FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Prahu čeká festival světla Signal

Prahu čeká festival světla Signal
29. 08. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (2)
(Promotion) Venkovní světelné instalace. Architektonické video-mappingy. To nejlepší ze světové i domácí umělecké scény. Workshopy. Noční plavby za světlem po Vltavě. Moderní audiovizuální umění a tisíce lidí v ulicích po setmění. Prahu čeká v polovině října úžasná podívaná v nevšední, slavnostní a mystické atmosféře.
Českou metropoli čeká největší festival ve veřejném prostoru, který představí Prahu jako místo, kde se díky moderním technologiím snoubí historický genius loci se současným uměním. Praha se tak stane vedle Barcelony či Lyonu dalším evropským centrem současného vrcholu audiovizuálního umění a zasáhne tak na čtyři dny chod centra města.

„Festival připravujeme déle než dva roky. Za tu dobu se nám podařilo získat pro první ročník festivalu nejen finanční podporu od partnerů jako je Hlavní město Praha, Czech Tourism nebo Ministerstvo pro místní rozvoj a mnoha dalších, kterým děkujeme. Jsme hrdí, že se nám podařilo získat prostředky na zcela nový kulturní projekt. Jsme přesvědčeni, že je to především známkou neutuchajícího zájmu o kreativní inspiraci, o pokrok v technologiích a o neotřelý a imaginativní přístup k našemu životnímu prostoru, “ sděluje Martin Pošta, ředitel festivalu.

Signal festival

Myšlenka takto rozsáhlého festivalu světla v prostředí centra Prahy vyvolala enormní zájem o tvorbu ve veřejném prostoru ze strany předních českých umělců. Díky tomu festival světla Signal k vytvoření speciálních uměleckých děl a instalací získal taková jména, jako jsou František Skála, Krištof Kintera, Rony Plesl, Milan Cais, Vladimir 518, Michal Cimala nebo například Jakub Nepraš, Prokop Bartoníček, VJ Kolouch a další.

„Z programového hlediska můžeme s uspokojením konstatovat, že se nám podařilo pro hlavní programový pilíř, tedy pro outdoorové světelné instalace a intervence, naplnit ty nejambicióznější plány. V říjnu Prahu navštíví naprostá špička světa architektonických video-mappingových projekcí a světelných instalací: AntiVJ visual label (BE/FR), 1024architecture (FR), Telenoika (SP), Sila Sveta (RU) a neskromně sem řadím i tuzemskou skupinu The Macula (CZ),“ dodává programový ředitel festivalu Jan K. Rolník.

Organizátoři festivalu tato zvučná jména doplnili o projekty, které vzešly z otevřené výzvy incoming SIGNAL. Z padesáti přihlášených projektů a dvaceti zemí světa vybírala čtyři vítězné návrhy devítičlenná odborná porota.

Light art v ulicích Prahy
Festival Signal vůbec poprvé v České republice takto rozsáhle představí moderní audiovizuální umění – light art. Jedná se o formu umění, kde je hlavním prostředkem uměleckého vyjádření a základním pracovním „materiálem“ světlo.

video Maping

Hra světel a stínu byla a je důležitým prvkem s hlubokou společenskou symbolikou procházejícím staletími od řeckých tragédií, přes renesanční sloh po experimentální film. V současnosti však nabylo nového významu a rozměru díky rozvoji moderních technologií a světelných zdrojů. Od olejových lamp, loučí, svíček přes žárovku se díky technickému vývoji setkáváme s prací se světlem v takové podobě, kdy z jednoho technicky vyspělého zdroje jsou moderní experimentální umělci schopni bořit a stavět imaginární architektonické celky nebo je přemodelovat a hrát si s vizuálním vnímáním prostoru jako kočka s myší. Imaginace dosahuje v tomto ohledu svého vrcholu.

Říjnová událost tak dá možnost okusit atmosféru vizuální mystifikace ve veřejném prostoru i českému divákovi. Video-mappingy i světlené objekty různých rozměrů doprovázené originální hudební kulisou naplní architektonicky jedinečnou Prahu neopakovatelnou atmosférou.

Lákat na festival bude Pražany, diváky ze všech koutů republiky a turisty originální vizuál vytvořený uznávaným grafikem Tomášem Malovcem, vítězem Czech Grand Design 2011.

Umělci – kde koho najdete:

Kostel sv. Ludmila – The Macula
Michnův palác – Sila Sveta
Divadlo Hybernia – Anti VJ visual label
Staroměstské náměstí – 1024architecture
Kampa park – František Skála
Václavské náměstí – Michal Cimala
Muzeum Kampa – SPAM
Metronom - Letná – V. K. Novák
Karlův most – Milan Cais
U Lužického semináře – Jakub Nepraš
Štupartská – Urbanvoid
Autor: Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett
Instalace: I can descend cloud
Foto: Mitch Kern
Náplavka/Hergetova cihelna – Caitlind r.c. Brown & Wayne Garrett
Petřín – Krištof Kintera
Kostel sv. Martin ve zdi – Rony Plesl
Vojanovy sady – Prokop Bartoníček
Klementinum – Andrej Boleslavsky
Náměstí Jana Palacha – festivalové centrum
Nová scéna – A. Široký
Řetězová ulice – V. Křupka
Ovocný trh – Tichý koncert
Muzeum Karla Zemana – koncerty pod širým nebem
Náměstí Franze Kafky – Preciosa
Můstek - metro – Josef Šafařík
Klementinum – Pavla Beranová
Náplavka – Volvo mapping
Arcibiskupský palác – Telenoika
Doprovodný program festivalu

Festival nabídne pestrý doprovodný program pro laiky i odborníky a profesionály z oboru světelného designu a technologií.

Významnou událostí proto bude mezinárodní konference Světlo pro naše města 2014, kterou pořádá SIGNAL festival ve spolupráci s firmou Philips. Tato odborná konference si klade za cíl na profesionální úrovni otevřít témata veřejného osvětlení ve městě, architektonického světelného designu, nových technologií v osvětlování architektury a veřejného prostoru. Konference je určena primárně architektům, urbanistům a světelným designérům, sekundárně pak široké veřejnosti se zájmem o umělé osvětlení urbánního veřejného prostoru. Na konferenci vystoupí Tapio Rosenius, špičkový světelný designer původem z Finska, designer, urbanista a sociolog Marco Bevolo, polský architekt Michal Kaczmarczyk či srbská světelná designérka Jovana Cvetkovic.

V rámci doprovodného programu pro veřejnost se uskuteční řada workshopů zaměřených na kreativní práci se světlem. Určeny budou nejen umělcům profesionálům, ale i rodinám s dětmi nebo studentům umění z nejrůznějších oborů – fotografie, scénografie, multimediální tvorba, architektura či film.

Například muzeum Karla Zemana uspořádá dva koncerty Clarinet Factory pojaté jako jedinečný audiovizuální zážitek pod širým nebem, kdy laguna Čertovky bude zabydlena nejrůznějšími motivy z filmů Karla Zemana.

Hladinu Vltavy budou během festivalu po setmění brázdit parníky Pražské paroplavební společnosti. Speciálně nasvícen bude parník Vyšehrad, který letos slaví 75. výročí. Komentované plavby za světlem nabídnou nevšední pohled na postupně rozsvěcované památky na potemnělém břehu řeky. Plavby za světlem vznikají v úzké kooperaci se společností Eltodo, která dodává festivalu nejen nezbytnou tmu, ale i klíčový technický servis při instalování uměleckých děl v ulicích Prahy.

Tančící dům se pokusí roztančit doprovodnou světelnou instalací společnost Philips. Speciální video-mapping zažije i oficiální vůz festivalu Volvo na Palachově náměstí. Kdo bude natolik inspirován festivalovou atmosférou a podnícen k uměleckému projevu, bude se moci vyřádit na workshopu Light Painting. Malování světlem bude určeno i pro rodiny s dětmi a každý účastník si odnese výsledky své práce se světlem s sebou na památku.

Festival světla SIGNAL proběhne v Praze od 17. do 20. října 2013. Pro více informací o festivalovém dění a doprovodném programu sledujte www.signalfestival.com

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival
SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 17. 10. 2013 až Neděle 20. 10. 2013
zdarma
Vystupují:
Light art v ulicích Prahy
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
katka | 21. 10. 2013 | 08:24:30
otazka

Kde se dokupujou ti svitilka do tech us?
katka | 21. 10. 2013 | 08:22:45
krasa

To bylo nadherny ta koska nebo to koule informacni jak tam byli ty svytilka dyby to bylo borat to by byla parada;)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |