Music on Film – Film on Music 2006

Music on Film – Film on Music 2006

12. 07. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
3. ročník mezinárodního festivalu hudebních filmů proběhne v Praze od 18. do 22. října 2006. Jako každý rok nabídne pět dnů plných premiér unikátních hudebních filmů, dokumentů a videoklipů, koncertů, projekcí filmů s živým hudebním doprovodem, workshopů, party a diskusí se zahraničními umělci.
Jako hlavní objekt zájmu zvolili letos organizátoři Jižní Afriku a různorodé snímky, které ukazují kulturní rozmanitost této země. Jeden den bude také věnován koncertům jihoafrických muzikantů, kteří se představí společně s Jiřím Pavlicou a Hradišťanem. Celkový počet filmů uvedených v několika sekcích přesáhne 100. Více o dalším programu na www.moffom.org .

Mezi hlavní lákadla festivalu bude dále patřit v rámci Roku s židovskou kulturou projekce němého německého filmu „Golem“ s živou hudbou, kterou složil kanadský hip hopový mág Socalled (nedávno byl k vidění na festivalu Respekt) a kde kromě něj zahrají židovští muzikanti, houslista Vojta Lavička a další. Záznam hudební produkce, během které Socalled smíchá hudbu ze všech českých filmů o Golemovi (např. „Císařův pekař, pekařův císař“), bude následně také vydán. Podobně zažije také svoji velkou „kinopremiéru“ Španělská synagoga s projekcemi filmů s židovskou tematikou.

Návštěvníci se mohou těšit také na diskuse se zahraničními hosty. K nejzajímavějším bude patřit určitě britský filmař Julien Temple, který režíroval videoklipy Rolling Stones, Davida Bowieho a dalších, a který osobně uvede své unikátní dokumenty o Sex Pistols či historii festivalu v Glastonbury. Cenu za celoživotní přínos obdrží William Ferris, alias „profesor blues“. K dalším výjimečným hostům bude patřit „guru world music“ Simon Broughton, hlavní postava festivalu Womex, šéfredaktor časopisu Songlines a autor dokumentů např. o hudbě sufi či o zpěvačce fadó Marize.

Každý večer budou následovat v kině Lucerna po projekcích živé koncerty. Další novinkou je divácká cena, která bude udělována filmům v hlavní sekci.

Další zajímavosti z programu festivalu:

Filmy a hosté ze střední Asie

Ve spolupráci s Aga Khan Music Initiative MOFFOM uvede několik unikátních filmů o hudbě střední Asie včetně večera, který spojí projekce, živou hudbu a tanec z této fascinující oblasti světa. Unikátem bude také návštěva a diskuse se ženami z Uzbekistánu a Tadžekistánu.

Host William Ferris, alias „profesor blues“ z USA
Cenu za celoživotní přínos obdrží v rámci festivalu MOFFOM Willam Ferris, mezinárodně uznávaný expert na hudbu amerického jihu. Jeho dílo bylo nominováno na Pulitzerovu cenu a byl jmenován Billem Clintonem ředitelem organizace US National Endowment for the Humanities. MOFFOM uvede jak výběr jeho nejzajímavějších dokumentů např. o blues z oblasti delty řeky Mississippi, o B. B. Kingovi, afro-amerických kostelech a náboženství, gospelové hudbě a africké kultuře v USA, tak i výstavu jeho fotografií a několik přednášek o historii blues.

Pocta Ladislavu Rychmanovi
MOFFOM uvede dva večery s populárními muzikály „Dáma na kolejích“ a „Starci na chmelu“, které doplní projekce neznámých Rychmanových snímků o českém folklóru z 50. let.

Pocta Horaci Ovemu (Trinidad)
MOFFOM představí snímky průkopnického karibského filmaře a fotografa Horace Ove, který je režisérem vůbec prvního filmu o jamajském reggae a trinidadském karnevalu. Kromě filmů budou moci návštěvníci festivalu vidět i výstavu jeho oceněných fotografií trinidadského karnevalu, hudby a tance.

Hudba New Orleans
MOFFOM uvede výběr starších i nových filmů o této hudební Mecce. Nové snímky se zaměřují na následky ničivého hurikánu na tamější hudební život. Nebudou také chybět koncerty neworleanské hudby.

Mozart 2006
Jako součást mozartovského roku představí MOFFOM českému publiku filmy, které nabídnou neočekávaný a netradiční pohled na tohoto slavného skladatele – např. film Larryho Weinsteina „Mozartovy koule“, film Ingmara Bergmana „Magická flétna“ či film ukazující Mozartův vliv v Africe a Karibiku.

Klasické hudební filmy
Jde např. o průkopnický film „American Graffiti“ (režie: George Lucas, 1973) či dokument o trumpetistovi Chet Bakerovi „Let´s Get Lost“ (režie: Bruce Weber – proslulý módní fotograf, 1988).

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika