Krmítko pro (d)uši: Subject Lost - Expo Nova

Krmítko pro (d)uši: Subject Lost - Expo Nova

20. 04. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Dobrá deska potěší, na tom se jistě shodneme. Výborná deska potěší dvojnásob, když zjistíte, že je od mladého tuzemského producenta. Jeho talent a píle navíc predikují, že to nezůstane jen u druhé desky nesoucí název Expo Nova.
Subject Lost // Expo Nova

The Little Universe label // 2014


Tracklist:
1. Hiigara 
2. Expo Nova
3. Designed to
4. No Echo Haunts Me
5. Exile
6. Dream Museum 2
7. Born in Space
8. Ghost Memories
9. I Will Burn a Core to Reach You

Recenze: Vendula Říhová
Už jako malá holka jsem měla ráda příběhy. Dítě příliš nepoznamenané konvencemi a předsudky, jehož fantazie dosahují daleko za hranice vesmíru. A přesně takový dobrodružný výlet můžete očekávat od druhé desky Petra Adamce, vystupujícího pod jménem Subject Lost. Cesta to ale nebude nijak veselá.

Expo Nova obsahuje devět skladeb, z nichž jsou patrné vlivy, které doposud usměrňují Petrovu velmi mladou mysl. Subject Lost je zásadně ovlivněný stylem drum’n’bass, jak se můžete dočíst v našem nedávném rozhovoru. Právě kořeny d’n’b hrají na desce prim. Petr také skvěle ovládá kytaru, takže se připravte na špetku post rocku. Celé album pak drží pohromadě ryzí ambientní melancholická nálada.

Smutná a naléhavá deska je vlastně příběhem kosmické lodi. Ta je odsouzena na věky věků bloudit vesmírem. Taky cítíte tu bezmoc? Baví mě, jak autor dokázal brilantně odvyprávět celý příběh, dlouho se mi to u alba nestalo. Start rakety, vzlet, let kosmem, komplikace, smrt, vzpomínky, stesk, věčnost. To všechno tam opravdu je. Album navíc stojí na silných melodiích. Ještě jedna věc se musí Petrovi nechat – má svůj vlastní rozpoznatelný rukopis. Upřímně se těším na jeho další počin, laťku nasadil hodně vysoko.

Vendula a Martin

Reakce: Martin Kovalčík
Při tom našem úvodním povídání jsem v nadsázce říkal, že Krmítko dělám proto, že nechci jen tak kritizovat někde u piva. Před Subject Lostem však můžu pouze smeknout. Největší pochvala, kterou zmiňovala i Vendy, patří celkové koncepci desky. Kolikrát jsem už slyšel povídání o „příběhu“, ale Expo Nova je románem, jehož jednotlivé kapitoly do sebe nádherně zapadají. V jedné chvíli se kocháte pohledem na vzdálené galaxie, abyste se vzápětí ocitli v Červí díře, která vás unáší kamsi do neznáma. Takže za mě: Expo Nova je jeden z nejúchvatnějších hudebních příběhů, který jsem v poslední době slyšel. Tahle deska mě ještě nepustila a myslím, že se to ještě nějaký pátek nestane. Je na ní stále co objevovat. Jen nevím, jestli tam cítím ten smutek a bezmoc. Naopak tam vnímám daleko víc touhu a naději.

Mimochodem několikrát jsem si při poslechu téhle desky vzpomněl na Vesmírnou odyseu.

Hodnocení:
Vendula: 9/10
Martin: 9/10
Marek: 7/10
Jakub: 8/10

Subject Lost - Expo Nova
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KRMÍTKO PRO (D)UŠI

Pondělí 8. 4. 2019
Vystupují:
Novinář Martin, DJ Iob aka Eib (Marek), Majitel obchodu Jakub, redaktorka Vendula
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika