Real Transported Man: Někdy je píseň dílem okamžiku

Real Transported Man: Někdy je píseň dílem okamžiku

19. 05. 2016  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Jednočlenný projekt Real Transported Man vystoupí v rámci noci ATMO v pražské Vile Štvanice už dnes. Za multižánrovým projektem, jehož základy hledejme na pomezí dubu a elektroniky, stojí Čech Richard Tauchmann. Talent, který se svým albem Time 2 Share debutoval v roce 2011, má za sebou několik živých vystoupení, mimo jiné se zpěvačkou Lenkou Dusilovou.
Na soundcloudu jsem nedávno objevila nějaké tvé nové tracky, člověk by lehce sklouzl ke spekulacím o nové desce...
RTM: Novou desku nechystám. Pro mě je to docela dost náročná práce, sestavit toho materiálu tolik, aby to bylo na desku. Takže se spíš věnuji jednotlivým věcem, které můžu dělat, když na to mám zrovna čas a energii. Album tedy neplánuji, ale určitě nějaká EP.

A prozradíš kdy?
RTM: Rád bych je vydal nějak po prázdninách. A nějak to uzavřel.

Říkáš, že na to nemáš moc čas. Živí tě hudba?
RTM: To úplně ne. Hudba je pro mě spíš koníček. Jsem ajťák. A jinak mám rodinu, mám malého syna. Hodně času tedy věnuji jim.
 


Na co se můžou posluchači v rámci tvého vystoupení ve Vile Štvanice těšit?
RTM: Mělo by jít o ambientní set. Vybral jsem tracky, které jsou hodně atmosférické, které by se měly tak akorát hodit do konceptu večera. Z devadesáti devíti procent je to IDM a představím taky jednu věc od Over 3, což je takový můj projekt s Ristem Sokolovskym.

Blíží se nám léto, jaké máš plány? Ať už coby hudebník, nebo jako posluchač či cestovatel?
RTM: Hlavně si chci odpočinout. Hodně času mi zabere moje práce. A protože mám rodinu, mám v plánu věnovat se ve svém volnu jim. Navíc čekáme ještě další přírůstek, který se má v létě narodit, takže předpokládám, že to bude pro mě hektické. Ale určitě si najdu nějaký čas na to, abych se mohl věnovat muzice a těším se na to. Jistě proběhnou taky nějaké festivaly, ale přiznám se, že ještě nemám úplně jasný program.

Nemáš nic konkrétního, co by tě zaujalo?
RTM: Moc rád by se zašel podívat na Moderat, to je jedna z mých oblíbených kapel. A možná Red Hot Chili Peppers (smích).

Red Hot Chili Peppers? Tak to je zase úplně odjinud…
RTM: Já mám docela široký hudební záběr hudby, kterou poslouchám a která mě zajímá, takže nejsem ponořený čistě v elektronické hudbě. Zajímají mě i věci kolem.

Připadá mi, že toto je cítit i z tvé hudby, která je poměrně eklektická.
RTM: To asi ano. Já jsem nikdy nechtěl dělat věci jen v jednom žánru. Nicméně z hlediska míchání hudby je lepší, když jsou v má člověk nějaké příbuzné tempo nebo materiál.
 


Píseň Shake, na které hostuje Linda Hammelová, má spíše housový feeling. Možná je to díky tomu zpěvu...
RTM: Tu píseň na akci ATMO nemám v plánu hrát. Na ten večer jsem obecně volil tracky, které nejsou tolik vokální. Můj set bude tentokrát daleko atmosféričtější. Mám připravené nové věci, kterých bude přibližně polovina. Věřím, že to dopadne dobře a bude se to líbit. Za poslední půlrok jsem prakticky žádné vokálové písně nesložil. Soustředil jsem se více na ambientní hudbu.

Zdá se mi to, nebo jsou tvé písně hodně o lásce? Lze podle tebe vůbec spojovat elektronickou hudbu s láskou?
RTM: Samozřejmě, že lze. Hudba obecně, ať už je to hudba elektronická nebo jakákoliv jiná, má velice blízko k pocitům, k emocím a to určitě souvisí i s láskou, s nějakými stavy bytí, duše a momentálním rozpoložení a podobně.

Píseň Right Now, ke které jste nedávno dokončili videoklip, má dle vašich slov představit osobní výpověď člověka. Je to tvá výpověď? O čem?
RTM: Já spolupracuji s Gary Rostockem, což je Angličan, který žije a učí v Brně. Zůstal v České republice a my už spolu nějakou dobu fungujeme jako přátelé. Velice dobře se mi s ním spolupracuje a texty nechávám na něm. Přiznám se, že co se textů týče, nemám příliš velkou fantazii. Vždycky je to pro mě velký problém složit nějaký text tak, abych s tím já sám byl spokojený. Ideální dle mého názoru je, když ten, kdo tu píseň zpívá, ji také otextuje. Ale nemusí to tak být, samozřejmě. Já se podílím výhradně na hudbě. Text dá skladbě nový rozměr, nový význam, ale pro mě je stěžejní hudba. Občas se podaří, že to vzniká souběžně, když s Garym tvoříme. Někdy je píseň dílem toho daného okamžiku.  

Kdybych byla muzikantem, chtěla bych si zahrát s Davidem Bowiem. V tomhle životě už mi to zřejmě nevyjde. Ty si ke spolupráci zveš kolegy z branže docela často, máš za sebou například hraní s Lenkou Dusilovou. Je někdo, s kým bys chtěl něco vytvořit?
RTM: To je docela složitá otázka. Napadá mě spousta jmen. Jako první jsem si vzpomněl na Prodigy. To je kapela, kterou jsem kdysi hodně poslouchal. Ale člověk se vyvíjí a někam posouvá… Dnes už bych přemýšlel nad něčím současnějším. Třeba Jon Hopkins, to je ten, který mě aktuálně zajímá. Dále Alex Banks nebo Solomon Gray. Ačkoliv to není mainstream, tak jsou to projekty, které mě v poslední době hodně oslovily…

Každopádně skvělý vkus. Díky za rozhovor!
RTM: Já díky. Moc se těším na ten prostor, nikdy jsem tam nebyl. Těším se na lidi, kteří snad dorazí a bude se jim to líbit. Ahoj.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ATMO

Čtvrtek 19. 5. 2016
Vstup: zdarma
Vystupují:
REAL TRANSPORTED MAN live, Josef Sedloň, AhZ
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika