Yasmine Hamdan přijede do Prahy

Yasmine Hamdan přijede do Prahy

06. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ikona arabského underground, která boří konzervativní tradice, přijíždí se svým současným projektem, kde spojila síly s Marcem Colinem, lídrem Nouvelle Vague. Až do příštího týdne soutěžte o 4 volné vstupy na nedělní koncert 17. 11. v Paláci Akropolis.
Evropané jsou šokováni elektronickou taneční hudbou ze zemí, které si stereotypně spojují s arabským světem či islámem, tamní umělci totiž boří vžitá tabu s větší razancí než v západním světě. Libanon se vžitým klišé vymyká, což před léty potvrdilo duo Soapkills, spojení ženského hlasu Yasmine s elektronikou.
 

Zpěvačka skupiny je dnes undergroundovou ikonou celého arabského světa, její hudba se stala soundtrackem alternativního umění, a to doslova: palestinský filmař Elia Suleiman si vybral skladby Soapkills do svého mezinárodně oceněného filmu Divine Intervention. Ta se po rozpadu Soapkills usadila v Paříži, kde natáčela s Mirwaisem Ahmadzaï, producentem Madonny, spolupracovala s CocoRosie a svůj zatím největší projekt natočila s vedoucím průkopnické skupiny Nouvelle Vague, Marcem Collinem. Yasmine si vybrala hity velkých arabských zpěvaček 20. století, které se nestaly superhvězdami, ale jejich hudba symbolizovala nezávislost, smyslnost a subtilní ženský protest liberální éry před nástupem fundamentalistů. Yasmine akcentuje skryté textové významy i humor a tvůrčím způsobem pracuje s jemnými odlišnostmi arabských dialektů - od Libanonu přes Kuvajt až po Egypt.

Yasmine Hamdan

Ve srovnání s tématicky příbuznými fuzemi Natachy Atlas a Transglobal Underground přináší mnohem originálnější vizi plnou svěžích nápadů. Projekt, který na jaře vydala belgická značka Crammed Disc, zpěvačka testovala před nadšeným publikem v Káhiře. Jednu ze skladeb bude zpívat v příštím filmu Jima Jarmusche, v němž hraje samu sebe.

Vstupenky v sítích Ticketpro a Paláci Akropolis. Stání 330 Kč,  sezení 380 Kč.

Více informací na: www.rachot.cz

Dodal: Veronika Plecháčková, Rachot Production,s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RESPECT PLUS - YASMINE HAMDAN

Neděle 17. 11. 2013
Vstup: 330 - 380 Kč
Vystupují:
YASMINE HAMDAN (Libanon, FR)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika