Festivalový průzkum - očima Štěpána Suchochleba

Festivalový průzkum - očima Štěpána Suchochleba

14. 06. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (0)
Jeden z nejstarších a zároveň nejvýznamnějších českých festivalů je Rock For People, který letos přiváží mimo jiné hlavně Manu Chao a Fun Lovin´ Criminals. Zeptali jsme se proto na RFP i celou festivalovou sezónu Štěpána Suchochleba.
Na začátku mi nedá nezeptat se, zda jdou přípravy a vlastně vše podle plánu?
Všechno jde tak, jak jsme předpokládali, za ty roky – máme za sebou desítku - už celkem víme, co nás čeká, takže to nenecháváme na poslední chvíli. Vytkli jsme si nějaké cíle i pro letošek, především se to týká nějakých vylepšení v zázemí pro diváky, na tom pracujeme teď.

Jsi spokojen s line upem, který jste postavili, nebo jste si ho původně představovali ještě trochu jinak?
Jsme spokojeni, protože jsme realisti a víme, že festivaly, jako jsou na západ od našich hranic, bychom mohli postavit pouze pod podmínkou, že by naše vstupné stálo stejně jako tam. Dobře víme, že lineup v českých podmínkách je dán především výší rozpočtu na zahraniční kapely a pak taky tím, co je zrovna v době našeho festivalu k dispozici. Letos jsme tedy zcela záměrně ulovili jednu velkou hvězdu (Manu Chao) a zbytek z našeho zahraničního lineupu tvoří možná méně známé, o to však zajímavější kapely. A mimochodem: zastoupení zahraničních kapel je na letošním RFP bezkonkurenčně nejsilnější ze všech českých festivalů. Konkrétní příklad toho, jak nabitý je letos náš lineup: první den festivalu se všichni těší na Manu Chao, ale před ním hrajou ještě vynikající mexičani Los de Abajo a japonští taiko bubeníci Gocoo, obě velmi renomované kapely ze světových festivalů. Myslím prostě, že letos není RFP tak výrazně jako jindy jen o headlinerech, a o celém programu. Nebo české zastoupení: jako český headliner posledního dne hraje Divokej Bill a hned předním hraje ještě Čechomor… Na kterém jiném českém festivalu najdeš tak nabitý lineup?

Jak vnímáš silnou zahraniční konkurenci? Nebojíte se, že vysoká koncentrace hvězdných jmen jen pár kilometrů za hranicemi přetáhne významnou část lidí, kteří ještě v loňském roce o zahraničních festivalech ani neuvažovali?
To se tedy nebojíme, protože my nabízíme srovnatelnou kvalitu za nesrovnatelné peníze. Navíc RFP si už našel svoje stálé obecenstvo, takže odliv rozhodně nehrozí.

Co ti v přípravách letošního ročníku udělalo největší radost?
Asi to, že jsme dokázali pár nápadů z loňska dotáhnout do konce a návštěvníky tedy zase čeká pár významných novinek. Třeba tzv „placené“ sprchy – taková maličkost, která ovšem bude významným posunem v návštěvnickém komfortu. Loni jsme takhle udělali záchody a setkalo se to s obrovským úspěchem – sprchy letos bude mít na starosti speciální četa lidí, kteří je budou nepřetržitě uklízet a dohlížet na provoz. To vše za malý poplatek, který bude věnován právě na tyhle lidi. Každý, kdo někdy strávil 4 dny na festivalu, dobře ví, jak jsou sprchy důležité. Velkou radost mám i z celkového lineupu, který je letos nejvyváženější v historii RFP.

Na jaké další festivalové vyžití se můžeme těšit?
Jako základ bude Gambrinus městečko zábavy, které ovšem doplní další atrakce – budou tam vodní fotbaly, internet, bary, čajovny, různé sportovní atrakce, no, byl by to seznam…

Jaký máš pocit z letošního ročníku? Udrží si festival svou pozici mezi špičkou našich festivalů?
Pocit mám dobrý a svoji pozici si rozhodně hodláme udržet. My to svoje pořadatelství ale nebereme jako nějaký sport, nechceme se moc poměřovat s jinými českými festivaly a měřítka – když už – hledáme spíš v zahraničí. Se svými kolegy v ČR se snažíme spíš v rámci možností spolupracovat, nechceme s nikým bojovat.

Máš nějaký zatím jen sen, koho by jsi k nám chtěl v budoucích letech ještě přivést?
Sny máme, ale nehodláme je vytrubovat do světa. Snažíme se být na zemi a myslíme si, že dobrý festival nedělají jen kapely: snažíme se být na špici také v návštěvnickém servisu a servisu pro kapely, aby se k nám lidi rádi vraceli kvůli celkovému zážitku, nejen kvůli kapelám. Na světě je pár festivalů, které jsou vyprodány ještě předtím, než oznámí lineup – tam někde je naše meta, toho byhcom chtěli jednou dosáhnout: aby lidi přijeli za komplexním zážitkem bez ohledu na to, jaké v tom roce hrají kapely.

A na závěr nějaký vzkaz všem festivalovým příznivcům?

Koukěte se na web, kdo všechno u nás letos hraje. Nevěřte tomu, co se říká, a přijeďte se podívat na vlastní oči…

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika