Velký rozhovor djem Schwou

Velký rozhovor djem Schwou

23. 08. 2006  |  Autor: Jervin  |  Komentáře (0)
Důvodů proč udělat rozhovor s Michalem Růžičkou je hned několik. Za prvé stojí za multikulturním festivalem Švihov, je spoluzakladatelem labelu Tribal vision, který sklízí úspěchy především ve světě a také strávil poslední rok v Austrálii, kde se dokázal prosadit jako dj na tamní scéně.
Začněme hned festivalem. Jak vypadal první ročník a proč se letos stěhujete na Švihov?
Ohlasy na minulý ročník máme velmi a dostáváme i echa, že se návštěvníci prvního ročníku těší na letošní pokračování. Loňský ročník navštívilo 1200 lidí a my přitom počítali maximálně s polovinou, takže to pro nás byl určitě velký úspěch. Nakonec jsme až paradoxně řešili, že lidí přišlo až moc.Vznikaly totiž tlačenice na schodech a s tím byly spojené i další problémy. A právě z důvodu nedostačující kapacity jsme pro letošek hledali jiné místo.

Takže se dostáváme k letošnímu ročníku a mě zajímá, jaká očekávání jsou tentokrát?
Očekávání jsou stejná jako u minulého ročníku. Na jedné straně mám strach, že přijde málo lidí a na druhé zase, že jich přijde moc ( kapacita hradu Švihov je přibližně 3.000 lidí). Myslím, že tenhle problém vyřeší až samotné počasí. Tak například letos jsem měl hraní na Sazavafestu ( Redbull zone ), tam pršelo od začátku do konce a atmosféra byla i přes to byla vážně super. Mělo to takovou zvláštní rozbahněnou náladu a na všech lidech bylo vidět, že když už někam jdou a investovali do toho své peníze, tak si to chtějí užít. Naproti tomu jsem minulý víkend hrál v Německu na festivalu "In deep in dance", kde počítali s návštěvností dvou tisíc lidí a nakonec jich přišlo pouze 200. Doslova tragédie pro promotéra. Tady bylo vidět jak rychle se můžeš zadlužit až po uši.

dj Schwa u pivka


Jak Vás napadlo udělat multikulturní festival a proč právě na hradě?
Úplně na začátku to nebylo tak, že se pustíme do multikulturního festivalu. Náš kamarád se s námi spojil, jestli nechceme dělat párty na perfektním místě. Tak jsme se s ním sešli a jeli se podívat na Točník, kde se nám okamžitě zalíbilo. Řekli jsme si, když máme tu možnost dělat party na takovém místě, pojďme do toho naplno a věnujme tomu půl roku úsilí, protože tohle bude stát za to! Nebyl tedy přímo záměr dělat multikulturní festival, ale spíš to vyplynulo tím místem. Pojali jsme to nejen jako noční mejdan. Samotný hrad, jeho zákoutí, kaple a katakomby si prostě říkají o to, aby zde byly výstavy, videoprojekce a divadlo. Co se týče konceptu, tak ten jsme použili z minulého roku. Podle mého, kdybychom použili koncept párty na hradě, tak by nám to nejspíš památkový úřad nedovolil.

Pojď tedy čtenářům představit ideu festivalu.
Není problém. Jedná se o spojení čtyř elementů a to hudby, filmu, divadla a prostor hradu, jakožto dekorace sama o sobě. My jsme se to snažili pojmout tak, aby lidi co tam přijedou, neměli pocit, že přijeli na taneční festival nebo párty. My chceme, aby tam lidi přijeli na celý víkend a užili si celý program, protože celý festival nabízí mnoho zajímavých zážitků. Hudba bude končit přibližně v sedm hodin ráno, pak bude pauza na uklidnění a od jedenácti začínají divadla. Máme tam loutková divadla pro děti i pro dospělé. Následovat budou divadelní představení herců z D.I.S. Harmonie, jakožto lidí co dokončili FAMU. Zmiňuji se o tom, protože se jedná o absolutně improvizované hry vznikající přímo na jevišti. Člověk někdy žasne, co jsou schopni přímo na jevišti vymyslet. Dále vystoupení Kabaret Caligula, což jsou lidi kolem divadla Archa. Potom bych mohl doporučit Jesus vs. Ivanhoe ve své beatboxové show. K prostoru a dekoracím bych poznamenal, že máme tým asi dvaceti lidí, kteří pracují na tom, aby prostor byl pro návštěvníky příjemný. Počítáme i s variantou špatného počasí, tak budou zastřešena nejen místa s technikou, ale i místa pro tancechtivé lidi, chill-out a divadla. A teď ještě něco málo k dekoracím. O ty se stará "Výtvarný kroužek čtvereček". Na festivalu pracují už několik měsíců a vytváří až dvoumetrové dekorace, podobné těm co byly k vidění na Točníku, s tím rozdílem, že letos budou dvakrát větší. Velká část rozpočtu tak jde právě jim, namísto honoráře za djskou hvězdu.

dj Schwa


Představ nám prosím tedy ty zásadní jména, která na festivalu vystoupí?
Podařilo se nám zabookovat pár djs z Austrálie, protože když jsem tam byl a ukazoval kamarádům fotky a vyprávěl o Točníku, byli z toho doslova unešeni. Účast mi tak přislíbil například Adam T z australského serveru Australiens.net, který tento server zároveň programuje a vede, pak dj Jasson z nového australského labelu Vibrating balance a do třetice z Austrálie je to pohledná djane Jeannie. Dále máme zabookovaného Etnoscopa ze Švédska, Fitalica z Holandska, z Německa je to Robedro, Británii prezentuje dj Matkore, který se do Čech přijel podívat na pár dní a už je tu rok. Můžu pokračovat djem Mr 6 z Londýna, který nám zahrál i loni a live vystoupení v podání The Doubtful Guest, plus samozřejmě česká klasika jakou je Roman Rai, Kaplick, Voita a další. Z živých kapel zahrají U-Prag.

Máte s festivalem dlouhodobé plány?
Určitě máme dlouhodobou vizi, ale chtěl bych to zachovat ve stejném duchu jako je nyní. Což se na druhou stranu nemusí vylučovat s tím, že na festivalu bude místo tisíce lidí, tisíců pět. Rozhodně bych chtěl zachovat "multikulturní underground". Co nemám rád je, když přijdeš na festival a pivo tě stojí 40kč, párek 50kč a podobně.Touhle cestou rozhodně jít nechceme.

Švihov


Tím se mi nabízí otázka, kolik bude stát pivko u Vás?
Kolem dvacky. Maximálně pětadvacet. Myslím si, že je to rozumná cena. Z něčeho se ten festival zaplatit musí. Line-up není extremně náročný atak si můžeme dovolit nižší vstupné a s tím budou i spojené nižší ceny na barech.

Pojďme se podívat na Tribal Vision. Jsi jeho zakladatel, tak mě zajímá, jak to celé začalo.
Vzal bych to tedy úplně od začátku. TV byl původně chill-outový projekt. Jezdili jsme na party dělat chill-outy. Najímal si nás třeba i David Urban. My jsme přijeli, rozbalili čajovnu a hráli nějakou příjemnou hudbu.Úplně ze začátku to bylo jen z kazeťáku, ale později jsme dělali například chill-out na Open air fieldu a na různých trancových akcích. To bylo v roce 2001 až dělali jsme to až do konce roku 2003. Poté jsme už já i můj kolega dj Slater moc trance nehráli a spíš se naše hraní odvíjelo k progressivu a housu. V prosinci 2004 jsme založili vlastní label. Důvodem bylo, že jsme se hudbě chtěli věnovat naplno a že by nám tento projekt mohl k našemu cíli pomoci. Ono v té době nebylo moc jednoduché sehnat si hraní. My jsme měli navíc velké štěstí, že můj otec má nahrávací studio a má své vydavatelství i nakladatelství a tak jsme hodně čerpali z jeho zkušeností.

Schwa a zvědavý Jervin


Takže se dá říci, že jste měli oproti ostatním výhodu v zázemí?
Určitě, ale jak říkám, spíš nám můj otec dal spoustu zkušeností, kdy nám řekl co a jak dělat. Hlavně ve všech těch právních záležitostech vůči společností jako je například OSA, Intergram atd. Placení poplatku a především z 90% je to spousta papírování.

A jak jste na tom byli s kontakty?
Prvně jsme kontakty sháněli venku.V Čechách jsme se začali prezentovat až co jsme vydali dvě úspěšné CD kompilace ( 2004 "Urban legends", a v r. 2005 "Limelight" ). První CD vzniklo tak, že jsme se obrátili na manažery zahraničních labelu a od nich jsme se snažili licencovat skladby. Přišlo nám zbytečné kontaktovat přímo nějaké projekty, protože jim napíšeš email a oni ti ani neodpoví. Kontaktovali jsme rovnou labely, které ochotně pomáhají, protože z toho mají procenta, když se licencuje skladba přímo od nich.

Dnes Váš label i bookinguje djs z různých koutů světa a také mě zajímá proč jste založili Beef Records, coby sublabel Tribal Vision?
Na TV děláme booking pro Sonic Cube, Fitalica, Parrket, Tegmu, Sonify, ale třeba i Romanu Raiovi. Booking má na starost můj kolega Michal Slater. a já se teď víc věnuju právě elektro sublabelu Beef rec. Důvodem proč sublabel vznikl byl, že jsme chtěli vydat zase něco jiného. Říkali jsme si, proč to vydávat pod stejnou značkou, když label TV je vyprofilovaný na jiný směr elektronické hudby. Udělat si jméno stojí taky řadu let a řadu úsilí, takže jsme si řekli, že uděláme jinou značku. Je to ale mnohem složitější než TVR, protože elektro scéna je větší a to taky znamená, že většina labelu jsou velké profesionální firmy.

Kam distribuujete svou tvorbu a jaké země se vám nejvíce osvědčily?
Distribuujeme celosvětově a nejvíce se nám osvědčilo Německo, Austrálie, Japonsko.

A pojďme se ještě vrhnout na Austrálii. Jak obtížné je dostat se za gramofony v australském klubu?
Začátky byly kupodivu celkem snadné. Když jsem přiletěl do Sydney, tak už byl TVR rozjetý a měl za sebou dvě úspěšná CD a na progressive scéně mě lidé znali. Podařilo se mi sjednat bookingy na velkých festivalech, jeden z nich byl Earthcore a druhý Rainbow Serpent festival, což jsou festivaly, kde vystupují taková jména jako jsou třeba Systém 7, Propellerheads nebo Orbital. Měsíc po mém příjezdu jsem tak hrál na akci, o které se mi v Čechách ani nesnilo.

Jak je na tom australská scéna? Dala by se přirovnat k nějaké Evropské zemi?
Nedala. Je to úplně něco jiného, protože tady není víkend, aby tu nehrála nějaká hvězda ze zahraničí. V Austrálii to vůbec neexistuje. Párty se zahraniční hvězdou je událost. Frčí tady rozjetý minimal-elektro-house, který se u nás teprve pomalu, ale jistě začíná rozjíždět. Co se týče vyspělosti, řekl bych, že jsou tak na úrovni Londýna. Další zajímavou věcí je, že lidi co chodí na párty v Austrálii, jsou hudebně hodně vzdělaní.

Zajímá mě, jak vypadají australské kluby.
Najdeš tam vše od obrovských klubů až po hudební bary. Hodně investují do svého prostředí a do zvuku, tak aby ten klub působil příjemně a návštěvníci se v něm cítili co nejlépe. Běžným vstupem na party je dvacet dolarů, to je na naše peníze něco okolo čtyř stovek a u festivalu se to vstupné pohybuje okolo dvou tisíc na naše peníze. Ceny na barech jsou tam čtyřikrát větší než v obchodě.

Michal Růžička


Na závěr bych se tě zeptám kde a kdy tě budeme mít možnost v nejbližší době slyšet?
Určitě na Švihov festivalu, který probíhá od 25. do 27. srpna. Pote mam asi 2 týdny volno a hraju až 9. zaří ve Veletržním Paláci na akci Digital Pimp. Za par dnu na to odjíždím na Francouzskou minitour. Ve Francii si zahraju v Marseille a Perpignonu. A poté zase Sydney, Melbourne a Nový Zealand.

Díky za příjemné povídání a přeju mnoho úspěchu.
Diky za rozhovor.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika