Josef Sedloň: Spectaculare je festival, který sledují trendsetteři

Josef Sedloň: Spectaculare je festival, který sledují trendsetteři

14. 01. 2016  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Říkají mu guru české alternativní scény. Povoláním DJ a moderátor nejlepšího radia v Česku (čti Radio 1), kde jsme si dali dostaveníčko, abychom se pobavili o festivalu Spectaculare. Třetí ročník festivalu má našlápnuto na to, aby aspiroval na hudební událost zimy 2015/2016. Tu máte.
Ahoj Josefe, festival Spectaculare je na spadnutí, jsi nervózní?
Nervózní nejsem. Jsem spíš přetažený, člověk okolo toho neustále něco řeší, pořád není něco hotové. Teď jsme ještě potvrdili předkapelu, která vystoupí před Mélanie de Biasio, projekt A/T/O/S ze značky Deep Medi Music, takže z toho mám radost. Po těch letech, co dělám akce, už nervózní nebývám. Spíš jsem připravený, co se kde posere (smích).

Josef Sedloň

Můžeš našim čtenářům přiblížit, co to znamená být v České republice pořadatelem?
Je to především náročná záležitost. Dřív jsem dělal projekt Lighthouse, takže vím, že ze vstupného se akce nezaplatí. Na takovéto kulturní záležitosti musí člověk získávat peníze. My jsme to dělali už od devadesátých let, kdy jsme začínali dělat parties. Sháněli jsme různé sponzory – tenkrát to byl Red Bull, Levi's... Semtex. Jsme opravdu rádi, že festival je podpořený od města a z fondů, které má Palác Akropolis. Ale samozřejmě sháníme dál, protože by prostředky nestačily, aby člověk mohl udělat takovýto festival. Máme ještě jiné zdroje – například kamarády, kteří akci podporují. Ti se tak nějak nachomýtli sami od sebe, jelikož sledovali, co dělám. Nejdříve začali podporovat Music Infinity a posléze i Spectaculare. Sponzory samozřejmě sháníme dál, ale nikdo o to moc zájem nemá, nikdo to nezná. 

Není to mainstream.
Není to mainstream, ani velký megafestival, takže neovlivňujeme žádné masy. I když na druhou stranu si myslím, že Spectaculare je festival, který sledují trendsetteři. Ti jsou v předvoji toho, co budou všichni ostatní dělat za pár let. Ne vždycky, ale myslím, že takhle nějak to funguje.

Vyšlo ti to takhle třeba s Jonem Hopkinsem.
Jo. Nejen s ním. S pár lidmi už to takto vyšlo. Například i Nils Frahm. Hrál tady v roce 2011 společně s Ólafurem Arnaldsem. Návštěvnost tehdy byla asi 350 lidí. Oláfur měl větší návštěvnost na sólovém koncertě. A Nils se po těch třech čtyřech letech taky vyšvihnul a měl vyprodáno. Člověk to úplně neodhadne, kdo prorazí. Ale někteří jsou fakt šikovní. 

A na koho sázíš letos?
Frederic Robinson. Úžasný člověk, mladý kluk. Kolik mu může být? Dvaadvacet třiadvacet let. Studuje kompozici v Basileji a k nám přiveze nový projekt, který dělá s kamarádem, s nimž studuje a který si říká Kordz. Když tu hrál před Jonem Hopkinsem, tak mě to možná zasáhlo víc než Hopkins samotný. Myslím si, že letos to bude ještě víc rozjeté. Ty jeho housle a zajímavý elektronický sound s vlivy drum´n´bass. Takže to bude zřejmě víc funky a víc pro lidi. Bude to zábavnější. Kordz do jeho hudby dodává víc energie a funky vibe. Pak bych ještě sázel  na jméno Manu Delago, který tu není příliš známý. Na spolupráci si ho ale vybrala například Björk nebo The Cinematic Orchestra. Je to člověk, který odvádí skvělou práci a přijede i se zpěvačkou Isa Kurz. To se odehraje v Jazz Docku, u vody. K tomu bychom ještě rádi vymysleli nějaký světelný doprovod ve spojení s vodou, případně nějaký mapping. Doufám, že se to podaří. Pak je tu spousta dalších jmen, u kterých cítím, že budou úspěšná. Třeba celý showcase Erased Tapes či Emika. Rozhodně chci ale vypíchnout label n5MD, který není komerčně tak úspěšný, ale o to zajímavější. Přiveze tři různé projekty - z Francie Ocoeur, z Británie dvojici Vittoria Fleet a také italský Port–Royal, což je už etablovaná kapela, která funguje přes patnáct let, žánrově spadá do fúze elektroniky, post rocku i indie popu.

Josef Sedloň a Vendula

Musel jsi jako pořadatel řešit u někoho z účinkujících nějaké zvláštní požadavky?
Mélanie de Biasio měla nějaké zvláštní požadavky. Její manažer popletl jména na letence a chtěl po nás, abychom to řešili my. Ale jinak nic zásadního. Přeci jen jsou to menší jména, žádné celebrity, takže hvězdné manýry nemají. Například Emika je hodně vstřícná, my jsme ji jako rádio v loni podporovali. Jsou to hodně lidé, u kterých to funguje na bázi osobních kontaktů. 

Podle čeho si vybíráš, kdo na festivalu vystoupí?
No je to vždycky velmi spontánní. Většinou je to tak, kdo mě v uplynulém roce zaujme. S Emikou to taky přišlo náhle, když jsem s ní dělal rozhovor a slovo dalo slovo. Pak zavzpomínám na lidi, které jsem už jednou dovezl, jako je například Hior Chronik, který mě moc bavil a dělá skvělou elektronicko-akustickou muziku. Přitom je docela neznámý. Někdy se někdo nabídne i sám a zrovna se to hodí. Mélanie de Biasio je společný projekt s nocí Euroconections. Arovane je zase legenda na poli IDM elektroniky, který udělal společné album právě s Hior Chronik. Těším se velmi na to, co připravil Petr Boháč, se kterým spolupracuji na divadelní stránce. Propojení divadla, baletu a hudby se bude týkat večera s Lenkou Dusilovou a newyorskou tanečnicí Tendayi Kuumba. To bude premiéra, na to se moc těším. Musím říct, že letos to bylo divoké. Ještě v září jsem nevěděl, jak bude festival vypadat. Celé to začalo dostávat podobu až na přelomu září a října. Pro mě to byl letos asi zatím největší porod celé to vymyslet. Měli jsme méně peněz, protože jsme loni prodělali. Chtěl jsem ještě udělat velkou party přes noc s Maxem Cooperem. Nakonec do toho udělal Tráva 5. února své narozeniny v Roxy, a tak jsem nechtěl jít proti tomu. Maxe Coopera jsme nakonec posunuli na jaro. Říkal jsem si, že by mohl vystoupit třeba s Jonem Hopkinsem jako warehouse party v nějaké tovární hale, by to bylo super.. anebo druhá varianta udělat Jona v Rudolfinu, to by se mi také líbilo.

Vypadá to, že na festival hodně těšíš. Může si takovou akci pořadatel vůbec užít?
Já mám dobrý tým. Pro mě je nejhorší to vůbec celé vymyslet a připravit. Pak na místě si to už užívám, pokud není žádný zásadní problém. Není to sice takové, jako když jdu na koncert, který pořádá někdo jiný, ale už s tím mám přece jen nějaké zkušenosti z Music Infinity. Tým je skvělý, jsou to profíci, takže se nemusím starat o nic zásadního, jen se věnovat interpretům.

Média tě rádi prezentují jako vizionáře. Necítíš se být kvůli tomu trochu pod tlakem?
Ani ne. Já cítím, že to tak mám zkrátka dané. Říkám, že mám Mars ve vodnáři.-) Pokud někdo zná astrologii, tak ví, co to znamená. Já jsem napřímený do budoucnosti a dívám se přímo do ní. A tak mi to funguje právě nejlépe s hudbou. Někdy to vyjde, někdy lidi zapadnou, ale přesto je to vždy moje srdcovka. Hudbu vybírám podle toho, co mě se líbí.

Josef Sedloň

Co je tvá pořadatelská noční můra?
Že interpret nepřijede! Což se zatím moc nestávalo...

Ale stalo se ti to někdy?
Jednou nepřijel ukrajinský hudebník Heinali. Tenkrát to nevyšlo kvůli vízům, tuším. Přemýšlím, ale nikdo mě už nenapadá. Musím říct, že mám docela štěstí na tohle. Ti umělci se sem většinou těší. 

Čím bys naše čtenáře na závěr ještě nalákal na festival?
Ještě jsem nezmínil Willa Samsona. To je písničkář, který vystoupí v Jazz Docku před Manu Delago. Hraje velmi intimní muziku, něco mezi folkem a elektronikou. Mě zajímají především hudební fúze. Nejsou to vyhraněné styly, co se dají snadno zaškatulkovat, to mě pak nudí. Propojování nových stylů přinese vždycky něco zábavného a neotřelého. Vrcholem festivalu bude pravděpodobně Emika, to vím už teď podle prodejnosti. Přiveze skvělou audiovizuální show, kterou vytvořila ve spolupráci s lidmi z Polska a Belgie. Tentokrát jsem moc nezapojil českou scénu, dal jsem přednost slovenské muzice, která udělala velký pokrok na poli elektroniky za poslední léta. Proto doporučuji projekty jako Stroon, KeOsz nebo FVLCRVM.

Děkuji ti za rozhovor, určitě se během festivalu několikrát potkáme!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FESTIVAL SPECTACULARE: EMIKA

Pátek 29. 1. 2016
Vystupují:
Emika (UK) - audiovizální show, Stroon (SK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
FESTIVAL SPECTACULARE: EMIKA
1 x 2 vstupy + taška Spectaculare (vyzvednutí na koncertě Emika)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika