Apokalyptický electro-pop Karin Park

Apokalyptický electro-pop Karin Park

29. 04. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hostem večírku EuroConnections 14. května bude švédská zpěvačka Karin Park, která od poloviny minulé dekády patří mezi absolutní špičku severské nezávislé scény. Její originální gotické písničkářství zvěstuje příchod chmurných časů, nechybí v něm ale ani naděje a láska. Temný elektronický pop Karin Park bývá srovnáván s tvorbou Fever Ray nebo Björk.
Ze severu Evropy dnes proudí na blogy a podcasty zástupy hudebníků kombinujících elektroniku a temný pop. Jednou z prvních hvězd, které takto pronikly do povědomí fanoušků, byla už v druhé polovině minulé dekády švédsko-norská hudebnice Karin Park. Od rádiového pop-rocku svých začátků se rychle odrazila k budování osobité estetiky inspirované gotickým rockem. Vydala pět desek a od roku 2010 se o ni stará americký label State Of The Eye. V polovině května se po dvou letech vrátí do Prahy představit nové album nazvané příznačně Apocalyptic Pop.
 

Karin Park vyrostla ve vesničce v temných švédských lesích v nábožensky silně založené rodině, přesto od útlého dětství šla za svým snem - stát se umělkyní. Přestěhovala se do norského Bergenu, který byl na začátku tisíciletí epicentrem indiepopové vlny a uspěla hned debutovým albem Superworldunknown z roku 2004. Za ně získala dvě nominace na výroční ceny Spellemannprisen a odnesla si konkurenční Lydverketprisen jako objev roku. Prosluněné pop-rockové písničkářství jejího debutu ale vzalo za své hned na druhém studiovém albu Change Your Mind z roku 2006. Temný atmosférický electro pop prozrazoval vlivy The Knife a Fever Ray a Karin Park si díky němu poprvé všimly i zahraniční hudební média.

Karin Park
 
Ještě silnější ohlas mělo následné album Ashes To Gold (2009), pod nímž je podepsaný i Fredrik Saroea z kultovních norských Datarock. Highwire Poetry (2012) pro změnu vznikalo v kolaboraci s švédským producentem Christofferem Bergem, který předtím pomáhal najít temný zvuk The Knife i Massive Attack. Nejnovější položka v její diskografii - jarní novinka Apocalypse Pop - je její dosud nejintrovertnější album a míchá nezaměnitelný hlas s náladovou elektronikou, industriálem, dubstepem a synth popem. Deska připomíná ponor do nejtemnějších zákoutí duše, Karin Park ale rozhodně nezapomíná ani na svůj mimořádný talent napsat epickou popovou melodii, která dokáže transcendovat všechnu temnotu.
 
Její autorský rukopis je ostatně velmi žádaný i mimo elektronický žánr – před dvěma lety zvítězila její skladba pro zpěvačku Margareth Berger v soutěži Melodi Grand Prix a mohla tak reprezentovat Norsko v písňové soutěži Eurovize. Vybojovala zde čtvrté místo – historicky nejlepší umístění pro zemi. Karin Park občas také působí jako modelka nebo herečka – zahrála si třeba v horroru Hidden.
 
14. května do Paláce Akropolis nicméně přijede Karin Park jako osobitá hudebnice, jejíž temné a epické skladby rozehrávají nejhlubší lidské emoce.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: KARIN PARK

Čtvrtek 14. 5. 2015
Vstup: 350 - 420 Kč
Vystupují:
KARIN PARK (SWE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika