Krmítko pro (d)uši: Róisín Murphy - Hairless Toys

Krmítko pro (d)uši: Róisín Murphy - Hairless Toys

15. 06. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Je to dávno, co tahle sexy zrzka vydala své poslední album. Rok 2007 přesněji řečeno. Kolik se toho za tu dobu u vás změnilo? Zrzavá Irka dávno není zrzavá, zklidnila se, ostříhala vlasy… Osm let zrání neprospívá jen sýrům a vínům, ale také Róisíniným písním. Povedlo se!
Róisín Murphy // Hairless Toys
PIAS Recordings // 2015

Recenze: Vendula Říhová

Tracklist:
Gone Fishing
Evil Eyes
Exploitation
Uninvited Guest
Exile
House of Glass
Hairless Toys (Gotta Hurt)
Unputdownable

Producentsky se na albu podílel Eddie Stevens. Ano, přesně ten Eddie, který s Róisín tvořil v projektu Moloko. A z desky je to cítit. Padesát minut napěchovaných elektronikou a downtempem, které jsou však chytřejší a propracovanější než kdy předtím. Poslech desky není sice podmíněn stoprocentní koncentrací posluchače, ale vězte, že právě tím získává Hairless Toys o jeden rozměr navíc.

Píseň Evil Eyes, se kterou zabodovala koncem května na Berlin festivalu, přijalo publikum více než kladně. Elektronika i hudební nástroje doplňují její plný hlas a dávají zpěvačce prostor k živelnému vyjádření. Obecně je její poslední album velmi dobře přijímáno – kritiky, médii i posluchači. Britský Mixmag album ohodnotil osmi body z deseti a The Guardian čtyřmi z pěti.
 

Že má Róisín stále ještě co říct, pochopíme záhy, zaposloucháme-li se do jejích textů. Jsou sice občas vážné, ale nejednou protkané ironií. Píseň Exploitation je zdárným příkladem nastavení zrcadla společnosti. Sice to není hezký pohled, ale jak sama Róisín říká, není potřeba brát se zase tak vážně. Song House of Glass dává prostor pro improvizaci na pódiu a fantazii. Deska přebíhá od deephouse, tu a tam se dotkne diska. Celkově je víc downtempová, byť skutečně taneční a napěchovaná rozličnými zvuky.

Foto: Pavel Kašík

Podtrženo sečteno, vše uzrálo, jak má. Je potěšující, že k LP desce dostanete CD zdarma. Ráda bych Róisín viděla na podzim v nějakém z pražských klubů. Naivní představa, vím. Ale album Hairless Toys pokládám za Róisíno nejzdařilejší album vůbec. Je zábavné, čtveračivé, ale tak nějak neinfantilně, hloubavě a nóbl – jako samá nová Róisín s krátkými vlasy.

Hodnocení:
Vendula: 9/10
Jakub: 9/10
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KRMÍTKO PRO (D)UŠI

Pondělí 8. 4. 2019
Vystupují:
Novinář Martin, DJ Iob aka Eib (Marek), Majitel obchodu Jakub, redaktorka Vendula
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika