These New Puritans poprvé v Čechách

These New Puritans poprvé v Čechách

20. 08. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Radio Wave odhaluje program a hvězdy svého listopadového festivalu. Stejně jako v loňském roce se tento dramaturgicky unikátní projekt Radia Wave a festivalu Stimul uskuteční ve třech listopadových dnech, na třech různých scénách a přiváží opět to nejzajímavější ze současné nezávislé hudební scény, české i zahraniční.
Hvězdou prvního dne festivalu, v pondělí 4. listopadu v Lucerna Music Baru, bude hudebník a producent John Parish, hlavní spolupracovník PJ Harvey. Druhý festivalový den, v úterý 5. listopadu, se program přesune do nově otevřeného nahrávacího studia Českého rozhlasu, kde vystoupí Tomáš Dvořák aka Floex. Vrcholem festivalu bude ovšem česká premiéra britských These New Puritans. Kapela, která v průběhu své existence prošla žánrovou proměnou od post punku k fúzi popu a klasické hudby, vystoupí 20. listopadu v pražské MeetFactory.

These New Puritans
Když se These New Puritans v roce 2006 zjevili na ostrovní scéně, měli mnozí tendence řadit je mezi široký zástup retro kytarovek. Už s vydáním první desky Beat Pyramid ale začalo být jasné, že Puritans směřují dál: energickou smršť, vystavěnou z elektronických motivů a podepřenou hlasem Jacka Barnetta, totiž dopředu poháněly zrychlené hiphopové beaty. These New Puritans už na debutu ukázali, že jejich inspirační zdroje jsou opravdu eklektické, od kultovního rapového kolektivu Wu-Tang Clan až ke králi IDM Aphexi Twinovi. Ta největší překvapení ale měla teprve přijít.

These New Puritans

S druhou deskou Hidden totiž These New Puritans uvedli na scénu japonské válečné bubny taiko nebo desetičlenný komorní orchestr z Prahy a Jack Barnett tím potvrdil, že když sliboval průnik dancehallu a minimalismu Stevea Reicha, myslel to opravdu vážně. Doposud největší žánrový veletoč ale skupina, která v minulosti předskakovala třeba Björk, předvedla až s letošním albem Field of Reeds.


K práci na desce, jejíž název odkazuje ke staroegyptské mytologii, přizvali These New Puritans portugalskou zpěvačku Elisu Rodrigues a veškeré kytary a elektronické beaty vyměnili za intimní dechy, klavír a atmosférické vokály. „Každé číslo má svůj smysl,“ zpívá Barnett ve starší skladbě Numerology a tuhle tezi na Field of Reeds naplňuje vrchovatě. Deska je až matematicky přesně zkomponovaná a velkou měrou si bere inspiraci z klasické hudby, přesto je niterná a vřelá. Field of Reeds patří k nejlépe hodnoceným letošním deskám vůbec a These New Puritans jsou díky ní bezpochyby v nejlepší formě za celou svoji dosavadní kariéru.

Radio Wave Stimul festival 2013

4. 11. - John Parish, OTK
Lucerna Music Bar
290 Kč v předprodeji (+ poplatky) / 390 Kč na místě

5. 11. -  Floex
Český rozhlas, Studio 1
vstup zdarma (rezervace místa na základě festivalové permanentky či vstupenky na kterýkoli z koncertů festivalu)

20. 11. - These New Puritans
MeetFactory
590 Kč v předprodeji včetně poplatků sítí /650 Kč na místě

Vstupenky v prodeji v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal a v místech konání festivalu. Za výhodné ceny lze objednat vstupenky na jednotlivé koncerty formou SMS či přímým bankovním převodem prostřednictvím portálu SMSticket.cz. Zde je možné koupit i nejvýhodnější permanentku za 690 Kč!

Více informací o festivalu a jeho podrobném programu ohlásí organizátoři na začátku září.

wave.cz
stimul-festival.cz
scrapesound.org
musicbar.cz
meetfactory.cz

Dodal: Jan Hladonik , ČRo Radio Wave
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

STIMUL FESTIVAL - THESE NEW PURITANS

Středa 20. 11. 2013
Vstup: 590 - 650 Kč
Vystupují:
These New Puritans (UK), oOoOO
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika