Emika na Flédě: dva roky čekání na DVA

Emika na Flédě: dva roky čekání na DVA

16. 10. 2013  |  Autor: Tchunia  |  Komentáře (0)
Necelé 2 roky zpět jsem stál pod pódiem v MeetFactory a každá molekula v mém těle se otřásala pod hutnými beaty skladem z debutového alba Emika. V pátek 11. 10. na Flédě jsem se vrátil v čase ještě dál, až někam na přelom 70. a 80. let. Druhé album DVA česko-britsko-berlínské producentky a zpěvačky Emiky je totiž razantně říznuté synth-popem.
Nový klubový večer brněnské Flédy dostal název OFF a měl by v průběhu sezóny představovat výjimečná vystoupení nejen po zvukové stránce. Prostě to nejzajímavější, co můžete na klubových prknech slyšet a vidět. V deset hodin začíná Stroon, který mimochodem předskakoval i v roce 2012 v MeetFactory. Xylofonové a strunné noisové kreace rytmicky pádí z beden a tříští se o těch pár hlav, které se přišouraly z baru. Zasloužil by si větší support. Ale Fléda je členitá a „co nového“ je zatím lákavější program. Hodina hraní pryč a šmytec. Začíná čekání.

Co u Emiky rozhodně není české, je její sebevědomí. Blonďatá hříva se za pultem excentricky zmítá až to skoro vypadá, že Emika hoří. Bohužel já osobně planu pro první album, s druhým mé zvukové sympatie pohasínají. Rozdíl je více než patrný. Při skladbách z prvního alba zůstává Emika direktivně „za pultem“ a poctivě produkuje basy hutnější něž ocelárny na Ostravsku a vokál tvoří jen sladký topping. Naopak s každým prvním tónem skladby z nového alba využívá Emika příležitost a, ač precizněji komponované, nechává podklady prostě plynout. Bere do ruky mikrofon a jde na kraj pódia, do záře reflektorů. V černých šatech se závojem, s dlouhými rukavicemi, předvádí pomalé svůdné vlnění a celé vystoupení tak dostává téměř kabaretní ráz. Atmosféra je to, co se tu dere do popředí. Ale chybí katarze. Rozuzlení. Skladby prostě plynou, Emika se vlní, publikum jásá, ale mě tak trochu uklimbává. Zpět mě vytrhávají vlastně jen reminiscence na první album.
 

Nechápejte mě špatně, druhé album je na poslech bezchybný produkt, který navíc naživo dostává reálné kontury a dochází povýšení na audiovizuální zážitek. Objektivně to je skvělé vystoupení. Nechybí přídavek a upřímné poděkování publiku, které opravdu dokáže ocenit snahu. Všichni jsou spojení, dostali snad i víc, než v co doufali. Jen já měl chuť na steak.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

OFF: EMIKA

Pátek 11. 10. 2013
Vstup: 290 - 320 Kč
Vystupují:
Emika (UK), Ink Midget, Stroon
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika