Recenze Hungry Beats - Harder Than You: Nálož, jak se patří!

Recenze Hungry Beats - Harder Than You: Nálož, jak se patří!

28. 01. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Česká hardcore scéna roste, expanduje a získává den po dni další a další příznivce. Hungry Beats, jediný český live act, který prorazil za hranicemi naší středoevropské země, se opět zavřel do nahrávacího studia, aby vyprodukoval své již druhé album.
Tentokrát ale nejde o hardcore, tempo je ještě rychlejší, kopáky více stereotypní, vokály a samply ještě ujetější. Dámy a pánové, tohle je frenchcore se vším všudy. Žánr, se kterým Kryštof a Filip prorazili a proslavili se.
 

Ještě než se ale vrhnu na samotnou recenzi, musím se přiznat, že nebude úplně objektivní. K české scéně mám kladný vztah a chci, aby její evoluce pokračovala dál, ať si škarohlídi říkají, co chtějí. Zároveň jsou kluci mí známí, kterým jsem vždy fandil a přál úspěch. Na druhou stranu jsem frenchcore jako jeden z nejvíc stereotypních podžánrů hardcoru přestal prakticky poslouchat a je pro mě víceméně jen okrajovou záležitostí. Dost keců, jdeme na to.

Zatímco u debutového alba The Beginning of Hell jsme slyšeli spoustu odpalovacích pecek, jako Celestial Devastation, Are You Fucking Mad?, Prague Chainsaw Massacre a hlavně Limp Disskick (Keep on rollin‘, baby!), a zbytek byl tak nějak plus minus vata, které říkají DJs setfillery, působí Harder Than You mnohem více konzistentním a ucelenějším dojmem.

Jasně, celá novinka, která vyšla na konci loňského roku jako drsný vánoční dárek, je frenchcorového ražení, takže beaty jsou podobné, ale pokud se do něj zaposloucháte více, zjistíte, že je tracklist poskládaný přesně tak, aby album mělo hlavu a patu. Aby ty nejdrsnější skladby nebyly nalepené na sobě a aby byl stereotyp, který frenchcore chtě nechtě vždy přináší, pokud možno minimalizován.

Album obsahuje řadu nekompromisních kopáků, ujetých frenchcorových melodií, některých možná až moc ohraných samplů a vokálů, a hlavně je plné energie, možná trochu i zloby, která z některých tracků čiší, což u tohoto žánru není na škodu. Ostatně, poznávací znamení Hungry Beats, a to i na mezinárodní scéně, jsou právě drsné, hutné a syrové frenchcorové kopáky.

Na Harder Than You nechybí ani kooperace s dalšími artisty. A to jak s domácím Hellmutem z Prague Nightmare Records, tak s francouzským matadorem Patternem J nebo italskou dvojkou Twilight & Jackall, se kterou kluci z Hungry Beats spolupracovali již v minulosti. Co se osvědčí, to neměň.

Přesto všechno nemůžu, nebudu a ani nechci pět jen chválu. Jasně, tohle je to nejlepší české hard dance album, které kdy vyšlo, ale to zase není takový problém, když jde o druhé dílo od Hungry Beats a zbytek je jen ticho po pěšině. Některé tracky působí jako přes kopírák, některé vokály jsou až příliš ohrané, ale co je nejdůležitější, a cítím povinnost to napsat, pořád tam tuším nevyužitý potenciál.

Byť je Harder Than You lepší než prvotina The Beginning of Hell, stále cítím a slyším, že tu je prostor pro zlepšení, pro vypilování značky, pro etablování něčeho, na co se ani za pár let nezapomene. Myslím, že nás v Česku čeká s Hungry Beats ještě kopec srandy a dobré muziky za tak akorát peněz. Určitě o nich, lumpech, ještě uslyšíme. A já se na to těším!

Menší, ale opravdu jen malý rozbor jednotlivých tracků. Nesouvisí s celkovým hodnocením.

Hungry Beats – Fat Ass: Pořádná odpalovačka hned za začátku. Známe ji již nějakou dobu z párty. „One to the the two, to the three…“ vokál vybízí k pořádnému paření a k tomu taky tento track je, užijete si ho nejvíc na tanečním parketu. Kopáky odsýpají, s melodií se tu nikdo moc nepáře, jdeme pařit!

Hodnocení: 8/10

Hungry Beats & Hellmute – Mechanical Suicide: Tady mě jímal pocit silného déjà vu. Podobné předešlému tracku, podobné víceméně jakémukoliv frenchcoru. Je to v pohodě, ale žádná sláva, taková průměrná klasika. Trochu připomíná ještěří éru hardcoru v Česku.

Hodnocení: 5/10

Hungry Beats – Last Revenge: Tak tady se vše od prvotního build-upu rýsuje v hodně temných barvách. Zničující hláška »Execute«, na frenchcore pomalejší tempo, gradující temnota. Jo, tuhle můžu.

Hodnocení: 8/10

Hungry Beats - Deadly Order: Ne, ne a ne. Tohle je otravný frenchcore ve stylu staršího Frazzbasse. Otravné pískání v pozadí, které má být možná zkomolený zvon, vokál »Please don’t kill me, « ale mě raději zabijte. Tenhle kousek se mi vážně nelíbí.

Hodnocení: 3/10

Hungry Beats - Weird Story: Taková fajn Hungry Beats klasika. Uřvaný synťák, černošský vokál, prostě pohoda. Nic výjimečného, ale přesto příjemná záležitost.

Hodnocení: 7/10

Hungry Beats - Bad Memories: Tak tohle jsou drsní Hungry Beats, jak je známe a máme rádi. Kopák je drsnější než u všech předešlých tracků a vyhnal by i Fritzla ze sklepa! Ke všemu známý vokál Braincracking. Tohle je slušný výmaz hlavy, který prostě chcete!

Hodnocení: 9/10

Hungry Beats - The Flames: Tohle je můj osobní favorit z celého alba, protože i když jde o frenchcore ze všech směrů, je z tohoto tracku cítit takový millennium hardcore feeling. Promakaný hardcorový build-up, drsňácké frenchcorové kopáky a hlavně chraplavý vokál od rapového mistra DMX. Byť nejsem příznivec samplování a už vůbec nejsem fanda hip-hopu, DMX je pán a tenhle track je ve výsledku epické dílo, na které se těším, až ho uslyším na párty.

Hodnocení: 10/10

Hungry Beats - Ghost Attack: Další ze setfillerů, alespoň dle mého pohledu. Ta otravná houkačka, fuj. Uáá, uááá, uáááá. Ne.

Hodnocení: 3/10

Hungry Beats - I Don't Give A Fuck: Přisprostlý a gradující frenchcore, který zaujme více na párty než doma v obýváku, byť s dobrou reprosoustavou. Slovíčko na F zazní hned několikrát, jednoduchá melodie v pozadí neurazí. Pohodička na párty.

Hodnocení: 7/10

Hungry Beats - Sparta 3000: „What is your profession?“ Track s vysamplovanými hláškami z kultovního komiksově-historického snímku 300, který zároveň patří mezi moje největší filmové klasiky. Zde se dočkáte jiných hlášek, než v tom zbytku hardcorových tracků. K materiálu je přistupováno s fanouškovskou nadšeností a je to radost slyšet. „This is Spartaaaa!“

Hodnocení: 9/10

Hungry Beats - Trouble Wooble: Tak tohle je módní poděs. Frenchcore s brostepovou pasáží plnou jalových wobblů, ze kterých mám husí kůži až na šourku. Je mi jasné, že tohle zaujme jedince, kteří chodí na párty s rovným kšiltem, ale můj styl to fakt není. Zní to jako D.O.M., poslouchat se to dá, na párty bych na to pod vlivem možná i pařil, ale je to joudovina non plus ultra. A mimochodem, chlapci, wobble se píše takhle, ne jako wooble, tak jestli jste se sekli, nebo to byl záměr?

Hodnocení: Doporučuje 11 z 10 wobble pozérů aneb 5/10

Hungry Beats – Fuck It: Další F*** track. Další pohodička, ale především na párty. Přiškrcený build-up, siréna, hutné kopáky. Jo, tenhle kousek je v pohodě.

Hodnocení: 8/10

Hungry Beats & Pattern J - You Will Die Tonight: Byť je poznávacím znamením tohoto tracku metalový vokál, jde o cool věc s výraznou a pronikavou a těžko popsatelnou melodií. Kooperace s Patternem je tu znát. Opět příjemná věc. Kdyby byla většina frenchcoru takováto.

Hodnocení: 8/10

Hungry Beats - The Poison: Takový horší kousek na konec. Ale pořád kvalita. Pomalejší build-up uprostřed, klasické kopáky. Žádná vyložená sláva, ale ani ne velký provar.

Hodnocení: 6/10

Hungry Beats feat. Twilight & Jackall – In My Head: Tak tuhle taky můžu. Proč? Protože má skvělé vokály „Get this sound out my head“, které mám tak rád od dob hardtrancového/handz-upového milníku Beam vs. Cyrus - Take This Sound. K tomu super kopáky, jo, tohle je bomba.

Hodnocení: 9/10

Celkové hodnocení: 8/10

Autor: Hardcore Hooligan
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika