The Notwist na EuroConnections

The Notwist na EuroConnections

24. 02. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Nejvlivnější německá skupina nového tisíciletí The Notwist se znovu po letech dala dohromady a skvěle přijatou albovou novinku Close to the Glass přijedou představit i do Prahy. 24. března 2015 se jejich introvertní indie hymny pro melancholickou generaci digitální éry vrátí po sedmi letech na pódium Paláce Akropolis.
Nejspíše žádná německá (ani středoevropská) kapela nezanechala v posledních patnácti letech takový otisk na globální nezávislé scéně jako The Notwist. Vliv a kultovní statut mnichovských melancholiků křížících rock s elektronikou je ale v přímém kontrastu s úsporností, s níž kvarteto přistupuje ke své kariéře. Poslední roky se členové The Notwist věnují svým bočním projektům (Lali Puna, Ms. John Soda, Tied & Tickled Trio, Console) a k domovské kapele se vrací po dlouhých pauzách, jen když mají pocit, že je co říct. Každá deska a následné turné je pak událostí, na které se vyplatí počkat - tak jako na aktuální počin Close to the Glass, který přivezou 24. března 2015 do Prahy.

The Notwist
 Bratři Acherové a bubeník Martin "Mecki" Messerschmidt založili The Notwist na konci osmdesátých let v bavorském městečku Weilheim in Oberbayern nedaleko Mnichova. Jejich eponymní debut z roku 1991 se ještě nesl v duchu heavy metalu s prvky grunge, na začátku další dekády se ale už na deskách Nook a 12 začali posouvat k art/indie-rocku s přesahy do jazzu. A počínaje albem Shrink (1998) zapojují do své hudby i elektroniku. To už totiž v The Notwist působí Martin Gretschmann, jehož glitchové beaty se výrazně podepisují pod originálním zvukem alba Neon Golden z roku 2002. To podobně jako Kid A od Radiohead infikuje rock vlivy experimentální elektroniky a dodnes má punc moderní klasiky. Důkaz? Sběratel recenzí a výročních žebříčků Acclaimed Music řadí Neon Golden mezi sto nejlepších desek minulé dekády.
 
The Notwist vždy fungovali více jako umělecký kolektiv, než skupina, která chrlí jednu desku za druhou. A experimentování pro ně bylo vždy přednější než zaběhnuté postupy. Vedle nespočtu bočních projektů mají za sebou také dva albové zářezy v "superskupině" 13 & God s hiphopovými Themselves, několik filmových soundtracků či remixových alb. Po úspěchu Neon Golden museli fanoušci čekat na novinku The Devil, You + Me (2008) šest let a aktuální počin Close To The Glass vyšel se stejným časovým odstupem. O distribuci se stará proslavený seattleský label Sub Pop Records a ohlasy kritiky jsou velmi pozitivní. Web Under The Radar nové album The Notwist popsal jako "svět, v němž indie pop, akustické balady a zvuková dobrodružství elektronické hudby koexistují šťastně pospolu" a AllMusic referuje o "zatím nejúspěšnějším průniku inteligence a emocí i organických a elektronických elementů v kariéře skupiny."
 
Novou desku si The Notwist nadělili ke čtvrtstoletí své existence, ani po tak dlouhé době a osmi albech ale nezní německá skupina předvídatelně. Všechny proměnné rovnice jsou na svém místě - vzdušné kytarové riffy, inovativní elektronika i smutný vokál Markuse Achera za mikrofonem, The Notwist ale znovu dokázali překvapit. Nedá se nic dělat, málokterá současná kapela dokáže zachytit melancholii moderní civilizace tak jako The Notwist a čeští fanoušci se o tom budou moci přesvědčit 24. března 2015 na jejich koncertě v Paláci Akropolis.
 
Úvod německého večera obstará nadějné mnichovské trio Aloa Input, které míchá rock a elektroniku podobně inovativním způsobem jako The Notwist. Vztahů se slavnější kapelou je více – bubeník a beatmaker Cico Beck je členem koncertní podoby The Notwist i Ms. John Soda a Aloa Input se také inspirují v krautrocku a psychedelické hudbě - svoji tvorbu popisují jako „mix Flaming Lips, Animal Collective a Can.“ Existují čtyři roky a v roce 2012 vydali svůj debut Anysome na proslulé značce Morr Music. Do Prahy už Aloa Input přivezou novinku MARS ETC., kterou nahrávali v Chorvatsku na opuštěném majáku a míchali v městečku Weilheimu v domovském studiu hlavních hvězd večera v Paláci Akropolis - The Notwist.  
 
Více informací na www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: THE NOTWIST

Úterý 24. 3. 2015
Vstup: 490 - 580 Kč
Vystupují:
THE NOTWIST (DE), ALOA INPUT (DE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika