Jiří Černický postaví před Roxy památník obětem ruské mafie

Jiří Černický postaví před Roxy památník obětem ruské mafie

16. 10. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Úspěšný český umělec a pedagog Jiří Černický v pondělí 20. října slavnostně odhalí svůj nový objekt Památník obětem ruské mafie. Ten bude po dobu jednoho roku zdobit prostor nad křižovatkou ulic Dlouhá a Rybná. Vernisáž památníku je zároveň slavnostním zahájením týdenních oslav 22. narozenin prostor Roxy a NoD.
Památník ve tvaru stylizované rakety bude symbolizovat připomínku obětí sovětské moci a ruské mafie.
 
"Tato pietní stanice by měla sloužit k uctění věčné památky obětí sovětské moci, především ruské státní mafie. Mělo by jít o připomínku utrpení bezejmenných obětí, perzekuovaných bojovníků za svobodu a demokracii, kteří byli odstraněni, zavražděni, nenávratně zmizeli nebo museli emigrovat. Žáruvzdorné kapoty Prounů by měly být popsány jmény obětí," říká k dílu autor Jiří Černický. 

Před ROXY bude viset památník obětem ruské mafie
 
V jeho vizi je raketa součástí větší vzpomínkové stanice, která by měla být instalována na oběžné dráze Země. V noci by ji mělo být možné vidět běžným dalekohledem a sloužit by měla jako mezinárodní orbitální stanice: "Objekt je koncipován tak, aby jej bylo možné v případě pravděpodobného, aktuálního přibývání nových a nových obětí doplnit o další Prouny. Takovým příkladem je i probíhající konflikt na Ukrajině. Stanice by měla být financována z ruských státních zdrojů, tedy i ze zdrojů mafie." 

Jiří Černický postaví před ROXY památník obětem ruské mafie
 
"Objekt představující raketu na oběžné dráze lze chápat z různých úhlů pohledu, ale především jako symbol vyvolávající zamyšlení nad vývojem naší civilizace, nad vyhrocenými politickými situacemi, nad etickými vztahy nebo také nad ekologickými problémy vyvolanými zásahy techniky do přírody a lidskou bezohledností a neprozíravostí," doplňuje další významy nové plastiky kurátor Galerie NoD Jiří Machalický. 
 
Instalace objektu bude probíhat v sobotu 18. října v ranních hodinách (cca 7:30). Po pondělní slavnostní vernisáži Památníku obětem ruské mafie pokračuje narozeninový program v celém domě na Dlouhé 33. Vernisáže doplní koncerty zahraničních Djs a kapel a originální divadelní představení.

Více informací na: www.roxy.cz

Dodal: Daniel Bacho, Roxy
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ROXY BE 22 - FEED ME

Pondělí 20. 10. 2014
Vstup: 300 Kč v předprodeji
Vystupují:
FEED ME DJ SET (UK), Smack (A51), Pixie (Let It Roll), 2K&Sweg(Shadowbox)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika