Subject Lost: Potřebuji, aby mi hudba rozbila hlavu

Subject Lost: Potřebuji, aby mi hudba rozbila hlavu

03. 02. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (1)
Subject Lost, vlastním jménem Petr Adamec, vydal loni album Expo Nova. Na české elektronické scéně se tak konečně otřásla zem. Přesto seismologové v roli hudebních kritiků záchvěv nezaznamenali a na album nevznikla jediná recenze. Spíme? O jednom nedělním odpoledni jsem se to vydala zjistit. Dali jsme si dostaveníčko v příjemné pražské kavárně a nad šálkem kávy debatovali – jak jinak – o muzice.
Ahoj Petře.
SL: Ahoj.

Podle mých informací jsi poslední rozhovor dělal v roce 2013…
SL: Ano, to je pravda.

Co se od té doby změnilo?
SL: Za největší změnu považuji přestěhování do Prahy. (SL pochází z Ostravy, pozn. redakce). To je pro mě životní změna. V té době jsem také neměl žádný koncept, jak bych chtěl hudbu dělat, což už dnes neplatí. Už vím, kam chci směřovat.

Subject Lost
A prozradíš kam směřuješ?
SL: Našel jsem si žánr, kterému se chci věnovat. Po delší době hledání jsem se konečně vyprofiloval. Není to sice postaveno na jednom konkrétním žánru, je to více žánrů, ale od roku 2013 se mi podařila zásadní věc, a sice vytvořit si rukopis. To je pro mě zásadní. Doufám, že moje věci jsou už identifikovatelné mezi tou hromadou elektronické muziky, která dneska vychází.

Já jsem tě nedávno slyšela na Radiu 1 a říkala jsem si, že je to určitě tvůj track, což se mi v zápětí potvrdilo…
SL: No vidíš..

V roce 2011 tě časopis VICE označil na největší naději dubstepové scény. Cítíš se tak?
SL: Rozhodně už ne dubstepová. Doba dubstepu je už za mnou. Z toho období mi pochopitelně vzešlo mnoho kamarádů, se kterými spolupracuji dodnes. Té pozice jsem si samozřejmě velmi cenil, vybudovat a upevnit takovou pozici dalo práci, ale ta éra je definitivně za mnou.

V několika předchozích rozhovorech jsi uvedl, že tvá hudba, respektive začátky tvé tvorby, vychází ze základů drum’n’bass. Tyto vlivy jsou nicméně cítit i na tvé poslední desce. Znamená to, že kruh se uzavírá?
SL: Naprosto. Částečně za to může to, že jsem se odstěhoval z Ostravy. To město mi začalo chybět a když jsem pak začal pracovat na té desce, řekl jsem si, proč já vlastně nedělám drum’n’bass? Vždyť jím žiju a mám ho v sobě, takže to byl asi přirozený vývoj. Já ho samozřejmě používám jinak, dělám drum’n’bass rytmiku, ale drum’n’bass to ve své podstatě není. Navíc jsem se vrátil k hraní, takže když dělám DJ set, tak hraji jen drum’n’bass. Všechno se tedy vrátilo zpátky a já z toho mám strašnou radost. Baví mě teď hrát DJ sety, je to pro mě nový impulz.

Proč ses vůbec přestěhoval do Prahy?
SL: V zásadě kvůli práci. Cítil jsem, že v Ostravě už se nemám kam posunout. Živím se jako grafický designér a v Ostravě studií není tolik. To byl hlavní impulz. A za druhé i kvůli muzice. Pražská scéna je diametrálně odlišná od té ostravské potažmo moravské scény. Další věc je pak určitá životní změna, kterou jsem potřeboval. Pětadvacet let v Ostravě mi stačilo, všechno se začalo točit v kruzích a řekl jsem si, že nejlepší věc, kterou můžu udělat, je odstěhovat se do místa, kde vůbec nikoho neznám. A myslím si, že mě to docela nakoplo. Někdy je to dobrý tah, někam zmizet a bojovat o vlastní existenci a umístění ve společnosti.

Takže nevylučuješ, že by ses v budoucnu mohl odstěhovat zase do jiného města? Co Berlín? Nebo radši někam na východ?
SL: Mě láká spíš sever. Dánsko, Švédsko, Holandsko. V Praze jsem teprve pár měsíců, takže v dohledné době stěhování neplánuji. Podařilo se mi tady vybudovat nějaké zázemí a život, se kterým jsem momentálně velmi spokojený. Do zprofanovaného Berlína se mi rozhodně nechce.



A přestože ty jsi v současné době evidentně velmi spokojený, tvá aktuální deska Expo Nova je naléhavá a vypráví příběh nekonečného bloudění rakety ve vesmíru. To se mi zdá být docela beznadějné…
SL: Ano, to je zvláštní. Je to trochu paradox, čím jsem spokojenější ve svém osobním životě, tím dělám naléhavější a melancholičtější hudbu. Nevím proč, ale tohle si nesu v sobě. Když tvořím, tak nejsem schopen dělat veselou hudbu. Myslím si, že působím jako docela milý člověk (Ano, opravdu tak působí :-) , pozn. redakce), ale veselé věci nedělám, a to ani v designu. Mám rád emoce, jsou pro mě absolutní základ. Potřebuji, aby mi to doslova rozbilo hlavu, jinak mě to nebaví.

Mě tvá poslední deska nesmírně baví! Díky internetu a rychlému vývoji softwaru i techniky může dnes dělat hudbu opravdu každý, doslova doma na koleni. Vzniká tak spousta balastu. Jak se v tom vyznat? Jak ty sám vyhledáváš kvalitu?
SL: Hudba mě musí chytnout za srdce. Zase ty emoce – je úplně jedno, jestli je maximálně veselá nebo smutná, dekadentní… Jakmile má nějaký vnitřní náboj, tak to funguje. U elektroniky se mi to moc nestává. I proto do té své hudby hraji na kytaru. Připadá mi totiž, že kytara je nejemotivnější hudební nástroj. Mám určité producenty, které mám rád, něco si od nich poslechnu, něco málo koupím a pak už je třeba ani nesleduji a jdu dál. Nestíhám moc sledovat novou hudbu.

Máš už vůbec nějaké ohlasy na svou desku? Ať už od fanoušků, kritiků, rádií?
SL: Je to zvláštní situace. Jsou to spíš osobní názory, většinou někoho potkám, jako třeba tebe, kdo za mnou přijde a řekne mi, že se mu má práce líbí. Což mě samozřejmě velmi těší. Moje muzika je hodně na okraji zájmu, takže co se týče hudební kritiky, recenze nevyšla žádná. Nikde nic. Já nemám žádné PR, žádného manažera a celé to funguje na principu internetu a kamarádů. Nikam se netlačím a pak je výsledek takový, že o mě není moc slyšet. Na druhou stranu – Extrémní Piráti, což je rapová kapela z Brna, říkali, že internetový fame je sláva bez ovací. To je hezky řečeno. To, že o tobě nepíšou na internetu, neznamená vůbec nic. Když pak přijdu do klubu a potkám někoho, kdo mi řekne, že ho moje muzika ovlivnila, to pro mě znamená mnohem víc.

Pro mě to album bylo dost zásadní. Vlastně jsi asi jediný český producent, do kterého jsem vloni investovala své peníze koupí desky. Tak se tě na to rovnou zeptám. Víš, jak jsi na tom s prodejem desky? Už jsi hrozně bohatý a můžeš si koupit jachty a vily na pobřeží?
SL: Samozřejmě. Zrovna jsem se vrátil z Miami (smích). Co se týče prodeje, nacházím se teď v momentě, kdy se deska zaplatila. Tím myslím náklady zahrnující mastering apod. Udělal jsem tedy desku zadarmo. Bylo by samozřejmě skvělé živit se hudbou, to ale není v našich podmínkách možné, pokud skládám hudbu, jakou skládám. Co se týče prodeje, jsem spokojený. Prodalo se toho docela dost, zejména tedy digitálně. Cédéček se prodalo poskromnu.

Subject Lost
Ty pořád žiješ bez televize?
SL: To jsem někde říkal? Já televizi nemám a nikdy mít nebudu. Od té doby, co jsem se odstěhoval od rodičů, žiju bez ní.

Co tedy děláš kromě muziky? Mě zajímá, co je za tím procesem tvoření hudby. Myslím, že aspekty běžného života se tvorby přímo dotýkají..
SL: Určitě ano! Já neustále pracuji. Ale pořád. Každý den od rána než jdu spát, tak pracuji.

Jsi workholik?
SL: Naprostý. Jsem absolutní pacient. Možná se tím trošku ničím, ale zároveň to potřebuji. Já když něco nedělám, tak se z toho můžu zbláznit. Jakmile dokončím nějaký projekt, tak se musím pustit do dalšího. Nejsem schopen přijít domů a nic nedělat. Když nedělám muziku, která mi zabírá většinu volného času, tak dělám grafiku sám pro sebe. Chodím samozřejmě do práce. Nečtu, snažím se sledovat filmy. Celý můj život je hudba, grafika, hudba, grafika. Pořád se to střídá.

A když jsi zmiňoval ten sever, neplánuješ podniknout nějakou cestu? Čistě jen z nějakého  vnitřního pohnutí?
SL: Ano, minimálně na dovolenou. Alespoň jednou za pět let by člověk měl jet na dovolenou (smích). Takže až si v létě najdu 14 dní volna, tak vyrazím! Dám si Holandsko, Dánsko.. .

Kde tedy hledáš inspiraci? Hledáš ji vůbec?
SL: Já ji nehledám, já to mám zkrátka v hlavě. Když začnu na něčem dělat, nechám to prostě plynout. Vzhledem k tomu, že celý můj život je jenom práce, tak těžko říct, v čem bych měl hledat inspiraci. V hlavě mám neustále nějaké smutné melodie a z toho pak má hudba vzniká.

Tak vypadá tvůj tvůrčí proces? Slyšíš melodii a zkrátka to přetvoříš?
SL: Ano, většinou to tak je. Napadne mě, jak by track mohl znít, začnu na něm dělat, zjistím, že to třeba vůbec nefunguje a předělám to. Většinou je tam ten prvotní impulz, kvůli kterému to začnu dělat, nosím to nějakou dobu v hlavě a pak najednou se z toho stane úplně něco jiného. Důležité je mít ten impulz, sednout si k tomu, třeba ke klávesám, a začít něco dělat.

Takže ty hraješ na kytaru a na klávesy?
SL: Ano. Na obojí umím hrát i neumím zároveň. Myslím si, že ovládám docela dost hudebních nástrojů, ale žádný z nich nezvládám dost dobře. Odjakživa vím, že jsem spíš studiový producent než koncertní hráč.

Mít vlastní kapelu tě nikdy nelákalo?
SL: Lákalo! Akorát jsem nikdy nenašel lidi, se kterými bych to mohl dělat. To co bych chtěl dělat, kdybych postavil kapelu, by byla elektronicko post-rocková kapela. Pět kytar a jeden bubeník a byl bych naprosto spokojený. Akorát ještě musím sehnat těch pět lidí, se kterými bych to udělal. A to se mi zatím nepodařilo. Je to trochu ošemetná věc. Když takový typický bedroom producent, jako jsem já, postaví kapelu, tak to často jde do kytek. Říkám si, že až na to nastane čas, až si řeknu, že jsem skončil jako studiový producent, tak si řeknu ok, postavím si kapelu.

Na starý kolena…
SL: Přesně tak.

Prima, budeš jezdit s kapelou koncertní turné. A co tohle léto? Jaké jsou tvé plány?
SL: Pracovat (smích).

A kromě té práce? Nějaké festivaly?
SL: Doufám, že se mi někdo s nějakým festivalem ozve, rád bych si někde zahrál. Je hodně festivalů, na kterých bych si rád zahrál.

V Čechách?
SL: Spíš v zahraničí. V Čechách toho moc není. Spíš to jsou malé lokální věci. Ale jako návštěvník určitě pojedu do Katovic na festival Nowa Muzyka. Tam jezdím každý rok. Rád bych dal tenhle rok Melt! nebo Nachtdigital, o kterém mluvím už x let a ještě nikdy jsem se k tomu nedokopal. Já si přes léto vždycky vymyslím nějaký projekt a najednou je z ničeho nic zase podzim a nic jsem nestihl. Ale zase stíhám hodně věcí uměleckých.

Kde tě v nejbližší době zastihneme?
SL: 6. 2. Budu hrát v Akropoli po festivalu Spectaculare. Budu hrát live set, to znamená něco trochu jiného než je můj živák k aktuální desce. Bude to výběr z mojí produkce za celou mou éru, tedy tracky od roku 2009 v úpravě pro živé elektronické vystoupení. 25. 2. bude koncert s Expo Novou v Gridu. Obecně se snažím nehrát moc často, aby nedošlo k tomu, že mají lidi mojí hudby plné zuby. 20. 2. pak v Brně, v Kabinetu Múz. Dál nevím, co bude.

Ty jsi v rámci festivalu Spectaculare už vystoupil. Hrál jsi v Akropoli na warm-upu s East India Youth živák. Jaké to bylo?
SL: Byl jsem děsně nervózní. Bylo to poprvé, co jsem byl před lidmi s novou deskou. Bylo to poprvé na velkém pódiu, poprvé v životě jsem byl před lidmi jako kluk s kytarou a ne jako ten, co si čte emaily za počítačem. Byl jsem hodně nervózní, ale zároveň jsem si to užil. Já jsem neustále nervózní při hraní a je jedno, kde a kdy hraji. Najednou jsem se uklidnil a hodinu jsem hrál a moc mě to bavilo. Lidí bylo poskromnu, ale reagovali. To bylo super, protože nesnáším, když člověk odehraje koncert a je ticho. To pak jen koukáš a nevíš, co se děje. Říkáš si, to asi bylo vážně špatné. To se naštěstí nestalo.

Já jsem dokonce od několika lidí slyšela, že to tvoje vystoupení bylo lepší než vystoupení hlavní hvězdy…
SL: (Smích) To jsem také slyšel. Moc mě to potěšilo. Ale popravdě řečeno, já jsem hlavní hvězdu neslyšel, po hraní nejsem schopný moc fungovat. Já když dohraju, tak se hrozně rychle sbalím a zašiju se někam do rohu a nechce se mi s nikým komunikovat, natož ještě něco poslouchat. Já se tak trochu dostanu do vlastního světa a vůbec se mnou není sranda.

Co chystáš do budoucna? Prozradíš, na čem právě pracuješ?
SL: Bude teď toho vydávat docela hodně. Během února vyjde Expo Nova Reconstruction. Půjde o mikro remixové EP, které jsem udělal s mým kamarádem ANSem. On bude mít na EP dva remixy a o jeden jsem se postaral sám. A chvíli na to vydám svoje další EP, které zrovna dokončuji. Nějak se nedokážu zastavit.

Odkazy:
facebook.com/Subjectlost
soundcloud.com/subject-lost
vimeo.com/user16370884
last.fm/music/Subject+Lost
subjectlost.cz
twitter.com/Subjectlost
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

VPX 09: KID DRAMA

Sobota 21. 3. 2015
Vystupují:
Kid Drama (Exit records, Heart Drive), Interstellar Funk, Subject Lost
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

03. 02. 2015 | 01:57:40
+3 | -0

Poděkování

Díky za super rozhovor, Subject Lost pro mě byl jeden z nejmilejších objevů minulého roku. Přeju hodně zdaru a inspirace do budoucna!
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika