Dvacet pět let od pirátského rádia Stalin

Dvacet pět let od pirátského rádia Stalin

20. 10. 2015  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Radio 1 si bude v týdnu od 19. do 25. října připomínat 25. výročí zahájení vysílání Radia Stalin. Legenda jménem Radio Stalin vznikla během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné a začala vysílat 19. 10. 1990.
Jedna ze vzpomínek bude věnována kapele Priessnitz, která je s Radiem 1 neodmyslitelně spjata po celou dobu své existence. V úterý 20. října od 22 hodin proto nabídneme posluchačům pořad Radio 1 On Stage, kde zazní záznam koncertu Priessnitz z loňského prosince.

Nalaďte si Rádio 1 online.

Ve středu 21. října v 11 hodin zavzpomínají ve vysílání Zdenka Hnyka jeho někdejší kolegové – David Litvák a Vladimír Vintr. Zároveň ve středu proběhne speciální vzpomínkové Zátiší, které připraví Jeroným Janíček. Hosty budou výtvarník David Černý, dramaturgyně klubu Roxy Lenka Senová a archivář Linhartovy nadace Petr Pištěk.

Historii Radia Stalin, potažmo Radia 1 si budeme každý den připomínat i na Facebooku Radia 1.

Historie Radia 1
Začátek vysílání se datuje od podzimu roku 1990. Během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné začalo vysílání pirátské rozhlasové stanice Stalin. Ta vysílala od 19. do 25. října 1990 a vzbudila mimořádný ohlas, byla ale po několika dnech úředně zastavena.

Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo tehdy na 30 000 lidí. Na počátku roku 1991 bylo zabavené technické zařízení vráceno a 15. února 1991 vzniklo Radio Ultra jako pokračovatel pirátské tradice. Na frekvenci 92,6 MHz vysílající z pražské Lodecké ulice se střídala nejen skupina lidí okolo bývalého Radia Stalin, ale i další zájemci o soukromá rádia z celé České republiky. 25. března 1991 pak udělením oficiální licence Meziresortní komisí zřízenou Ministerstvem kultury vzniklo Radio 1 a stalo se tak první českou soukromou nezávislou rozhlasovou stanicí.

Od začátku své existence se Radio 1 liší od ostatních komerčních stanic svou alternativní hudební dramaturgií, která není svázaná hitparádovými pravidly. Hlavní charakteristikou Radia 1 je maximální otevřenost, a to jak k různorodým hudebním žánrům, tak i v přístupu k posluchačům. V průběhu let se vysílání přizpůsobovalo nastupujícím světovým hudebním trendům, ale pokaždé pouze na základě kvality a nikoli komerčních vlivů. Během uplynulých téměř dvaceti pěti let prošlo Radio 1 nesčetnými změnami, vystřídalo se v něm mnoho zajímavých osobností, ale jeho poslání zůstalo stejné: být otevřené všem formám kvalitní hudby a kultury vůbec.

Dodal: Klára Vlková, Radio 1
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika