V bludném kruhu s Dillon

V bludném kruhu s Dillon

23. 04. 2014  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Do Prahy se po dvou letech vrátila Dominique Dillon de Byington, brazilská zpěvačka a klavíristka, u které by nikoho nepřekvapilo, kdyby pocházela z Islandu. Chvějící se hlas, rozverné piano a ohlušující beaty zaplnili Meet Factory na velikonoční neděli 20. dubna.
Byl únor roku 2012 a v rámci Music Infinity se v Akropoli odehrál koncert, o kterém se mezi hudebními fajnšmekry ještě dlouhou dobu povídalo. Tak Praha objevila Dillon. Vystoupení to bylo natolik nezapomenutelné, že nikdo, kdo tam tehdy byl, si nemohl Dillon nechat ujít ani teď. A že očekávání byla právem obrovská snad ani nemusím zmiňovat.

O dva roky a kousíček později stojí Dillon na podiu v Meet Factory a velké oko ji prosvěcuje ohraničenými paprsky světla. Ona, tak pečlivě zahalená kouřem, tmou a mysteriem stála uprostřed a lehce se pohybovala do rytmu všeprostupujících beatů. Stejně jako minule se celé vystoupení odehrávalo téměř ve tmě a její krásný obličej mohl člověk tak jedině předpokládat.
 

Chvějící se a křehce nakřáplý hlas je trošku podobný tomu Selah Sue, ale přitom pořád nezaměnitelně typický. Setlist obsahoval téměř pravidelně na střídačku skladby z prvního alba „The Silence Kills“ a z nového „The Unknown“. Nejjistěji se ale Dillon cítila při skladbě „Your Flesh Against Mine“. Nebála se o hlas opřít a hrát si s ním. „Lightning Sparked“ byla naopak vyloženě agresivní. Jenom mé oblíbené rozverné písničky o robotech jsme se nedočkali.

Chvílemi intimní hudba přímo vybízí k tomu, zavřít oči a jenom se zaposlouchat, šamanské rytmy nenechají nikoho jen tak stát. Dillon svoji performanci limituje čistě na hudební zážitek. Kromě siluety prostě nebylo na co koukat. Záměrně dovoluje posluchači se plně na hudbu soustředit a nebýt ničím rozptylován.

Zde se ovšem dostávám k hlavnímu problému večera. K intimnímu hudebnímu prožitku je potřeba spojení umělce s publikem. To, co jsme všichni hlavně oceňovali na minulém pražském vystoupení, se letos nekonalo. Hudba byla samozřejmě úchvatná, ale chyběla ta přidaná hodnota. To, kvůli čemu jdete na koncert, i když byste si snadno mohli album pustit doma.

Snad se do častého vystupování vkládá rutina, možná Dillon jen nebyla ve své kůži anebo je ta zdrženlivost možná jenom součást celé zahalené koncepce. Ať už za tím stojí cokoliv, Dillon působila odtažitě a až trochu sobecky. Cítit to bylo hlavně ke konci, kdy dvakrát za sebou přerušila skladbu, aby požádala o ticho. Při „Tip Tapping“ se sice navázat spojení pokusila, ale bylo to, jako by před námi stál někdo úplně jiný než před dvěma lety. Tehdy jsem měla husí kůži, dnes už jenom pocit, že to dělá ze zvyku a že trochu jí to nudí. Publikum nemělo na co reagovat a tak vřelost neproudila ani z jedné strany. Smutný bludný kruh.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DILLON

Neděle 20. 4. 2014
Vstup: 350 - 450 Kč
Vystupují:
Dillon (BR / DE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika