Rozhovor s Dreadzone

Rozhovor s Dreadzone

28. 05. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dreadzone jsou pojmem nejen taneční scény 90. let, ale i všech, které tehdy oslovily nové hudební přístupy k elektronické muzice i dubu a reggae. Tento projekt měl vždy blízko ke karibské muzice, což podtrhuje i jamajský zpěvák Earl16, který je jeho součástí skoro od jeho počátku v roce 1993.
První dvě desky 360 a SECOND LIGHT jsou dnes již klasikami žánru, jejichž kvality neobrousil ani zub času. Dreadzone letos slaví 20. výročí, právě chystají k vydání nové album ESCAPADES a 30. května se po dlouhé době znovu vrátí do Prahy, kde vystoupí na kruhovém podiu Lucerna Music Baru. U té příležitosti jsme napsali Gregovi, který je mozkem Dreadzone, jestli by se s námi podělil o svůj pohled na historii své kapely. Tady je původní rozhovor jako předkrm před čtvrtečním pražským koncertem.

Ahoj Gregu, díky za tvůj čas, předpokládám, že jsi hodně zaneprázdněný prací kolem nového alba. Proč se vlastně jmenuje právě „Escapades“?
To slovo se objevilo v jednom z řádků jedné nové písničky. Je to způsob, jak popsat dobrodružství, které jsem v roce 2011 zažil společně s Leem, když jsme znovu dali dohromady the Big Audio Dynamite. Přineslo nám to nové zkušenosti, které inspirovaly novou tvorbu a také turné se starými přáteli a cestu přes Ameriku. Máme radost z každého momentu a vedle toho v tom vidím i osobní perspektivu ve svých vztazích. Každá epizoda v Dreadzone přináší i novou eskapádu a právě toto slovo to celé skvěle vyjadřuje.



Album žel oproti původním plánům ještě nevyšlo, ale slyšeli jsme už z rádia nový singl. Plánuješ představit nové tracky i v České republice?
Ano, určitě budou v setu alespoň tři nové věci, možná i více. Rádi je vyzkoušíme na českém publiku. Zatím je lidi přijali velmi dobře.

Slyšel jsem, že na desce spolupracovali i staří přátelé, prozradíš nám víc?
Dělali jsme to album ve studiu Micka Jonese, takže jsme cítil, že bych jej měl požádat, aby nám zahostoval v písničce „Too Late“, která je velmi silný song. Také Don Letts nám pomohl napsat jeden text a je tu ještě jeden host – zpěvačka Lena Cullen.

Dreadzone letos slaví 20. výročí, na co myslíš, když se koukáš zpátky?
Jsem hrdý, čeho se nám podařilo dosáhnout a co jsme udělali za nahrávky. Hlavně jsem ale šťastný, že máme konzistentní level naší práce a aktivit se slušně velkou základnou fanoušků, která navíc stále roste. Dlouhověkost je klíčem. Naše nahrávky obstály zkoušku času a živé show pořád děláme s nadšením a snahou o originalitu.

Do které etapy v historii kapely by ses vrátil, kdyby to bylo možné?
Haha, možná do let 96/97, když jsme dělali naše třetí album Biological Radio. Zbavil bych se tak pár slabších aspektů této nahrávky, dal bych facku hippie přístupu a zbavil se mystiky.

Vidíš za tu dobu nějaké rozdíly ve vašich fanoušcích pod podiem?
Ani ne, jen se v publiku rozšířil počet mladých i starších lidí. Asi jak rodiče dospěli a jejich děti si mezitím k nám taky našli cestu.

Celá scéna a hudební business se za tu dobu hodně změnili. Jak se ti líbí nové technologie a možnosti internetu, které ale zároveň přinášejí stahování zdarma a tak dále?
Neustále si užívám možnost komunikace s lidma díky Dreadzone Facebooku a taky používám Twitter, Soundcloud a YouTube. Nnabízejí totiž úžasnou možnost, jak lidem představit náš zvuk. Nejsem schopný říct, jestli to vyrovnává to všechno pirátské stahování, ale rád si představuji, že ano. S podporou iTunes a dalších možností jak si koupit hudbu rostou i legální downloady. Jsme tak v bodu, kde digitální trh vypadá zdravě, a tak to má být. Věřím, že hodně lidí si uvědomilo, že je třeba vložit peníze, abys podpořil tvorbu nové muziky.

Jak se ti líbí aktuální britská scéna a její trendy?
Pořád je tu něco čerstvého a skvělého v mnoha různých aspektech. Například teď třeba vydavatelství Black Butter a Sub Slayers dělají fakt výborné věci, kde nový jungle po boku s klasickým zvukem house music potkává těžkotonážní basové linky, to se mi líbí! Nedávno jsem se taky ponořil do tvorby londýnského umělce, který si říká Burial. Má fakt výjimečný zvuk, něco jako Aphex Twin dnešních dnů.

Vaše vlastní hudba je silně propojená s reggae a dubem. Máš nějaké konkrétní vzory z jamajské scény?
Je hodně hrdinů z tohoto požehnaného ostrova, jako třeba King Tubby, Lee Perry, Sly & Robbie, Dennis Brown, Gregory Isaacs nebo náš vlastní zpěvák Earl16.

Když se řekne Česká republika, co se ti vybaví v hlavě?
Pár opravdu skvělých vystoupení, přátelští lidé, pohoda a krásná Praha. Moc se těšíme!

Díky za rozhovor
 

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DREADZONE / UK

Čtvrtek 30. 5. 2013
Vystupují:
dreadzone / uk
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika