Rockové chvíle s Kurtem Vile

Rockové chvíle s Kurtem Vile

24. 06. 2013  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Kurt Vile je rodák z Filadelfie, co už od mala kamarádí s kytarou a postupně se s ní dopracoval k parádním replikám šedesátek, avšak s originalitou sobě vlastní. V dubnu vydal novou desku a podruhé se spolu s ní podíval do naší matky Prahy.
Ačkoli jsem vyrůstal tzv na kytarách, devadesát procent toho co poslouchám nyní, je elektronika. Nikoli ta industriálně monotónní á-la techno, jakospíš ta experimentální co si ráda zadá s kdejakým žánrem. A tak vydat se na ryze rockový koncert, bylo hudebním dobrodružstvím samo o sobě. První výzvu, totiž trefit správný čas pro příchod do Lucerna Music Baru, jsem zvládnul jen zčásti. Please the Trees, kteří měli být takovou mojí soukromou spojkou, protože narozdíl od Kurta je řadím ke svým, notně naposlouchaným, oblíbencům, už hráli a vypadalo to, že ne zrovna krátce, soudě dle zjevu Václava Havelky. A to je vždycky na houby. I když do sebe loupnete dvě tři piva navíc, těch prvních pár songů, co vám uteklo, už stejně nedoženete. Naskočit do tohohle rozjetého vlaku se mi ale povedlo vcelku hladce. PTT tahali z klobouku samé svižnější kousky, polívali lidi vodou a došlo i na tradiční Havelkův vpád do davu s mirkofonem v ruce a psychedelickým pohledem na tváři. Punková jízda s melodiemi, co klidně snesou přirovnání křehké, zatímco ty druhé, co je doplňují jsou noisové a přesto plně v symbióze. Šňůra od mikrofonu nikomu nohy nepodrazila, takže koncert mohl pokračovat dál a vlastně dál už pokračoval s Kurtem.
 

A pokračoval zcela jinak. Celý večer jsem si připadal jako na ostří nože, nevěda, kam padnout, jako na tenkým ledě, kdy každý další song je jako krok, který se bojím udělat. Jakkoli se mezi PTT a Kurtem dají najít spojnice, např. ty folkové, výlsedný efekt je zcela odlišný. Tam kde Havelka vyborusí konec skladby do extatického závěru, tam jen unyle Kurt sotjí u mikrofonu a ačkoli délka songu je takřka totžná, celkové vyznění mdlé. Na druhou stranu, nechme první dojmy umřít v krátkodobé paměti a pojďme se mrknout hlouběji. Tam kde mi chyběla větší živelnost, pro rock typická, byla jakási nezúčastněná aura Kurta. A světe div se, plně funkční. Tohle totiž nebyl rock, co vás přejede jako stádo koní a donutí vás zazdít pivo panákem navrch. Tohle byl rock alternativní, zadumaný, jak jen Kurtův pohled mohl být. Byť jsme jej vlastně přes jeho dlouhé vlasy vůbec neviděli, a pokud jej někdo náhodou zahlédnul, tak vsadím bůra, že ten pohled mizel kdesi v dáli, kterou nikdo z nás nemohl dohlédnout. Jako Kurtovi nešlo vidět do tváře skrze vlasy, šlo mu vidět do hlavy skrze texty. Výmluvné a sugestivní. Autentičtější i díky zpěvu, který působil jakoby byl tak nějak navíc, jakoby vycházel z jeho úst mimoděk. Jak mi to u rychlejších songů, zejména v druhé půli nevadilo, v okamžiku, kdy Kurt zůstal sám na pódiu (Peeping Tomboy) se to tak zdaleka nejevilo. Nezúčastněný zpěv se měnil v huhňání a vyloženě mi narušoval křehkost téhle balady. Zpět nahoru jsme se s pány dostal v závěru, kdy na řadu přišlo i dlouho osamněle stojící ságo (Freak Train). Taky jsem se přistihnul, že mě dost krát zabavil Jesse Trbovich stejně jako Rob Laakso. Nebyl to jen Krut Vile totiž, byli to i The Violators. Po závěrečné In My Time jsem ještě chvíli vstřebával dojmy na místě spolu se zbytky Plzně a vyšlo mi z toho, že být pořadí opačné, asi by mi to sedlo lépe. Bylo to totiž jako přesedlat ze svižného kabrioletu, co s ním Havelka jede občas i proti zdi, do unavené fordky, co si líně za zvuků pure american rocku jen tak směřuje kamsi do Filadelfie. Nicméně tu novou desku Wakin On A Pretty Daze si ještě někdy pustím.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: KURT VILE & VIOLATORS

Pondělí 17. 6. 2013
Vstup: 300 - 400 Kč
Vystupují:
KURT VILE & VIOLATORS (USA), PLEASE THE TREES
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika