Goran Bregović představí Praze nové album

Goran Bregović představí Praze nové album

24. 09. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Slavný hudebník, skladatel a producent Goran Bregović, přezdívaný Král Balkánu, míří do podzimní Prahy s výjimečnou, dynamickou koncertní show plnou energie, temperamentu a žhavých rytmů. V rámci úspěšného světového turné k nové desce Champagne for Gypsies v České republice spolu se svou kapelou Wedding & funeral band absolvuje jediný koncert – 3. listopadu v Kongresovém centru Praha.
Pražskému koncertu předchází vystoupení na festivalech v USA a Mexiku a hned 4. listopadu Goran Bregović zahraje v bratislavské Hant aréně.

Na novém albu Champagne for Gypsies Goran Bregović spolupracoval s několika generacemi romských umělců – od legendárních Gipsy Kings přes současné generaci bližší kapelu Gogol Bordello s frontmanem Eugenem Hutzem až po mladé, zatím neznámé talenty, mezi nimiž vyniká Selina O'Leary z Irska. „Toto album je reakcí na extrémní tlak, který Romové v poslední době zažívají po celé Evropě. Chtěl jsem připomenout naše oblíbené romské muzikanty, kteří zanechali své stopy v moderní populární kultuře mnoha zemí. Romové nejsou problémem tohoto světa, vždy byly jedním z jeho talentů, zdrojem inspirace skladatelů napříč staletími,“ uvedl Goran Bregović. Album Champagne for Gypsies záhy po svém vydání vzbudilo značnou pozornost posluchačů i kritiků, recenze hovoří o multižánrovém ohnivém balkánském karnevalu, který nikdy nepolevuje v tempu. A živé provedení intenzivní zážitek z poslechu Bregovićovy emocemi nabité hudby ještě násobí! Každý koncert charismatického Gorana Bregoviće a Wedding & funeral bandu je nezapomenutelnou událostí.

Goran Bregović

Třiašedesátiletý Bregović se narodil v Sarajevu, jeho otec je Chorvat a matka Srbka. V šestnácti začal hrát na kytaru v sarajevské kapele Bestije a postupně prošel řadou dalších formací, v roce 1974 založil ve své době velmi populární band Bílý knoflík (Bijelo Dugme). Z Jugoslávie jej vyhnala občanská válka, přišel o veškerý majetek a v emigraci začínal od nuly. Mezinárodní úspěch mu přinesla spolupráce s režisérem Emirem Kusturicou, je autorem hudby ke kultovním Kusturicovým filmům, např. Underground, Arizona Dream nebo Dům k pověšení. V roce 1995 získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes Zlatou palmu. Pracoval také s Iggy Popem nebo Jane Birkinovou. V současné době žije a tvoří v Paříži, kde složil soundtracky k desítkám filmů, včetně oceňované Královny Margot režiséra Patrice Chéreaua. V roce 1995 Goran Bregović založil vlastní cikánskou kapelu Wedding & funeral band, se kterou koncertuje po celém světě, mimoto nahrává a vydává vlastní alba, komponuje scénickou hudbu, opery, produkuje, pravidelně hostuje na renomovaných festivalech i na deskách známých evropských hvězd. V roce 2010 jej britský časopis Songlines ocenil jako nejlepšího umělce world music na světě.

Vstupenky na koncert Gorana Bregoviće 3. listopadu v Kongresovém centru Praha jsou v předprodeji v síti Ticket Art – www.ticket-art.cz v cenách od 590 Kč.

Dodal: Alice Titzová, 2media.cz s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: GORAN BREGOVIĆ

Neděle 3. 11. 2013
Vstup: od 590 Kč
Vystupují:
Goran Bregović + Wedding & funeral band
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika