Juana Molina přiváží do Prahy svůj magický folk

Juana Molina přiváží do Prahy svůj magický folk

16. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Koncertní série Femme Fatale věnovaná výrazným ženským interpretkám současné alternativní hudby bude 9. listopadu pokračovat vystoupením argentinské písničkářské ikony jménem Juana Molina. Jazz Dock se rozezní jejím magickým, excentrickým folkem vyšperkovaným postupy experimentální elektronické hudby.
V České republice koncertovala Juana Molina naposledy před pěti lety a stejnou dobu jí zabraly přípravy velmi očekávaného šestého alba, které vydává pod názvem Wed 21 jen týden před návštěvou Prahy.
 

Argentina je ve světě hudby známá jako rodiště tanga a u tohoto tance a hudebního stylu začala také cesta písničkářky Juany Molina z Buenos Aires. Dnes patrně nejznámější hudebnice z této jihoamerické země se ale od vlivu tradiční hudby odrazila až k vlastnímu svébytnému stylu, který v sobě spojuje folk, elektroniku i experimenty nezávislé scény. Snad za to může doba jejího dospívání, kterou Juana strávila ve volnomyšlenkářských komunitách v Paříži, kam se její rodina uchýlila po vojenském puči. Když se po dvacátých narozeninách do své rodné země vrátila, stala se nejprve na několik let hvězdou vlastní komediální show na argentinské televizi. Šanci vrátit se k hudbě jí dalo až v polovině 90. let těhotenství, které uspíšilo rozhodnutí pověsit komediální show na hřebíček.

Albem Rara se v roce 1996 začíná úžasná hudební kariéra, během níž Molina prozkoumává hranice žánrů i hudebních tradic. Mezinárodní průlom přišel s albem Segundo, které na začátku tisíciletí figurovalo ve všech výročních žebříčcích nejlepších nahrávek world music, což je ale velmi zběžná škatulka. Molina má nejvíce společného s hudebnicemi jako jsou Björk či Lisa Germano, které svojí osobní magií propojují hudební světy, aniž by ale zapomínaly na výrazné melodie.

S alby Son a Un Día se Molina objevila i v katalogu proslulé britské značky Domino Records (Animal Collective, Dirty Projectors) a mezi její fanoušky se začaly počítat i takové osobnosti jako jsou David Byrne, Brian Wilson či Bonnie Prince Billy. S natáčením studiových nahrávek ale Juana Molina nikam nespěchá - říjnová novinka Wed 21 vychází po pětileté pauze během níž se podílela na mezinárodním projektu s konžskou skupinou Congotronics či přijala pozvání Matta Groeninga (tvůrce Simpsonů) na jím kurátorovaný festival All Tomorrow Parties.

Ani pět křížků na zádech Juaně Molina neubírá nic na výstřednosti a odvaze vrhat se do báječných zvukových dobrodružství a nové album Wed 21 to absolutně potvrzuje. Díky sérii Femme Fatale uvítá pražský Jazz Dock 9. listopadu výjimečnou osobnost současné alternativní hudby.

Více informací a audio ukázky: www.juanamolina.com

Dodal: Petra Ludvíková
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JUANA MOLINA

Sobota 9. 11. 2013
Vstup: 280 Kč
Vystupují:
Juana Molina (Argentina)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika