Kalendář koncertů 2/2014

Kalendář koncertů 2/2014

03. 02. 2014  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Největším tahákem února jsou bez pochyb Young Fathers – jejich rituální verze hip-hopu smetla na RfP 2013 kompletně celé publikum a je skvělé, že je uslyšíme znovu na regulérním koncertě. Dále Ulver, Luno, Manon Meurt nebo Savages.
7.2. Ulver (Palác Akropolis)
Je těžké zapomenout na rané desky norské kapely ULVER – blackmetalová trilogie Bergatatt si díky silným melodiím našla cestu i k lidem jinak ranou norskou scénou nedotčeným. Od té doby ovšem uběhla spousta času a přinesla žánrové klikatice, které z ULVER udělaly kapelu úplně jiného ražení. Jejich poslední koncert v Praze se nesl spíš v meditativním duchu (report zde), co nás čeká letos se dá vytušit ze záznamu vystoupení ULVER na věhlasném festivalu Roadburn 2013 zde.

12.2. Manon Meurt (Jazz Dock, Praha + 1.2. Znojmo)
Manon Meurt se podařilo zahřát podium My Bloody Valentine a od té doby jsou v hledáčku. Jejich vystoupení v Jazz Docku v Praze a ve Znojmě potvrdí/vyvrátí nadšení, které je s nimi od jejich pražské premiéry spojováno.
 

25. 2. Young Fathers (MeetFactory)
Když jsem přicházel do půlkruhové místnosti bývalého skladu letiště v Hradci-Králové, nevěděl jsem, že mě čeká zřejmě největší „show-case“ hudební zážitek RfP 2013. Young Fathers (A. Massaquoi, K. Bankole a ´G´ Hastings) jsou hip-hopové trio z Edinburghu, které v praxi dokazuje, kolik toho zatracovaný „multi-kulti koncept“ může kultuře přinést. Nečekané spojení dvou černochů, původem z Afriky, a skotského hejska přináší nejen osvěžení pro ty, kteří hip-hopu holdují, ale taky nečekané překvapení těch, které tento žánr minul. V reportu z RfP jsem o nich napsal toto a myslím, že to stále platí.
 

„Miláčci blogerů, geograficky kakofonní trio, kmenoví náčelníci, šamani, výbušní cápci. Do řady označení by se vešlo ještě spousta expresivních výrazů – hlavní ale je, že to, s čím se Young Fathers doposud předvedli na EP Tape One/Tape Two zní naživo ještě dvacetkrát lépe. Na deskách se totiž tak nějak vytrácí charisma všech tří osobností: Lojzík Massaquoui pochází z Libérie, Kája Bankole vyrůstal v nigerijské rodině a „G“ Hastings je pro změnu Skot jak poleno, ale spojuje je Edinburgh. Každý do mlýna Young Fathers přináší „to“ svoje –a jen zřídka se vidí tři výrazně maskulinní osoby, které nemají problém se během unisono trojhlasů proplétat jako tři hadi. Přičíst to můžete kontaktní, rituální africké nátuře obou černochů, ale taky psychedelickému podloží většiny skladeb a rituálním basům a pravidelným a těžkým úderům bubnů. Do třetice všeho dobrého je svým „bílým“ flow doplňuje „G“, který pro změnu pochází z té chudší části Edinburghu a o vděčných tématech žánru hip-hop ví asi svoje. Hip-hop je obyčejně spojován s přísnou egomaniákální pózou – v případě téhle formace nemůže být ovšem toto označení dál od pravdy. Vzpomeňte, co se zvukem dělá Gonja Sufi, zamalujte zenové pasáže tmavě černou barvou afrického kontinentu a dostanete přibližně hudbu Young Fathers.“

Navíc, Young Fathers vydávají na začátku března desku Dead.

6.2. Skindred + Soil (LMB) / 8.2. Balthazar (LMB) / 8.2. Please the Trees (Vrah, Rožnov pod Radhoštěm) / 9.2. City and Colour (Roxy, Praha) / 10.2. Movits! (LMB) / 12. + 13. 2. Clarinet Factory + Petr Nikl (České muzeum hudby, Praha) / 12.2. Luno (Rock Café, Praha) / 14.2. Deep Purple (ČEZ Aréna) / 18.2. BirdPen (Strahov 007) / 19.2. Luno (Fléda, Brno) / 20.2. The Qemists (LMB) / 25.2. Mariam the Believer + Kitchen (Palác Akropolis) / 26.2. Scott Kelly and the Road Home (Pilot, Praha) / 28.2. Savages (Rock Café) / 28.2. Simple Minds (Incheba Aréna) / 28. 2. Nouvelle Vague (Palác Akropolis)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ULVER

Pátek 7. 2. 2014
Vstup: 570 - 590 Kč
Vystupují:
ULVER (nor)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika