Zpět ke kořenům: Daniel Avery

Zpět ke kořenům: Daniel Avery

17. 10. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Hudebních lahůdek není nikdy dost – a je jedno, že úplně neodpovídají vašemu žánrovému zařazení. Daniel Avery přišel na desce Drone Logic s nakažlivým tanečním mixem, ve kterém se pohybuje na pomezí progresivního ambientu a acid house.
Resident londýnského klubu Fabric a dlouholetý Dj, kterého změnil trip na Ibizu. Daniel Avery na svém velkolepém debutu sází na své vydatné zkušenosti, skladby ovšem kromě výrazných zvukových překvapení nijak nekomplikuje. Jsou to právě občasné vstupy sahající za hranice tanečního žánru, které dělají z desky Drone Logic adepta na taneční album roku. Způsob, jakým si Avery vyhrává s beaty připomíná desky Lindströma, ale nezapře se hlavně vliv žánrových klasiků Chemical Brothers a Underworld. Ty jsou ostatně na vrcholu žebříčku největších Averyho hudebních vzorů. Daly by se ovšem citovat také alba dalších velikánů elektronické hudby: Orbital, Monolake, z novějších třeba Tim Hecker (noise ambient) nebo Daft Punk. Avery si od svých vzorů vypůjčil nástroje, kterými pravidelně větrá krajinu plnou pravidelných beatů. A tam, kde by se mohlo zdát, že mu docházejí síly, vytáhne zbraně daleko většího kalibru. Nouze tak není o samply éterických ženských vokálů, droneové vlny, zefektované zvuky syntezátorů nebo ambientní elektronické bublání.
 

Pro svůj skvělý debut si Avery vybral neméně věhlasnou stáj: deska Drone Logic vyšla u labelu Phantasy, který má pod křídly Erol Alkan – dlouholetý Dj a producent (např. Klaxons, Mystery Jets), ale také provozovatel provařeného londýnského klubu Trash. Averymu evidentně spolupráce s tímhle tanečním vizionářem sedí: není těžké si představit, co asi Drone Logic vyvolá v živém provedení. Ne nadarmo si Averyho všiml (a všem cpal) také jiný slavný producent Andrew Weatherhall. Jak už bylo řečeno, mladík původem z anglického Bournemouthu se k taneční muzice dostal relativně pozdě – předtím se víc než Dj-ingu věnoval kytarám a rocku. O to víc překvapí pozornost, kterou debutem vyvolal (a vyvolá).

Až bude chtít jednou Danny Boyle natočit Trainspotting/The Beach Reloaded, víme, kam šáhne pro ty nejdůležitější tracky dekády. Některé skladby na téhle debutové desce mají totiž všechny atributy, které heroinové/halucinogenní filmové scény potřebují. Acid s tím nejlepším z raveových devadesátek naroubovaný na moderní sound. Vezměte si nejlepší track, eponymní a víc než sedmiminutovou (!) Drone Logic – hlavní melodická linka jakoby vypadla z dílny Chemical Brothers, omdlít radostí se vám ale bude chtít až v okamžiku, kdy do tepající struktury tracku vstoupí divoký lopatinovský drone. Podobně zběsilý rukopis má i o několik tracků dále usazená All I Need – hypnotický reverb doprovázený dunivým samplem mužského hlasu má téměř extatické účinky. Ne vše na desce má kořeny tak hluboko: otvírák Water Jump je vynikající úvod do světa na pomezí house a ambientu a funguje jako průvodce vzdušnými, chill-out-roomem zavánějícími tracky z druhé půlky alba (Spring 27, Simulrec, fantastická New Energy) – sympatické je, že si pro ně nemusíte chodit do klubu. Avery zvládá předávat své dynamické poselství i přes obyčejná sluchátka…
 

Daniel Avery: Drone Logic (danielavery.co.uk)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika