Pán varlat na karlovarském festivalu 2006

Pán varlat na karlovarském festivalu 2006

02. 06. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
MFF Karlovy Vary přinese v letošním programu exkluzivní přehlídku umělce, který výrazně přesahuje filmový svět.
Matthew Barney(*1967) je pokládán za nejvýznamnějšího výtvarného umělce dnešních USA.
Světový věhlas mu zjednal pětidílný cyklus Cremaster – symbolický proud jedinečných obrazů, dotýkajících se mýtů, sexu, smrti, Ameriky, biologie i architektury. S tímto velkolepým projektem bude na festivalu uveden i film Drawing Restraint 9 (2005), jejž Barney vytvořil spolu se svou životní partnerkou, islandskou hvězdou Björk.

foto


Cremaster 1-5 (1994-2002)
Cremaster je propojený svět fantaskních symbolů a obrazů, jež se odvíjejí v pěti filmech. Výraz v názvu označuje sval, který ovládá stahy varlat. Cyklus je koncipován jako velké podobenství prenatálního vývoje – od počáteční rovnováhy až ke konfliktu uvnitř organismu, kdy pohlavní znaky stahují systém k mužskému nebo ženskému pólu.
Do světa plného rychlých příběhů Barney vstoupil s bytostně výtvarným filmem. Obratem následoval celosvětový ohlas, z Barneyho se stal umělecký prominent, ještě než dosáhl pětatřiceti let.

Sám Matthew Barney ztvárňuje ve svých filmech záhadné postavy satyra či zednářského adepta. V dalších rolích se objevují překvapivé osobnosti: spisovatel Norman Mailer, švédská filmová star Ursula Andress, sochař Richard Serra, rockový bubeník Dave Lombardo (ex-člen extrémně tvrdých Slayer) či americká atletka a modelka s amputovanýma nohama Aimee Mullins.

Pět dílů vznikalo napřeskáčku na mnoha místech světa. Barney mění newyorskou Chrysler Building v největší májku světa a po ochozu Guggenheimova muzea lije řeku vazelíny. Vytváří balet pro luxusní limuzíny a šrotuje je do krychle. Na anglickém ostrově Isle Of Man rozpoutává motocyklové závody, Místa jako budapešťské secesní lázně jsou v jeho symbolickém světě živými jednajícími postavami – stejně jako sochy, kostýmy či vzducholodě.
Rozsáhlá a nesmírně úspěšná výstava Cremaster v newyorském Guggenheimově muzeu ukázala, že Barney své filmy rozšiřuje o skulptury, fotografie, instalace. Filmový cyklus jako jádro díla je však uváděn samostatně na filmových festivalech a v uměleckých centrech po celém světě. V Karlových Varech jej představí zástupci světové distribuční společnosti Celulloid Dreams.

foto


Wagnerovský Prsten Nibelungův pro 21. století – tak bývá označován propracovaný pětidílný gesamtkustwerk, jenž byl přijat nejen nadšeně, ale také jako bytostně kontroverzní dílo obviňované ze sebezahleděnosti, elitářství a přílišné esoteričnosti. „S nadhledem lze říci, že k porozumění všech skrytých obsahů bychom ke Cremasteru potřebovali příručku tlustou jako Ottův slovník naučný. Ale i jako fantaskní nerozluštitelná hádanka, nabízející záplavu jedinečných obrazů, fascinuje Cremaster diváky v desítkách zemí,“ uvádí dramaturg karlovarské Barneyho přehlídky, publicista Pavel Klusák.

Napsali o Matthewu Barneym:
„Cremaster je první velkolepé spojení filmu a výtvarného umění od Andaluského psa.“
The Guardian

„I nezasvěcený divák podlehne majestátnosti Barneyho výtvarné poezie.“
New York Times

„Vedle Barneyho vypadá Peter Greenaway jako Joel Schumacher.“
Movie Boeuf
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika