Melanie De Biasio přiveze do Paláce Akropolis krásnou melancholii

Melanie De Biasio přiveze do Paláce Akropolis krásnou melancholii

07. 01. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Konec ledna a začátek února bude v pražských koncertních sálech patřit Festivalu Spectaculare, EuroConnections se k přehlídce experimentální hudby připojují koncertem belgické zpěvačky a flétnistky Melanie De Biasio. 21. ledna rozezní Palác Akropolis písněmi, které svojí náladou připomínají Ninu Simon, tajuplností Sade a uhrančivostí The Velvet Underground.
Držitelka evropských cen Border Breakers Awards a Worldwide Awards Gillese Petersona se představí v české premiéře. 
 


Festival Spectaculare i průběžná přehlídka EuroConnections přiváží do Prahy hudebníky, kteří se vyhýbají stereotypům a jasně vymezeným žánrovým škatulkám. Belgická hudebnice Melanie De Biasio, naplňuje tuto definici absolutně. Je to blues, jazz, šanson nebo temný pop? Přestaňme s otázkami a raději se zaposlouchejme do jejího fantastického hlasu, v němž je tolik silných emocí. Písně o zklamání z rozpadlých vztahů, ale i momentech prozření si vystačí s málem - hlasem, klavírem, flétnou a delikátními perkusemi, jejich dopad na posluchače je ale maximální.

Melanie De Biasio se narodila v městě Charleroi belgické matce a italskému otci. Věnovala se baletu a flétně a už ve dvanácti se stala členkou souboru Ensemble de l'Harmonie de Charleroi, s nímž vycestovala do světa. Její premiéru na klubových pódiích obstarali belgičtí jazzmani Pascal Mohy či Michel Herr, kteří si talentovanou flétnistku a zpěvačku často zvali na koncerty. V roce 2006 získává Melanie De Biasio cenu Django d'Or jako největší evropský jazzový talent a o rok později vydává své první sólové album A Stomach Is Burning natočené s pomocí saxofonisty Stevea Houbena. Nahrávkou prostupuje nálada zakouřeného jazzového sklepa v Paříži nebo New Yorku na konci padesátých let.

S druhým albem De Biasio nikam nespěchala a materiál nechala plně uzrát. Postavila kvartet ze špičkových belgických muzikantů (Pascal Mohy, Jean Vanesse, Dré Pallemaerts, Pascal Paulus) a v roce 2013 s nimi v Londýně natočila na kost odřenou nahrávku plnou pochmurné atmosféry nazvanou No Deal. Deska sklidila velmi příznivé recenze a jedním z velkých fanoušků byl anglický DJ Gilles Peterson, který inicioval vydání remixové desky No Deal. Písně De Biasio předělali The Cinematic Orchestra, Eels nebo sám Peterson v kolaboraci se Simbadem. V roce 2015 De Biasio hostovala na desce anglického rappera Ghostpoeta Shedding Skin.

„Její koncertní show evokuje vzpomínky na The Doors, Herbieho Manna, Badalamentiho tajuplnou hudbu pro Lynchovy snímky nebo Peggy Lee v šedém oparu.“ Napsal o jejím londýnském vystoupení Melanie de Biasio recenzent magazínu The Arts Desk a dodává: „Nálada, hudba, osobnost a hlas – všechno se spojuje v jeden úžasný celek.“

Pražská premiéra „belgické Billie Holiday“ 21. ledna v Paláci Akropolis odstartuje koncertní program Festivalu Spectaculare i nový rok EuroConnections ve velkém stylu.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MELANIE DE BIASIO

Čtvrtek 21. 1. 2016
Vystupují:
MELANIE DE BIASIO (BEL)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika