Z tiskové konference Mighty Sounds

Z tiskové konference Mighty Sounds

21. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Druhý ročník festivalu Mighty Sounds s podtitulem Summer Ska & Punk Explosion! se bude opět konat jihočeském Olší u Tábora. Svátek pro všechny příznivce ska, punku a jiných alternativních stylů se uskuteční 14.-16.7.
Jestliže minulý rok byl festival Mighty Sounds akcí, jenž svým žánrovým zaměřením a dramaturgií nemá v České republice ba dokonce pravděpodobně ani v Evropě obdoby, pak letos se pořadatelé rozhodli v tomto trendu pokračovat. Většina změn, kterými festivalová struktura prošla je, jak doufáme, pozitivní. Pořadatelský tým věří, že dokáže do tohoto kouta jižních Čech přilákat více než loňských cca 3.500 platících návštěvníků. I tak je toto číslo vzhledem k prvnímu ročníku a velmi nepříznivému počasí úctyhodné.

mighty sounds

Novinkou bude divadelní scéna, ve které se návštěvníci mohou těšit na divadelní a filmová představení, jež budou prokládána vystoupeními nejrůznějších performerů. Ani zde nebude chybět hudební složka a prostor dostanou např. folkoví rebelové Xavier Baumaxa a Záviš nebo originální hudební tělesa jako Pohřební Kapela, A bude hůř, Sestry Steinovi apod.

Kromě divadelního stanu, bude hudební produkce probíhat na čtyřech dalších scénách. Dvě z nich budou vyhrazena „živým“ kapelám a dvě DJům.

mighty sounds

Větší prostor v dramaturgii byl tentokrát vyhrazen punkovým, rock n` rollovým, hardcorovým a indie rockovým souborům. Pořadatelé nelovili samozřejmě jen v českých rybnících. Je potvrzeno například senzační dánské mods trio The Movement, němečtí neopunkeři Z.S.K., holandští Bambix či "maďarští NOFX" Bankrupt. Ze Slovenska přijedou Plus Mínus a Ilegality. Českou scénu budou reprezentovat zmrtvýchvstalí kultovní Lvmen a Michael`s Uncle, pekelnící Esgmeq, známka českého punku N.V.Ú., hardcoroví Fourth Face či turbo rock’n‘rolloví Flaming Cocks. Nemohou chybět ani české punkové stálice jako S.P.S., Totální nasazení, Houba, Volant a mnoho dalších.

Příznivci dancehallu a reggae jistě ocení stále stoupající hvězdu jménem United Flavour, hip-hop bude zastupovat romský kazatel Gipsy se svou doprovodnou kapelou.

Přesto však Mighty Sounds zůstává z větší části hlavně přehlídkou toho nejlepšího ze světové ska scény. Hvězdou první velikosti bude mexický třináctičlenný ansámbl Panteón Rococó, američtí ska průkopnící the Toasters, britští novoromantici the Hotknives či bláznivý holandský stařík Mark Foggo a jeho Skasters. Tvrdší odnož ska představí exklusivně londýnská úderka Jesse James, jejich protipól budou představovat francouzi Les Ejéctés, koketující naopak s reggae. Západní sousedy budou reprezentovat Dr. Woggle & the Radio a the Skaliners, z Maďarska znovu dorazí výborní Pannonia All Stars Ska Orchestra a ze Švýcarska podobně rychle stoupající mladý ansámbl Open Season, který ve svém repertoáru prokládá ska dancehallem, reggae a jazzem. Československá ska scéna bude zastoupena téměř všemi zásadními kapelami v čele s Polemic, Sto Zvířat, Fast Food Orchestra, the Chancers, 2v1 a dalšími.

mighty sounds

Hlavní DJ stage bude letos pod patronací Radia 1. Kromě rezidentních DJů radia jako Babe LN, Stanzim, Gadjo, Kaya a dalších, bude věnována především dancehallu, ragga, reggae, ska a latino. Z mnoha Djs můžeme odtajnit například Pro Sound System, DJ Joke, Raveboy, Yukimura, Bingi Dem, Swamp Safari apod.

Stejně jako minulý rok bude fungovat oblíbená Sado Maso Stage, na které vystoupí DJs rozmanitých stylů od dubu přes elektro, techno, ambient, hip-hop, hardcore, punk, metal až po nezbytné ska a rocksteady. Doprovodný program bude částečně probíhat venku a z části v prostorách kryté divadelní scény. Stejně jako minulý rok proběhne fotbalový turnaj, exhibice žonglérů, fireshow, přibýt by mělo vystoupení capoeiristů a mnoho dalšího.


PANTEÓN ROCOCÓ (Mexiko)
Létající Mexičané hvězdou Mighty Sounds! Dvanáctičlenná mexická formace Panteon Rococo předvede festivalovému publiku svojí divokost, neboť zde konečně dostane dostatečný prostor. Kapela od svého vzniku vydala tři studiová alba, která s úspěchem prezentovala na pěti evropských a amerických turné. Prvního alba, který nese název „ A la izquierda de la tierra“ se prodalo více jak 40. 000 kusů, poté už formace Paneton Rococo sklízí úspěch za úspěchem. Následující alba Companeros musicales, „Tres Vez Tres“ a „Cuidad de la Esperanza“ se těší velkému prodeji, kapela vystupuje na obrovských pódiích společně například s Manu Chao a jejich obliba nadále roste. Jejich směs ska a pro jižní a střední ameriku typické latiny proložené tvrdšími kytarovými rify a sociálně orientovanými texty roztančí úplně každého.

THE TOASTERS (USA)
Legenda legend a absolutní pionýři ska v USA se blíží k čtvrt století existence a stále drží primát nejdéle bez přestávky hrající ska kapely na světě. Má k the Toasters smysl ještě něco dodávat? Pro Bucketa Hingleyho a jeho partu to bude první účinkování na festivalovém podiu v Čechách. V nedávné době roztančili nabitý Lucerna Music Bar i Roxy a na Mighty Sounds se nechystají konat jinak. Koneckonců 10 alb a nesmrtelné hity jako 2-tone Army, Don´t Let the Bastards Grind You Down či Weekend in L.A. mluví sami za sebe.

THE HOTKNIVES (Velká Británie)
Mezi britské novoromantiky nepatří pouze Depeche Mode! Čtveřice the Hotknives je bezkonkurenčně nejsladší a nejpopovější ska kapelou, která se kdy na ostrovech objevila, ale to je v jejich případě pouze pozitivum. Neuvěřitelný skladatelský potenciál a cit pro úžasné melodie. To jsou the Hotknives. Nebýt jejich zarputilé věrnosti ska scéně, mohli být dnes Hotknives druhými Madness. Jedna z nejslavnějších two-tone kapel zazáři s hity jako Dave & Marry, In My Dreams, či World At War i na Mighty Sounds!

www.mightysounds.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika