Začíná festival Dny Jeruzaléma

Začíná festival Dny Jeruzaléma

25. 05. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Festival nabídne od 25. do 29. května v prostorách Tiskárna na Vzduchu v pražské Stromovce pohled na současnou jeruzalémskou hudební scénu. V čele se stoupající hvězdou ADI vystoupí duo Echo & Tito nebo tandemem Malox saxofonisty Eyala Talmudiho (člen Balkan Beat Box) a bubeníka Roye Chena.
Hlavní dramaturgickou osou festivalu je hudba, ale Dny Jeruzaléma rozehrají ve Stromovce kaleidoskop vjemů a lákadel pro mnoho dalších smyslů, podobně jak tomu bývá na jeruzalémském tržišti. Dojde tradičně na kulinární umění jeruzalémských kuchařů, objeví se stánky s lokálními produkty, představí se mladí designéři a pozornost jistě přitáhnou i zástupci jeruzalémské skateové komunity či filmové projekce. Mnoho zajímavého se dozví zájemci během zajímavých přednášek, v diskuzích nebo během nedělního brunche s Hate Free ve studiu Alta. Letos bude mít premiéru také dětský program. Vstup na celý festival je zdarma. Podrobný program po jednotlivých dnech je k dispozici na http://daysofjerusalem.com/cs/calendar.

ADI

Během tří let se headlinerka letošního festivalu DNY JERUZALÉMA / DAYS OF JERUSALEM ADI vyšvihla díky unikátní směsici elektronických hiphopových beatů, zpěvu ve stylu r'n'b s vlivy trapu mezi nejzajímavější interprety taneční a elektronické scény. Drobná žena si již podmanila publikum na slavném Glastonbury, německém Meltu či DMJ Music Marathonu v New Yorku. Je známá spoluprací s hvězdným krajanem, producentem Borgorem.  Zpěvačka Echo a zvukový mág Tito představí v rámci svého uskupení kombinaci ladného hlasu s hlubokými beaty elektronické hudby, dubu a hip hopu. S nimi i se samostatným energickým setem vystoupí duo Malox výtečného saxofonisty Eyala Talmudiho (známého z působení v kapele Balkan Beat Box) a bubeníka Roye Chena. Neméně energické bude i seskupení OSOG, jehož členové, odkojení hardcorem či punkem, nabízejí zemité americké country. Mladá kapela Beta Zinq se zrodila teprve v loňském roce a dle znalců scény je „to nejveselejší a nejzajímavější, co v hudbě loni vzniklo“. Energické smršti kytarových rifů tu dominuje výrazný hlas zpěvačky DaniLu. Tandem R U OK s hostující etiopskou zpěvačkou Hewan představí mix elektronické hudby, drum’n’bass, trance a jazzu s R’n’B rytmy. Za mixážní pult se postaví na jedné z afterparties také člen skate crew Doloreskateboarding DJ Flow Nevo.
 
Pozvání na festival letos přijali Lior Pinto a Itamar Kessler, špičkoví jeruzalémští skateboardisté. Spolu se svým kolegy Nevem a Gabrielem z iniciativy Doloreskateboarding kromě exhibice na U rampě předvedou i své graffiti skills a v rámci přednášky vysvětlí, jak se jim podařilo přesvědčit radnici, sponzory a také sousedy v okolí, že Jeruzalém potřebuje skatepark. Jejich exhibici budou moci zájemci zhlédnout také v ikonické oblasti českého skateboardingu – na Stalinu na Letenské pláni.

Filmová sekce představí Jeruzalém z různých úhlů pohledu. Snímek režisérky Vardit Bilu Blízko domova byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v roce 2006. Vypráví příběh dvou sotva dospělých dívek, které jsou v rámci povinné vojenské služby pověřeny patrolováním v Jeruzalémě. Film Milá slova pak zobrazuje vnitřní přerod sourozenců z Jeruzaléma, kteří zjistí, že jejich zesnulý otec byl možná muslim.

Dny Jeruzaléma letos lákají také na současný design. Představí celou řadu mladých jeruzalémských šperkařů, kteří budou v kurátorském výběru prezentováni vedle mladých českých designérů z letenské Kuráže. Poznáte nový hit - 3D tištěné šperky, ale také subtilní zlaté přívěsky, náušnice ručně vyráběné ženami z Východního Jeruzaléma a mnoho dalšího. Mnohé výrobky, nejen ty vzniklé ve spolupráci arabských a židovských žen, za sebou mají silný příběh. A zároveň najdeme neuvěřitelně podobné prvky, jako u českého designu  - smysl pro humor a krásné řemeslné zpracování.

Veganské i zcela neveganské recepty jeruzalémské kuchyně přijedou představit Ilan Garousi, zakladatel kultovních restaurací Chakra a Satya, a vyhlášená kuchařka Um Sami. Palestinka Um Sami se učila vařit od svého manžela, znalce kulinářství. Ilan a Um Sami pracovali v týdnech před festivalem se známými pražskými kulinářskými destinacemi a mají připravenou celou řadu skvělých receptů, podle kterých budou spolu na festivalu vařit. Um Sami bude připravovat s Mama Coffee vinné listy a své oblíbené jeruzalémské pečivo. V Tiskárně na Vzduchu bude i Dirty Dog Food Truck, jehož majitel má izraelské předky a pro účely festivalu se inspiruje rodinnými recepty. A také BistRAW, které je v Tiskárně doma, bude ladit své recepty do chutí Blízkého východu – po nekompromisní raw linii. Konečně, aby nepřišli zkrátka ani masožrouti, domácí catering Hamtam se s Ilanem pustí do zcela nevegetariánských jeruzalémských pokrmů, a La Bibiche se zhostí přípravy pastrami.

Dny Jeruzaléma spolu s Prahou 7 připravují řadu oblíbených workshopů a přednášek: od graffiti workshopu s hvězdami jeruzalémské skate scény přes taneční dílny, v nichž se návštěvníci seznámí s izraelskými nebo arménskými tanci z Jeruzaléma, po kurz, který zájemce naučí jak si objednat falafel hebrejsky a arabsky. S ilustrátorkou Noa Snir se dozví o její práci na ilustrování orientální Popelky, židovsko-marocké pohádky Smeda Rmeda, s propagátorkou slow fashion a upcyclingu Monikou Mengoi si mohou dámy i páni zkrášlit svůj outfit během dílny Udržitelná móda - Recyklujeme Jeruzalém nebo se naučit dělat koláže s Marií Prahou, Izraelkou, žijící již několik let v Praze. Zajímavá bude debata na téma posilování vlivu žen s paní Widad Othman z jeruzalémské radnice, která tam je zodpovědná za činnost dvanácti ženských klubů ve Východním Jeruzalémě.

Aby si rodiče mohli v klidu užít koncert či přednášku, rozhodly se Dny Jeruzaléma letos zajistit i program pro nejmenší návštěvníky. Děti všeho věku si tedy budou moci zkusit napsat vlastní jméno či aspoň jeho první písmenko v hebrejštině a arabštině, ale taky si zařádit pod dohledem zkušených lektorů na trávníku před Tiskárnou na Vzduchu. Hlídání je zajištěno v sobotu i v neděli od 10:00 do 18:00.

Dodal: Silvie Marková, SMART Communication
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ADI ULMANSKY

Sobota 28. 5. 2016
Vystupují:
Adi Ulmansky (Izrael)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika