhodli co nejvíc vytěžit koncept hostujících vokalistů, se kterým se poprvé představili na desce Dehli9. Belgická zpěvačka Sarah Callier se stará o chill-out na tracku What If, Brazilec Lucas Santtana zase ve skladbě Stuttgart ještě víc prohlubuje kosmopolitní feeling desky inspirované hudebním milieu Vídně.



Pražský koncert Tosca v rámci Conference byl zároveň oslavou narozenin Radia1 – o warm-up se postarali Android Asteroid, projekt Tomáše Konůpky a Jana Pospíšila (Navigators), kteří nedávno vydali stejnojmenný debut. Obrovskou harfu na pódiu brzy vystřídala dvě křídla, kolem kterých bylo celý koncert dost prostoru pro tři vokalisty – už zmiňovanou Sarah Callier, ale hlavně Američana JJ Jonese a Roberta Gallaghera. Smetanou na dortu byla pak videoprojekce z dílny Ars Electronica Futurelab, audiovizuálního centra se sídlem v Linci. Nevtíravá videoshow světla a stínu vycházela z frekvencí Huberova piana propojeného s obrazovkou pomocí speciální stély. Výsledkem byl fascinující rej sebepohlcujících a neustále se měnících obrazců, které s hudbou Tosca vytvořily působivý tandem.

tosca
 
Páteř koncertu tvořily skladby z desky Odeon a všudypřítomné klobouky. JJ Jones se zaměřil na pomalejší záležitosti, Robert a Sarah si na sebe vzali dynamičtější kousky. Tosca celý set efektně vygradovali: zvuk ptáků z Zur Guten Ambience a celých několik úvodních minut koncertu mělo spíš ambientní nádech. Zavřené oči, případně vpíjení do vlasů medúzy vlnící se na plátně. Od okamžiku, kdy začal Rob slibovat, že „už to nikdy neudělá“ (Heatwave) a JJ se začal tvářit jako Dave Gahan, se kola Toscy nezastavila. Sarah se sice na pódiu ukazovala jen sporadicky, ale když přišla, dokázala někdy přespříliš dlouhému elektronickému dumání vdechnout zase život (Me & Yoko Ono). Kloboukové downtempo finišovalo taneční rychlostí – jen škoda, že na něj v cíli čekal relativně skromný zástup fanoušků.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE

Pondělí 29. 4. 2013
Vystupují:
Tosca
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika