Jamajský Chronixx navštíví Lucerna Music Bar

Jamajský Chronixx navštíví Lucerna Music Bar

12. 06. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Tato zpráva by mohla mít podtitul “I sny se mohou stát skutečností”. V uplynulém roce oslovila Lucernu nejedna fanynka tohoto mladého jamajského zpěváka, že netouží po ničem jiném, než aby Chronixx zazpíval i v Čechách. A ve čtvrtek 8. srpna se to tak trochu nečekaně opravdu stane!
Chronixx je už dva roky na Jamajce, která je plná velkých talentů, tím bez debat největším objevem reggae scény, do kterého mnozí vkládají velké naděje. Nemá image gangstera, ale právě naopak to je kluk, co skvěle zpívá, má chytré texty a neuvěřitelné charisma. Prý právě on bude nástupcem Boba Marleyho a zařadí se jednou po boku nesmrtelných legend reggae. Vzhledem k jeho současným úspěchům to nevypadá jako zas tak přehnané tvrzení. Proto doporučujeme se v následujícím článků více seznámit s jeho životem a dosavadní tvorbou. Rozhodně stojí za pozornost!

Chronixx

Chronixx (vlastním jménem Jamar Rolando McNaughton) se narodil na Jamajce teprve před jednadvaceti lety v jedné hudebně založené rodině. Jeho otec je zasloužilý veterán Chronicle, a tak Jamar doprovázel tátu do nahrávacích studií už jako kluk, a měl tak možnost se učit přímo od legend, jako byl třeba nedávno zesnulý hitmaker Gregory Isaacs, nebo v sousedství žijící Norris Man či Burro Banton. Není proto divu, že už v pěti letech se Jamar plný elánu sebevědomě pokouší prosadit ve světě hudby svým prvním vlastním textem "Rice Grain".
 


Tehdy to ještě byla vtipná příhoda, ale jeho táta si tím uvědomil neobvykle velký talent a jeho univerzálnost, a tak se mu snažil pomoci v hudebních základech. Dokonce jej i pojmenoval Little Chronicle, ať má na čem stavět, ale kamarádi jej stejně brzy pokřtili na Chronixxe. Stejně jako mnoho jiných začal zpívat v místním kostelním sboru, ale navíc už jako teenager na střední škole zpíval harmonie pro místního evangelického zpěváka Jermaine Edwardse nebo i u nás oblíbeného rastamana, který si říká Lutan Fyah. Ve čtrnácti už Chronixx začal produkovat a tvořit vlastní instrumentálky. Na jeho “Freezer riddim”, který vyšel u Icebox Records pak nahráli své písničky i pánové Konshens nebo Munga Honorable. Zároveň u toho ale samozřejmě dál chodil na střední školu, kde vynikal hlavně ve vizuálním umění. Někde uvnitř sebe ale už prý cítil, že má více rozeznít svůj vlastní hlas.

Impulsem k naplnění cesty a jeho životního osudu byla tragická smrt jeho bratra v roce 2009. Téhož roku taky potkal svoje “bredrins”, kteří jej pozitivně ovlivnili ve směru vlastní tvorby. Nejvíc si prý porozuměl s Arnettem, který si přezdívá Teflon a nahrává u ZincFence Recordz. A právě tato parta muzikantů mu pomohla se postavit na vlastní nohy a dnes tvoří jeho doprovodnou kapelu. V roce 2010 se Chronixx dal dohromady s dalším talentovaným klukem jménem Alty “J.O.E.” Nunes a jeho bratry Aijahem a Jahnoiem. Nikdo ještě netušil, že právě tohle spojení vytvoří základnu pro něco většího, co mělo teprve přijít. J.O.E. totiž v únoru 2011 těsně po křtu svého songu “Rasta Chant” na riddimu “Nyabinghi” nečekaně umírá na vrozenou disfunkci vnitřní krvácení. Aijah, Jahnoi, Chronixx a parta dalších muzikantů se vzápětí poté rozhodli založit na jeho vzpomínku hnutí Jah Over Evil (J.O.E) reprezentující obrodu jamajské tradice roots & culture. A také chtěli dokončit debutové album, kterého se J.O.E. už nedožil. Do této party muzikantů dnes patří nejen další mladé a velmi slibné hlasy, jako jsou Protoje, Kabaka Pyramid nebo Hempress Sativa, ale na desku přispěl třeba i Ky-Mani Marley nebo Bay-C z dancehallového kvarteta T.O.K. který produkoval právě “Nyabinghi riddim”.
 

Sám Chronixx se kvůli těmto událostem rozhodl změnit plány a místo studií na vysoké škole se začal věnovat naplno muzice a společně se svými přáteli z rodiny Jah Ova Evil nahrál singly “Behind Curtain”, “African Heritage”, “Wall Street” nebo “Warrior”, které vzbudily senzaci nejen na Jamajce. Jeho výjimečného hlasu si tak všimnul i Walshy z Major Lazer a pod touto světoznámou hlavičkou mu letos v lednu vydal mixtape “Start a Fyah”. Ten ještě více lidí upozornil na tento naprosto výjimečný talent. Dnes tak Chronixx patří mezi největší nové hvězdy jamajské scény, o kterého se přetahují všechna studia široko daleko. Nejen na Jamajce, ale i v africké Keni jej vyhlásili za nejlepšího nového interpreta roku, ale Jamal zůstává věrný své rodině a partě kamarádů kolem ZincFence Recordz a drží se rady svého otce, aby na sobě dál poctivě makal. Na jaře se podíval v rámci klubového turné poprvé do Evropy a teď v létě se vrátí dobýt několik zásadních reggae festivalů na tomto kontinentu. Máte naprosto jedinečnou příležitost jej slyšet 8. srpna v pražském Lucerna Music Baru v rámci dalšího večera s podtitulem Top-A-Di-Top. Nenechte si to ujít!

Vstupenky jsou v předprodeji za 350 Kč na pokladně Lucerna Music Baru a v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketportal, Eventim a Ticketstream navýšené o poplatky prodejce. Vstupenky můžete pohodlně zakoupit online přímo na webu klubu http://lucerna.musicbar.cz/vstupenky a Facebooku http://on.fb.me/S0F7in. Cena na místě bude 450 Kč.

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: CHRONIXX

Čtvrtek 8. 8. 2013
Vstup: 350 - 450 Kč
Vystupují:
Chronixx & The Zinc Band (JAM)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika