FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

8 nejlepších světelných instalací letošního festivalu světla Signal

8 nejlepších světelných instalací letošního festivalu světla Signal
06. 10. 2015   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Třetí ročník festivalu světla Signal, který od 15. do 18. října rozsvítí historické centrum Prahy, nabídne divákům celkem 21 světelných instalací. Díky propojení nových technologií s kreativitou českých i zahraničních umělců budou mít lidé opět možnost navštívit ulice hlavního města zalité světlem a barvami.
M ezi nejlepší instalace letošního roku patří bezpochyby tři velkolepé videomappingy, z nichž jeden bude trojrozměrný a diváky s 3D brýlemi vtáhne do abstraktního světa světelného umění. Na několika lokacích budou světlo ovládat dokonce sami návštěvníci, a to buď pohybem, hlasem nebo skrze nové technologie. Vedle videomappingů a interaktivních instalací festival chystá také monumentální světelné projekty. Tím nejlákavějším je obří světelná síť, reagující na geografické aspekty Země, umístěná na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem a SIGNAL Dóm na Klárově, uvnitř kterého bude probíhat 360° projekce.

O ptické iluze i emoce promítané na stěnách
V šechny nadšence abstraktního vizuálního umění potěší tři velkoformátové videomappingy na památky, historické budovy a architektonické skvosty Prahy.

Videomapping na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru
Kostel sv. Ludmily je již stálou lokací SIGNAL festivalu a letos jej rozzáří maďarský umělec a průkopník videomappingu, působící pod pseudonymem Bordos Artworks. Jeho projekce s názvem Escape vytvoří na stěnách budovy přesvědčivé humanoidy, kteří si budou diváky jednou podezřívavě prohlížet, jindy se přímo před jejich zraky propadnou kamsi do hlubin prostoru.

Namesti miru Signal

Videomapping na Palác Kinských na Staroměstském náměstí
Z dílny českého umělce Petra Krejčíka pochází další fascinující videomapping s názvem The Dive, který bude promítán na Palác Kinských, pro jehož rokokovou fasádu byl na míru vytvořen. Společně s hudebním doprovodem Ondřeje Skaly si bude projekce pohrávat s lidským vnímáním a vědomím, kterému zprostředkuje nejprve iluzi klidné vodní hladiny, následovanou divokou digitální bouří, která vyvrcholí v uhrančivé a znepokojivé záblesky.

Palac Kinskych

3D videomapping na Letohrádek Kinských na Smíchově
Turecká skupina OUCHHH se naopak pokusí vytrhnout Letohrádek Kinských z každodenní reality myšlenkou, že veškerý vesmír je založen na algoritmu, díky kterému žijeme v harmonii. Pomocí tohoto algoritmu, abstraktních prvků a primitivních objektů připraví anaglyfickou 3D projekci, pro kterou budou návštěvníci potřebovat speciální 3D brýle. Technologie využívá schopnost lidského oka vnímat pravým okem něco rozdílného než levým, umožní tak návštěvníkům unikátní audiovizuální zážitek.

Jak si pohrát se světlem?
Na SIGNALu se kreativitě meze nekladou. Proto v centru Prahy vyroste několik interaktivních světelných instalací, ve kterých budou hrát hlavní role samotní návštěvníci. Na Piazzetě Národního divadla roztančí světelné kostky herci, tanečníci i pohybově nadaní diváci, tváře návštěvníků se zobrazí na stěnách Šítkovské věže a pouhým hlasem se rozsvítí vnitřek pomníku na Letné.

Interaktivní světelný tunel v podzemí bývalého pomníku Stalin
Uniknout by nikomu neměla instalace Resonant francouzského umělce Nohista, který se specializuje na experimentální tvorbu, v níž propojuje lidské schopnosti se světelnými prvky. Jeho práci v Letenských sadech bude možné nejen zhlédnout, ale dokonce spoluvytvářet. Uvnitř bývalého pomníku Stalin totiž vznikne temný tunel plný LED žárovek, v němž každý může rozpohybovat světlo pomocí vlastního hlasu a vytvořit tak jedinečnou kompozici světelných efektů.

Stalin tunel

Tváře návštěvníků promítané na Šítkovskou věž u Mánesu
Dalším divácky atraktivním místem bude Šítkovská věž, na které se budou díky technologii RealSense od společnosti Intel zobrazovat 3D projekce tváří jednotlivých návštěvníků. Každý vizualizaci své tváře může doplnit i několika efekty, jako například iluzí bourání věže nebo odkrývání cest do jejích útrob.

U nikáty mezi světelnými instalacemi
To nejzajímavější po videomappigových projekcích naleznou návštěvníci festivalu v prostoru nad náměstím Jana Palacha, kde bude plout světelná rybářská síť. Mezi festivalové instalace se po roční pauze vrací také Petřínská rozhledna, ale pro ten úplně největší festivalový zážitek si návštěvníci přijdou dovnitř SIGNAL dómu.

Sedmdesátimetrová světelná síť před Rudolfinum
Další projekt, který rozhodně stojí za vidění, je fascinujícím dílem americké umělkyně Janet Echelman, která se proslavila zejména schopností přetvářet a obohatit městský vzdušný prostor svými pestrobarevnými sítěmi reagujícími na okolní prostředí, vítr, vodu i slunce. Velkolepá sedmdesátimetrová instalace se bude během SIGNAL festivalu vznášet nad hlavami diváků na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem a stane se přitom plátnem pro nevšední světelnou hru měnících se kontrastních barev.

Rudolfinum

Kupole velikosti pětipatrového domu s interiérovou projekcí na Klárově
Velkým lákadlem je také monumentální instalace Sphere – unikátní nafukovací kupole o velikosti pětipatrového domu, která bude stát po dobu konání festivalu na Klárově. Na její vnitřní stěnu se po celé její ploše bude promítat dechberoucí 360° audiovizuální show francouzského umělce Joanieho Lemerciera.

Petřínská rozhledna jako mořská medúza
V neposlední řadě se diváci mohou těšit na rozsvícení Petřínské rozhledny, která byla jednou z nejoblíbenějších lokací prvního ročníku. Letošní světelný design pro ni připravilo české studio Belcandor, které je známé například díky pyrotechnické instalaci na Vítkově v rámci Pražské muzejní noci či Light designu baru LaFabrica.

Již nyní se však Petřínská rozhledna postupně rozsvěcuje díky sbírce na podporu festivalu. Více informací o odměnách a možnostech podpory festivalu SIGNAL naleznete zde: https://www.startovac.cz/projekty/signal/.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival
SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 15. 10. 2015 až Neděle 18. 10. 2015
zdarma
Vystupují:
instalace, videomappingy a doprovodný program
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |