Touch and Go: Nakažlivá bezstarostnost

Touch and Go: Nakažlivá bezstarostnost

19. 12. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po šesti letech se do Paláce Akropolis vrací britský jazz-popový ansámbl Touch and Go, který se proslavil na konci devadesátých let šlágrem Would You? Spíše než kapela jednoho hitu je ale projekt dvorního skladatele BBC Davida Lowea považovaný za klasiky v míchání elektronických beatů a jazzových samplů a dnes také jako předchůdce aktuální electro-swingové vlny.
Jeho protagonisté - zpěvačka Vanessa Lancaster a trumpetista James Lynch dorazí do Prahy 14. ledna s kapelou představit své nové album That´s It. 
Na některé písničky se prostě nezapomíná. Když se v listopadu 1998 ozval do energického jazzového groove svůdný dívčí hlas s větami "I've noticed you around. I find you very attractive. Would you... go to bed with me?" následovaný splašeným sólem na trumpetu, otřásly se pod útokem nepravděpodobného hitu globální hitparády. Singl projektu Touch and Go si tehdy koupilo půl milionu lidí a i když už v Temži od té doby proteklo hodně vody, skladba se dodnes hraje v klubech, v televizních reklamách nebo seriálech - naposledy třeba v americké verzi série Queer As Folk. Skladba byla tak populární, že to původně jednorázový projekt Touch And Go donutilo k transformaci v regulérní kapelu, která v roce 1999 vydala desku I Find You Very Attractive s dalšími klasikami jako Straight to… Number One nebo Tango in Harlem. Od té doby také Touch and Go se svým mixem latinskoamerického jazzu a elektronických beatů koncertují po celém světě.

Touch And Go
 
V pozadí Touch And Go stojí skladatel David Lowe, jehož znělky či melodie jsou nedílnou součástí dějin britské BBC. V době, kdy se Would You? usadilo na čísle tři britského žebříčku bylo možné slyšet jeho kompozice hned v třinácti pořadech britské státní televize, včetně znělky hlavních zpráv. Před dvěma lety se také podílel na hudbě k londýnské Olympiádě, například pro účel medailového ceremoniálu zremixoval Vangelisovy Chariots of Fire. Hit Would You? napsal společně s veteránem britské hudební publicistiky Charlie Gillettem a Gordonem Nelkim, majitelem vydavatelství Oval Records. Inspirovali se u něj klasikami latinskoamerického jazzu, z něhož si skladba vypůjčuje  bezstarostnou idylickou atmosféru. Výraznou melodii hraje na trumpetu James Lynch, velký talent britského jazzu, který spolupracoval s takovými jmény jako jsou Robbie Williams, Missy Elliot, the Matthew Herbert Big Band nebo Dizzie Rascal.
 
Kdo je majitelkou toho sladkého hlasu, který svůdně láká posluchače do lože? Vanessa Lancaster, modelka, herečka, dabérka a také někdejší vokalistka Urban Species, kterou slavný text napadl při pokusu „vymyslet co možná nejšílenější větu.“ Co nejprve vypadalo jako krátká epizodka se po úspěchu singlu Would You? stalo nedílnou součástí jejího života. Vanessa, David a James pak převzali projekt Touch And Go pod svoje křídla, napsali většinu materiálu na album a pod jeho hlavičkou také hojně koncertují. V Praze se představí 14. ledna jako kvintet, který rozhýbe pražský Paláci Akropolis na večírku konaném v rámci EuroConnections.
 
www.touch-and-go.net
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: TOUCH AND GO

Středa 14. 1. 2015
Vstup: 430 - 550 Kč
Vystupují:
TOUCH AND GO (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika