Právě vychází  album Mater

Právě vychází album Mater

22. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Moravská skladatelka, zpěvačka a houslistka Iva Bittová a slovenský skladatel Vladimír Godár vydávají společné album Mater.
Moravská skladatelka, zpěvačka a houslistka Iva Bittová a slovenský skladatel Vladimír Godár (čerstvý držitel Českého lva za hudbu k filmu "Sluneční stát") spolupracovali v nedávné minulosti na vícero úspěšných projektech. Ztěžejní hudbu k filmu Martina Šulíka „Krajinka“ zkomponoval Vladimír Godár přímo pro Ivu Bittovou a její účast na této hudbě poznamenala svým způsobem charakter celého filmu.

Další významnou spolupráci obou hudebníků přinesl projekt Mosty-Gešarim, který se uskutečnil v roce 2001 synchronně v dřevěném kostele ve Svatém Kříži a v kamenné synagóze v Liptovském Mikuláši. Během tohoto koncertu odzněla premiéra skladby V. Godára Stálá Matka pro ženský hlas, housle a komorní orchester, napsaná přímo pro I. Bittovou, stejně jako Ecce puer na slova Jamesa Joycea. Všechny skladby interpretoval soubor historických nástrojů Miloše Valenty „Solamente naturali“ pod taktovkou Martina Majkuta. S tímto souborem se I. Bittová potkává i na společném koncertě v rámci Bratislavských hudebních slavností v roce 2003 kde odeznělo šest skladeb V.Godára. Výsledkem nedávné spolupráce je i koncert s Moyzesovým kvartetem v bratislavské Redutě v rámci abonentního cyklu Slovenské filharmonie pro který V. Godár napsal cyklus Uspávanek pro ženský hlas a smyčcové kvarteto.

Na CD najdete 7 skladeb V.Godára soustředěného do jednoho celku, který se vyznačuje syntézou neopakovatelného interpretačního umění I. Bittové, historicky poučené současné kompozice V.Godára a zvuk souboru dobových nástrojů Solamente naturali, kterého uměleckým vedoucím je přední evropský houslista Miloš Valent. Skladba Ecce puer, patrně největší klenot na tomto albu, byla také původně napsána pro film M. Šulíka „Orbis pictus“, pro interpretaci na festivalu Dny staré hudby ji V. Godár opatřil textem básně Jamesa Joycea a na tomto CD ji krásně zpívá nezaměnitelný hlas I. Bittové. Unikátní nahrávka a skvělý zvuk je navíc vylisovaný na hybridním SACD, takže nosič bude hratelný jak v běžných CD přehrávačích, tak si jej budou moci vychutnat všichni majitelé vícekanálových SACD přehrávačů. Úžasný pětikanálový zvuk na přehravačích SACD znásobí hudební prožitek z tohoto mimořádného díla.
Exkluzivní balení s knížečkou již jen potrhuje vyjímečnost tohoto titulu, který vydáváme ve spolupráci s Pavian Records.


Skladby:
1. Maykomashmalon
2. Magnificat
3. Uspávanky
4. Ecce puer
5. Stálá Matka
6. Regina coeli
7. Maykomashmalon

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika