Krmítko pro (d)uši: Robot Koch - Tsuki EP

Krmítko pro (d)uši: Robot Koch - Tsuki EP

29. 04. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jmenuje se Koch, Robot Koch. Ale není z Anglie, jak by se mohlo zdát podle předchozí parafráze jedné slavné filmové věty - pochází od našich západních sousedů. Mezinárodní pletky má ale stejně zajímavé...
Robot Koch // Tsuki EP

Monkeytown Records // 2015

Recenze: Marek (Iob aka Eib)

Tracklist:
1. Robot Koch feat. Curtain Blue & Born In Flamez - Let Me
2. Robot Koch feat. May – September
3. Robot Koch feat. Schwarzmodul - Night Drive
4. Robot Koch feat. Curtain Blue & May - Erase
5. Robot Koch feat. Schwarzmodul - Every Motion

Vlastním jménem Robert Koch, hudebně známý z kapely Jahcoozi (doporučuji k poslechu - desky vydali třeba na známé značce Bpitch Control nebo naposled u Citizen Records), kde tvoří nejen s vokální divou Sashou Pererou. Ta nedávno nahrála elektronické a trip-hopem načichlé album Perera Elsewhere u labelu Friends Of Friends, navíc v deluxe edici s různorodými předělávkami (čti remixy). Sám Robot pak často vydává na známé a právem ceněné značce Project: Mooncircle, nedávno vydal desku i pod jedním ze svých dalších pseudonymů – jako Robots Don't Sleep. Jeho zatím poslední EP Tsuki (což je japonský výraz pro nápor síly, nebo prorazit) vychází u labelu dvojice pánů z Modeselektor – Monkeytown Records. Sem zvukem skvěle zapadá.

Robot Koch - Tsuki EP

Pět skladeb (a šestá na bonus verzi) jsou vlastně Kochovy různé kolaborace s jinými hudebníky – ať už vokalisty nebo producenty. Podíl na výsledné stylové pestrosti, která si ale stále drží svůj osobitý zvuk a náladu, má určitě i jeho nedávný přesun z Robertova domovského Berlína na druhou stranu světa - do LA.

Osobně nemám moc rád, když se popisuje zvuk desky odkazem na jiné hudební projekty, které čtenář nejspíš možná ani nezná. To mu nic moc neřekne. V případě Tsuki to ale snad jinak ani nejde. V katalogu zmíněné berlínské značky Monkeytown je i šikovný anglický floutek Alex Banks s příchutí ostrovního klubového zvuku, známé a úspěšné „elektronicko-klubově-popové“ trio Moderat, nebo třeba místy zvuk jako má Phon.O – temnější garážový se srdcem berlínského techna.
 

První skladba v koprodukci s původně zpěvákem skupiny The Circus z indického Dillí. Tajemstvím zastřeným, neznámým Born In Flamez - se kterým spolupracovala právě Perera Elsewhere nebo Phon.O, a který se objevil na nedávno vydané třetí kompilaci Modeselektion . Sem přispěl útržky zastřených vokálů, linky v pozadí připomínají nejvíc právě Moderat a jejich mezihry, zatímco instrumentální složka je více vrstvená i složitější. Výsledkem je skvělý úvod toho, do jakých hudebních krajin a zvukových nálad se bude Tsuki ubírat. Po navození atmosféry na začátku je nervózně tepající a nezastavitelně ubíhající dopředu.

Následující September s krásně naléhavě pokřiveným hlasem německé zpěvačky May na jednu stranu připadá tanečnější, na druhou klame a zdá se tempem pomalejší a volnější, bohatě perkusivní, všude cinkající, melancholicky podkreslený. Doporučuji.

Další kolaborace s producentem, který si říká Schwarzmodul. Dle jména překvapivě ne z Robotovy domoviny ale usazeným v LA, vás svými zvuky vtáhne a provede temnějšími zákoutí při noční projížďce. Ostatně jak už sám název napovídá.

Čtvrtá věc možná připadá „nejtanečnější“, je práce opět s již na začátku ověřenými. Výsledek je klapající džungle, rychlá a živelná jako hudba šamanských rituálů moderních civilizací a tanečků v záři plamenů novodobého ohně – světel klubů a neonů.

Robot Koch // Tsuki EP

Perfektní obal desky, který jsem zatím nezmínil, tohle vše dokonale podtrhuje. Autorem artworku je Fefe Talavera.

Jako poslední je (překvapivě po předcházející) pomalejší a melancholická, nádherná zasněná skladba Erase. Skaldba se zvukomalebným podkladem a jemnými vokály jako samply souznícími v kontrastu s abstraktními beaty a jemně řízným elektronickým zvukem. S hlavou v oblacích ale nohama pevně na zemi. Výtečná věc.
 

Skladba na bonusové verzi Tsuki je, stejně jako právě ta poslední a jedna z předcházejících, spoluprací právě s Černým modulem,. Už název Waking Hour prozradí, že zvukově navazuje více na Noční jízdu, která zazněla na EP dříve než jejich závěrečný kolab nesoucí se v melancho-oparu. Ať už ale z prostředí domácího Německa, LA, nebo původně indické – Robot dokáže vybrat ty správné aby obohatil a posunul svůj zvuk. A tím i posluchače, pečlivě a s citem, jako tahle náladová ale pestrá internacionální pochoutka. Pořád však bez ztráty identity, uvědoměle svá.

Hodnocení:
Marek: 8/10
Martin: 8/10
Jakub: 9/10
Vendula: 9/10
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KRMÍTKO PRO (D)UŠI

Pondělí 8. 4. 2019
Vystupují:
Novinář Martin, DJ Iob aka Eib (Marek), Majitel obchodu Jakub, redaktorka Vendula
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika