Blink-182 zahrají v srpnu v Praze

Blink-182 zahrají v srpnu v Praze

15. 05. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Bez této trojice by byl nejen hudební svět chudší o pořádnou dávku našlápnuté muziky, kterou zdobí chytlavé melodie a zároveň má i na žánr pop-punku nebývalý drajv. Americké trio Blink-182 se po dvou neúspěšných pokusech rozpoutat svou hudební smršť i mezi tuzemskými fanoušky vydává do Prahy potřetí.
Své síly u jejich pražského vystoupení, které proběhne v pátek 15. srpna v pražské Tipsport Areně, spojily festival Rock for People a promotérská skupina Conspiracy.
 

„Koncert Blink-182 bereme jako součást oslav letošních 20. narozenin Rock for People,“ říká Michal Thomes, jeden ze zakladatelů tohoto tradičního festivalu. Návštěvníci koncertu se mohou těšit na největší hity kapely, výpravnou show i nějaká překvapení – sama kapela se totiž podle managementu na českou premiéru velmi těší.

Podle nadšených reakcí fanoušků na současné koncerty lze soudit, že kapela má i po více než 20 letech od svého zrodu, co nabídnout. To potvrzuje i jejich letošní headlinování na tak prestižních festivalech, jako jsou britský Reading & Leeds nebo maďarský Sziget.

Vstupenky v ceně 888 korun budou v předprodejích Ticketportal a Ticketpro od pátku 16. května (9:00), výhodněji si je budou moci pořídit návštěvníci Rock for People přes portál www.ticketsforpeople.cz.

Historie kapely se datuje do roku 1992, kdy se pod původním názvem Blink dali dohromady baskytaristu a zpěváka Mark Hoppus a kytarista a zpěvák Tom DeLonge. Po sporu se stejnojmennou irskou kapelou později k názvu přidali, prý naprosto náhodnou číselnou kombinaci, 182.

Rozverné trio bylo na hony vzdáleno představě spořádaného středoškolského souboru: "...užívali jsme si neskutečnou p...l, celý noci jsme trávili venku na skejtu. Házeli jsme zbytky jídla a drinků po sekuriťácích, kteří nás naháněli v obchodních centrech ve čtyři ráno, vlámávali jsme se do škol, kde jsme v noci hledali ty správný místa na skejt nebo jsme nahý sjížděli slalomem parkingy v San Diegu..." vzpomíná zpěvák Tom DeLonge.

Důležitější než jejich skejtová alotria byl ale fakt, že kapela našla unikátní klíč, jak spojit punkovou údernost s originální a chytlavou melodií. V kombinaci s lascivní a dle slov kritiky "záchodovou" tématikou v textech, tak namíchali výbušný koktejl, který chutná a přitahuje dodnes.

The New York Times i prestižní časopis The Village Voice je označují za nejvlivnější punkovou kapelu 90. let. Joel Madden, zpěvák a kytarista populárních Good Charlotte, vystihl kapelu trefně a stručně: "Když vám kdokoli v našem žánru řekne, že nebyl ovlivněn Blink-182, lže..." K jejich odkazu se hlásí i nejmladší generace muzikantů, mezi jinými Mumford & Sons, Owl City, Waves nebo kanadská electro diva Grimes.

Skupina za dobu své existence natočila 6 studiových alb. Za vrchol kariéry Blink-182 se označuje období mezi léty 1998 až 2001, kdy vyšla nejvíce ceněná alba Enema of the State (1999) a Take Off Your Pants and Jacket (2001). Obě s prodeji kolem 15 miliónů kusů. Kapela natočila v roce 2003 ještě eponymní studiové album ceněné kritikou za nové, "dospělejší" prvky, dané jistě i tím, že členové kapely se stali otci.

Otcovství, únava z cestování a zostřující se projevy „ponorky“ vedly k rozhodnutí vyhlásit v roce 2005 časově nespecifikovanou pauzu. Hoppus a Barker pokračovali ve spolupráci v projektu +44, DeLonge založil projekt Angels & Airwaves.

Všechny tři svedla zpět dohromady až tragická událost v roce 2008. Travis Barker byl jedním ze dvou přeživších letecké nehody, kde další 4 lidé, včetně jeho blízkého spolupracovníka, uhořeli. Setkání u Travisova lůžka na popáleninovém oddělení bylo prvním impulsem, který posléze v roce 2009 dovedl kapelu zpět na pódia. V roce 2011 se vrátili do studia (bohužel v době, kdy se poprvé měli objevit u nás) a vydali šesté řadové album Neighbourhoods a hned v roce 2012 EP Dogs Eating Dogs.

Členové Blink-182 dnes již pracují paralelně na svých sólových projektech a kooperacích. Tom DeLonge pokračuje s Angels & Airwaves, Mark Hoppus má novou kapelu Nothing and Nobody. Travis Barker sedí za bicími v superskupině Transplants a spolupracuje s mnoha zajímavými osobnostmi hip hopové a rockové scény, a to jako bubeník i producent.

Kapela jako celek se nicméně již delší dobu chystá natočit nové album. Na twitterovém účtu Marka Hoppuse se objevují první záznamy s hudebními nápady. Momentálně se hledá producent a studio. Ale to nejdůležitější je, že stále nedávají vydechnout davům nadšených fanoušků na festivalových i halových pódiích. A tak nezbývá než doufat, že bubeník Travis Barker stihne loď do Evropy (od své vážné letecké nehody totiž odmítá létat) a Blink-182 potěší letos v létě opět své evropské příznivce. A poprvé konečně také v Praze!

Dodal: Michaela Braná, SMART Communication s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BLINK-182

Pátek 15. 8. 2014
Vstup: 888 Kč v předprodeji
Vystupují:
Blink-182 (USA), Gnarwolves (UK), A Wilhelm Scream (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika