Kytarová komba Acus - víceúčelový společník pro akustické hráče

Kytarová komba Acus - víceúčelový společník pro akustické hráče

02. 02. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Před několika týdny nás na stránkách kytarového eshopu kytary.cz zaujala nová značka akustických komb italské značky Acus, o které jsme dříve neslyšeli, no a jelikož se tato zajímavě vypadající komba prodávají za velmi rozumnou cenu, jeli jsme se podívat do pražských Modřan, jak že tato novinka vlastně hraje.
Jaké bylo ovšem naše překvapení, když jsme zjistili, že krom velmi dobrého takřka perfektního zvuku a slušivého retro designu se jedná vlastně o kompletní malé PA pro akustické a folkové kapely s velmi slušným mixážním pultem, ale vezměme to popořadě.

40 let zkušeností špičkových hráčů
Firma Acus není na hudebním trhu rozhodně žádným nováčkem a už přes 40 let se pohybuje ve světě profesionálních hudebníků, kterým staví kytarové zesilovače na míru. V jejím zájmu ovšem nebyly, až na výjimky, hvězdy rockového nebe, ale spíše hráči klasické kytarové hudby, kterých má Itálie požehnaně. Tyto dlouholeté zkušenosti se však firma rozhodla nyní využít a představit tak světu svou vlastí vizi kytarového zvuku. Než však Acus přistoupili k výrobě vlastních kytarových komb, napadlo je přijít ještě s jednou inovací, a sice integrovat do komb i kvalitní mixážní pulty, aby tak malé kapely či dua nebyla závislá při vystoupeních na externím zvukaři. A jak se celý záměr nakonec povedl?

Kombo vybavené na malou kapelu
My jsme měli možnost testovat model Acus One Forstings 6T a můžeme zodpovědně říci, že nás bavil už na první pohled. Kvalitně zpracovaná mříž, která neprodukuje vibrace, skvěle zapadá do celkově příjemného dřevěného retro designu 50. a 60. let, tedy zlatého věku zesilovačů akustických kytar. Co vás však upoutá ještě výrazněji je velmi slušně vybavené vstupní rozhraní, které obsahuje linkový vstup na kytaru a dva linkové/mikrofonní vstupy na hlas nebo další nástroj. Ke každému vstupu jsou pak připojeny i třípásmové korekce, gain, efektová smyčka a dokonce i možnost napájení vstupů fantomem. Díky přímému XLR mono výstupu a stereo cinch cestě se tak z tohoto rozhraní stává prakticky plnohodnotný mixážní pult. A jak vlastně tohle šikovné kombo hraje?

Věrné a detailní podání akustického zvuku
Kdybychom měli zvuk komb Acus k něčemu přirovnat, pak by bylo nejjednodušší říci, že tato komba hrají přesně tak, jak vypadají. Věrné, téměř studiové podání zvuku akustické kytary zní i hrou pouze na snímače jako by kytara byla snímána dobrým kondenzátorovým mikrofonem. Zvuk kytary není nijak pozměněn, je ovšem výrazně zesílen a jakoby zpřítomněn, čímž je dosaženo perfektního hi-fi podání, což oceníte hlavně při živém koncertě. Těžko si v této kategorii vzpomenou na akustické kombo, které by hrálo s klasickou kytarou tak dobře a nebyl by to téměř 3x tak drahý Vox.

Při testování jsme vyzkoušeli i připojení iPodu s podklady přes externí vstup a byli jsme velmi překvapeni věrností podání nahraných stop z DAW a nakonec jsme se rozhodli vyzkoušet i poslech celých písní různých žánrů a velmi jsme se divili, jak pěkně toto kombo obstojí i jako poslechové hi-fi repro. Velmi dobře odladěné výhybky jsou zkrátka slyšet a tak je celkově jakákoliv zvuková práce s tímto aparátem radostí.

Hledáte univerzální kombo na všechno? Pak určitě Acus
Pokud jste menší akusticky hrající těleso, a rádi byste si pořídili něco univerzálního na zkoušení/hru/vystupování/aranžování/nahrávání a neplánujete investovat desítky tisíc do nákladných řešení, pak je kombo Acus pro vás tou pravou volbou. Chápeme, že nová a méně známá značka zatím u konzervativněji smýšlejících hudebníků nevzbuzuje moc důvěry, nicméně tato komba určitě stojí za vyzkoušení a vsadíme se, že pokud si potrpíte na věrné podání akustického zvuku, tak si nějaký výrobek od značky Acus dříve či později pořídíte, stejně tak, jako jsme nakonec učinili i my.

Dodal: Ondřej Holub
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika