Festival jazzové hudby v Kaštanu

Festival jazzové hudby v Kaštanu

04. 03. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Festival jazzové hudby v Kaštanu s poetickým názvem Jazznění představí české i mezinárodní projekty a na své si přijdou milovníci klasičtějšího jazzu i příznivci žánrových přesahů a experimentů.
Ve čtvrtek se na festivalu představí dvě kapely hrající svébytně pojatý autorský jazzový repertoár – elektrický 4Step trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové a avantgardnější Next Phase, brněnské kvarteto pod vedením klarinetisty, saxofonisty, improvizátora a experimentátora Pavla Zlámala.

Páteční večer zasvětí festival žánrovým přesahům. Koncert zahájí Kvintesence Quartet, jenž sice svým složením odpovídá klasickému smyčcovému kvartetu, ale do své tvorby adaptoval i principy jazzové hudby a rozvíjí je ve svých originálních kompozicích. Následovat bude kvarteto Markéty Zdeňkové, která spojuje vlivy folku a jazzu do svébytného stylu postaveného na osobitých lyrických textech nádherně vokálně provedených. A večer završí premiérové vystoupení zbrusu nového projektu Arará, sdruženého kolem mladé talentované zpěvačky Lucie Páchové. Hudba kapely, ve které figurují dvoje bicí, kytara a hlas, se pohybuje v širokém spektru hudebních žánrů a spojuje prvky jazzu, soudobé vážné hudby, volné improvizace, elektronické hudby, ale třeba i hudby lidové.

Festival vyvrcholí v sobotu, kdy program zahájí uskupení předního tuzemského jazzového bubeníka Tomáše Hobzeka. Kvarteto, v němž se sešli přední čeští jazzoví hudebníci, čerpá svou inspiraci v kořenech jazzu, aby je přetvořilo do vlastní, nápadité, energické hudby. Následující koncert by si příznivci jazzové hudby rozhodně neměli nechat ujít, protože Trio Török-Slavík-Křišťan se sejde speciálně pro festival Jazznění 2015, aby představilo čerstvý autorský materiál zkušeného pianisty Vítka Křišťana. Ten o svých nových skladbách říká: „...momentálně směřuji k jednodušším formám a jednoduché instrumentaci. Celý prožitek jako hráč z koncertu chci opřít o možnost oprostit se od složitých konstrukcí a směřovat spíše k co nejsilnějšímu propojení se spoluhráči…“, a dodává, že nevylučuje ani další fungování tria v budoucnu. Návštěvníci festivalu, tak mají unikátní příležitost být u tohoto premiérového vystoupení. No a neoddiskutovatelným vrcholem nejen sobotního večera, ale celého festivalu, bude vystoupení česko-norské kapely NOCZ, interpretující skladby norského trumpetisty Didrika Ingvaldsena a kombinující současné trendy v experimentálním jazzu s klasickými freejazzovými postupy a tradičním jazzovým obsazením ve složení trumpeta, saxofon, kontrabas a bicí. Výsledný sound charakterizuje energická hra s výraznými dynamickými zlomy, kombinace prokomponovaných pasáží s volnými plochami, výrazná melodika, významná práce s rytmem v kompoziční práci a kolektivní improvizace.

Hudební festivalový program doplní výstava fotografií z jazzové scény festivalu v Boskovicích, jehož je Unijazz také pořadatelem, a možná se dočkáme i dalších doprovodných akcí, jako jsou projekce či jam sessions. Podrobnosti a případné aktuality najdete na www.kastan.cz.

Vstupenky: jednodenní 150–190 Kč / permanentka 430 Kč / členové sdružení Unijazz sleva 30%. Předprodej: vstupenková pokladna Kaštanu a čítárna Unijazzu (Jindřišská 5, Praha 1).

Festivalový program

26. 3. čt 20.00
4STEP (CZ)
Elektrické kvarteto trumpetistky Štěpánky Balcarové existuje na české hudební scéně více než dva roky. Svou tvorbou propojuje akustický zvuk jazzového kvarteta s moderním pojetím soudobé improvizované hudby. Stěžejním elementem v tvorbě kapely je ale především široká škála různorodých zvukových efektů, díky nimž je tvorba kvartetu přístupná širšímu publiku.

Složení: Štěpánka Balcarová – trubka, Jiří Šimek – kytara, Tomáš Hobzek – bicí, Petr Dvorský – basa

NextPhase (CZ/SK)
Avantgardní Next Phase vznikla pod vedením klarinetisty, saxofonisty, improvizátora a experimentátora Pavla Zlámala roku 2010. Kapela jazzových obrysů však dalekými žánrovými přesahy staví intenzitu hudebního sdělení nad stylovou čistotu. Těží z myšlenkové otevřenosti hráčů a neortodoxního pojetí jazzového odkazu. Členové kapely tak neohroženě opouštějí bezpečné vody všeobecně ustanovených pravidel, odhodláni hledat a nalézat své vlastní „příští fáze“ hudebních souvislostí. Autorské kompozice Pavla Zlámala, jeho dirigování i příznačně neohraničený prostor pro improvizaci ponechává hudbě NP její živelnou podstatu a nenutí ji oblékat nablýskanou nekonfliktní uniformu většinových hudebně-estetických požadavků.

Složení: Pavel Zlámal – leader, saxofony, klarinety, Juraj Valenčík – kontrabas, Vladimír Třebický – bicí, Peter Graham – piano

27. 3. pá 19.00
Kvintesence Quartet (CZ/Rus)
Smyčcový Kvintesence Quartet se zrodil počátkem roku 2013 v Praze. Hudba kvarteta čerpá inspiraci napříč žánrovým spektrem a nenechá se svazovat jeho ustálenou klasickou podobou. Repertoár tvoří autorské kompozice, či originální aranže jednotlivých členů a také skladby současných autorů, mnohdy komponovaných přímo pro Kvintesence Quartet.

Složení: Vladan Malinjak – housle, Milan Jakeš – housle, Ilja Chernoklinov – viola, Šimon Marek – violoncello

Markéta Zdeňková Kvartet
Zpěvačka a kytaristka Markéta Zdeňková má ve svém repertoáru převážně vlastní folk-jazzové písně postavené na osobitých lyrických textech. Vystupuje v doprovodu pianisty a skladatele Zdeňka Zdeňka (Naima, Hana Hegerová, Vlasta Průchová, Dáša Voňková a další), baskytaristy Václava Maška (Fotr a kolektiv, dříve La Bouche) a houslisty Marka Ference (student HAMU u prof. Jiřího Panocha a Bohumila Kotmela). Jako sólistka začala Markéta působit před osmi lety, kdy jí vzorem byla především autorka a textařka Zuzana Navarová. Postupně se však její tvorba otevřela i jiným směrům a dnes se dá styl jejích písní považovat za zcela svébytný.

Složení: Markéta Zdeňková – zpěv, kytara, Zdeněk Zdeněk – piano, Václav Mašek – baskytara, Marek Ferenc – housle

Arará (CZ/SK)
Projekt Arará zaujme svým složením, ve kterém figurují dvoje bicí, kytara a zpěv. Hudba této netradiční čtveřice spojuje prvky jazzu, soudobé vážné hudby, volné improvizace, hudby elektronické, ale i lidové. Ve svých kompozicích pracují muzikanti se zvukově pestrými proměnlivými vrstvami, kde jsou aranžované úseky střídány ambientními plochami i zahuštěnými rytmickými pasážemi. Zajímá je hra s kontrasty, s oscilací mezi jednoduchostí a složitostí, abstrakcí a vyprávěním, napětím a uvolněním, řádem a chaosem.

Složení: Michaela Antalová, Jan Chalupa – bicí, Ivan Kartáč – kytara, Lucie Páchová – zpěv

28. 3. so 19.00
Tomáš Hobzek Quartet
Originální tvůrčí kapela bubeníka Tomáše Hobzeka hraje svěží moderní jazz respektující historické vzory (jako např. Miles Davis, nebo Wayne Shorter), avšak přetvořený do vlastní nápadité a energické hudby. Skupina spojující dohromady přední české jazzové hudebníky čerpá svou inspiraci v kořenech jazzu, ale vydává se svou vlastní cestou strhující instrumentální hudby. Před časem kapela natočila album „Stick It Out“ u vydavatelství Animal Music, které obdrželo pozitivní ohlasy na české jazzové scéně.

Složení: Marcel Bárta – saxofony, Vítek Křišťan – piano, Tomáš Liška – kontrabas, Tomáš Hobzek – bicí

Török-Slavík-Křišťan Trio
Čerstvý autorský materiál zkušeného pianisty Vítka Křišťana spolu s ním představí skvělý instrumentalista, skladatel, aranžér a pedagog Jiří Slavík a fenomenální trumpetista Oskar Török, který zastane možná i funkci bubeníka. Vít Křišťan podle svých slov v nových skladbách směřuje k jednodušším formám a jednoduché instrumentaci,
jež by měly umožnit oprostit se od složitých konstrukcí a směřovat spíše k co nejsilnějšímu propojení se spoluhráči. Dodává, že nevylučuje ani další fungování tria v budoucnu, možná právě taky pod vlivem prvního koncertu v Kaštanu.

Složení: Vít Křišťan – piano, Jiří Slavík – kontrabas, Oskar Török – trubka

NOCZ (Nor/CZ)
Osobitý charakter pět let fungujícího projektu udává interpretace skladeb norského trumpetisty Didrika Ingvaldsena (www.didrikingvaldsen.no/), které kombinují současné trendy v experimentálním jazzu s klasickými freejazzovými postupy a tradičním obsazením kapely ve složení trumpeta, saxofon, kontrabas, bicí. Typická je velmi energická hra s výraznými dynamickými zlomy, kombinace prokomponovaných pasáží s volnými plochami, výrazná melodika, významná práce s rytmem v kompoziční práci, kolektivní improvizace.

Didrik Ingvaldsen (1960) je jedním z nejznámějších norských jazzových trumpetistů žijící střídavě na různých místech v Evropě a v USA. Hru na trubku studoval na Stavanger University v Norsku a na Leeds College of Music v Británii.

V devadesátých letech žil v New Yorku, kde studoval kompozici na Juilliard School of Performing Arts a Jazz studies na Mannes School of Music. Během pobytu v New Yorku se Ingvaldsen stal součástí downtownové hudební scény spojené se slavným klubem Knitting Factory, kde měl možnost spolupracovat s významnými jmény současné avantgardy. Má za sebou také vydání celé řady kompaktních disků s různými projekty, v nichž se setkal například s hráči jako Paal Nilssen-Love, Andy Sheppard, Alexander von Schlippenbach, David Kane...

Složení: Didrik Ingvaldsen – trubka, elektronická trubka, Radim Hanousek – saxofony, Marian Friedl – kontrabas, Václav Pálka – bicí

www.nocz.eu

Dodal: Adéla Procházková, Unijazz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JAZZNĚNÍ

Čtvrtek 26. 3. 2015 až Sobota 28. 3. 2015
Vstup: 150 - 190 Kč
Vystupují:
Tomáš Hobzek Quartet, Török-Slavík-Křišťan Trio, NOCZ (Nor/CZ), 4STEP (CZ), NextPhase (CZ/SK), Kvintesence Quartet (CZ/Rus), Markéta Zdeňková Kvartet, Arará (CZ/SK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika