FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Barevné finále Szigetu s ohňostrojem

Barevné finále Szigetu s ohňostrojem
13. 08. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Sziget má slušný hudební rozptyl, stačí si srovnat headlinery jako Nick Cave, Biffy Clyro, Blur, Mika. Ale proč David Guetta? Častá otázka všech kdo přijeli na Sziget za muzikou. Přinášíme vám reportáž z posledního dne maďarského festivalu Sziget.
DJ David Guetta, tak populární u fanoušků a tak nepopulární u kritiků, totiž doprovázel finální show festivalu Sziget. Rozhodně ale nebyl jediný, o koho v poslední den jevili návštěvníci zájem.

Sziget 2013

Ona je neděle? Fakt? A já ještě nestihnul se mrknout na Gian Street Theatre a ani Luminarium. Ukaž plánek, no jo, vždyť ani tuhle scénu jsem vůbec neviděl. Nejčastější rozhovory nedělního dne. Ač se to může zdát podivné, mnohé i po týdnu konec festivalu zaskočil. Zvláště pak vědomí, že opustí komunitu Szigeťanů některé přímo děsil. Holt realita je festivalovému životu hodně vzdálená, asi jako něco, čím se zlobí kamarád, co si nechce dát drink. Naštěstí i v neděli bylo z čeho vybírat a tak hudba zase zafungovala jako skvělý lék.

Franz Ferdinand

Hlavní podium odstartovala francouzští bubeníci Les Tambours Du Bronx, tohle by bylo skvělé na mejdan v parku kdy si všichni bouchnou do sudu, ale na Pop-Rock Main Stage to nefungovalo. Za to následující Babylon Circus byla daleko lepší prezentace francouzské muziky. Výborná rockůvka umíchaná z ingrediencí ska-punk-reggae-swing-jazz. Tahle francouzská parta perfektně připravila půdu pro Franz Ferdinand. Jejich koncert měl výborné tempo i atmosféru. Hned od začátku si publikum mělo možnost zazpívat několik radiových hitů jako například Take Me Out nebo Walk Away, které však rozhodně nevyzněly kýčovitě a kapelu skvěle propojily s publikem. Na závěr celá kapela obklopila svého bubeníka Paula Thomsona, chopili se paliček a společně udělali skvělou bubenických show, která publikum naprosto rozdivočila.
 

Po Franz Ferdinand se na hlavní pódium chystal nejoblíbenější DJ současnosti, David Guetta. Ještě před ním ale v Dance Areně začalo vystoupení australského dua Empire of the Sun, kteří se dostali do širokého povědomí díky singlu We are The People. Předvedli energickou show, bohatou na vizuální efekty, které podtrhli výraznými kostýmy. Jejich electro housový zvuk přijímalo publikum naplněného stanu s obrovským nadšením a toto vystoupení se rozhodně vyrovnalo ostatním headlinerům Dance Areny v průběhu celého týdne.

Před koncem závěrečným finále s Davidem Guettou se do areálu začali hrnout proudy nových návštěvníků. Jednodenní vstup využili desetitisíce nových návštěvníků a typologicky zcela odlišných od všech ostatních. A to je asi odpověď na všechny “proč” z úvodu článku. Festival Sziget nabízí vždy něco extra pro každého.

Publika se sešlo pod pódiem hodně, ale na Blur to rozhodně nestačilo. Bohužel se opět ukázalo, že David Guetta není žádný hudební genius, ale spíš výborný marketingový produkt. Umí chytlavě kombinovat nové hudební trendy, které mnohdy přicházejí z undergroundu s diskotékovými melodiemi, které mu zajišťují masovou popularitu. Už remix legendárního Song 2 od Blur nebyl povedený a Blur nám bylo upřímně líto. A když slyšíte Davida Guettu do svého setu zakomponovat dubstep, začnete trnout. Ale početné publikum se výborně bavilo, tančilo, Guettu povzbuzovalo a navíc ohňostroj byl monumentální.

A jede se domů, nebo pojďme radši ještě na něco, tanulo každému v mysli. Toho využili výborným koncertem znovu obnovení Terne Čhave. Náš poslední zástupce na festivalu začal se zpožděním a tak do prázdného stanu (zpoždění se na Szigetu nevyplácí, lákadel okolo je příliš mnoho), ale skvělým koncertem nakonec stáhli mnoho příchozích a končili s davem fanoušků. Pak už jen dokončit to DJ a jedna věc je jasná, jestli chcete tančit až do rána, jděte na Boys noize.

Tentokrát už definitivní konec, za rok na viděnou. Bylo to skvělé.

Sziget 2013

Nonstop týden plný zábavy se konal od 5. do 12. srpna v Budapešti. Více informací na www.szigetfestival.cz, nebo na http://www.facebook.com/SzigetCZ.

Za Sziget festival
Přemysl Štěpánek


Dodal: Premysl Stepanek, Sziget festival
SZIGET (HU)

SZIGET (HU)

Pondělí 5. 8. 2013 až Pondělí 12. 8. 2013
weekly pass - 199 EUR do 5.5.2013
Vystupují:
ALEX CLARE (UK), REGINA SPEKTOR (USA), MYSTERY JETS (UK), ENTER SHIKARI (UK), LES TAMBOURS DU BRONX (F), SKUNK ANANSIE (UK), DIZZEE RASCAL (UK), !!! (USA), EDITORS (UK), FIREWATER (USA), IN MEMORY OF LASZLO BODI (CIPŐ), DIE ÄRZTE (D), SKA-P (E), SEEED (D), FRANZ FERDINAND (UK), QUIMBY IN WONDERLAND, NICK CAVE & THE BAD SEEDS (AUS), BIFFY CLYRO (UK), BLUR (UK) ,MIKA (UK), END SHOW WITH DAVID GUETTA (F), MOANA & THE TRIBE (NZ), APPRIL PROJECT, TAKO LAKO (SRB-DK), WARSAW VILLAGE BAND (PL), DAKHABRAKHA (UKR), CANKISOU (CZ), R.U.T.A. (PL), LA PEGATINA (E), PARNO GRASZT FEAT. LATCHO DROM, ŠHUTKA ROMA RAP (MK), SÖNDÖRGŐ, FIGLI DI MADRE IGNOTA (I), MUZSIKÁS - 40th Anniversary Concert, DUBIOZA KOLEKTIV (BA), PANNONIA ALLSTARS SKA ORCHESTRA, CALEXICO (USA), MOKOOMBA (ZW), BESH O DROM FEAT. PALYA BEA, CSÍK ZENEKAR ÉS BARÁTAI, RACHID TAHA (F), EMIR KUSTIRICA & THE NO SMOKING ORCHESTRA (SRB), LENINGRAD (RU), ABATRONICS - FANFARA TIRANA MEETS TRANSGLOBAL UNDERGROUND (ALB-UK), THE JOY FORMIDABLE (UK), AFTERHOURS (I), MONOPHONA (LUX), DAILY BREAD (NL), SPLENDID (NL), BLAUDZUN (NL), BALTHAZAR (B), LEFT BOY (A), TIMBUKTU & DAMN! (S), RUBIK (FIN), CHASE & STATUS LIVE (UK). NERO LIVE (UK), BOOKA SHADE LIVE (D), DUB FX (AUS), EMPIRE OF THE SUN (AUS), SANFRANCISCOBEAT, NIKOLA, STEREOPALMA, CHRISS VS. DANDY, MONKEY6, NINA KRAVIZ (RU), JAY LUMEN, MUZZAIK, JOZIF (UK), FELIX CARTAL (CAN), CHRIS LIEBING (D), NICKY ROMERO (NL), SEBASTIAN INGROSSO (S), JOHN DIGWEED (UK), BOYS NOIZE LIVE (D), HOT X, CHUCKIE (NL), OTTO KNOWS (S) ,EROL ALKAN (UK), GUY J (ISR), OSCAR MULERO (E), ANDRO, JULIA CARPENTER, SIKZTAH, HOFFMAESTRO (S), TRIGGERFINGER (B), SKIP&DIE (NL), IVA LAMKUM (NZ), THE BOTS (UK), EVERYTHING EVERYTHING (UK), DONOTS (D), DRY THE RIVER (UK), NNEKA (NIG-D), THE CRIBS (UK), FLOGGING MOLLY (USA), WAX TAILOR (F), LITTLE BOOTS (UK), EMILÍANA TORRINI (ISL), ZAZ (F), DEICHKIND (D), MICHAEL KIWANUKA (UK), PETER BJORN & JOHN (S), HADOUKEN! (UK), TAME IMPALA (AUS), BAT FOR LASHES (UK), BAD RELIGION (USA), WOODKID (F), PAROV STELAR (A), KATY B (UK), TOTALLY ENORMOUS EXTINCT DINOSAURS (UK), KEES VAN HONDT (NL), RANGLEKLODS LIVE (DK), GESAFFELSTEIN LIVE (F), NETSKY LIVE (B), NOISIA (NL), CAMO & KROOKED DJ SET (A), TECHNO KUNST: TOMMY FOUR SEVEN (D), FEED ME DJ SET (UK), PÖLI VS. POLARIZE, DOP (F), TECHNO KUNST: MARCEL DETTMANN (D), DUBLIC, JADE, IAN AUTORUN b2b MARKOV a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |