Planet Connection tentokrát nabídne tradiční maďarskou tančírnu

Planet Connection tentokrát nabídne tradiční maďarskou tančírnu

03. 10. 2017  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Kapela Fonó vznikla v Budapešti v roce 1997. Jejími členy jsou muzikanti pocházející z různých regionů Maďarska a z území obývaných Maďary na Slovensku a Zakarpatské Ukrajině, kteří se profesionálně věnují interpretaci, vyučování a výzkumu lidové hudby. 
Převážnou část jejich repertoáru tvoří instrumentální a vokální hudebních tradice a zpracování lidové hudby Maďarů a dalších národů obývajících Karpatskou kotlinu, usilující o její věrohodné přetlumočení. Hudebníci z kapely se věnují také sběru – čili hudebně folkloristickému průzkumu v terénu – a takto získané zkušenosti využívají i při vytváření hudebního profilu skupiny. Členové souboru (jednotlivě, ale i společně) spolupracují i s interprety z jiných hudebních žánrů jako je klasická smyčcová hudba, opera, moderní jazz, world music nebo autentický klezmer a tato jejich činnost je zaznamenána již na několika tuctech desek. Hrají na maďarských a zahraničních festivalech a v koncertních sálech, tančírny nejčastěji pořádájí ve Skleněném sálu budapešťského Paláce umění nebo v budínském Domě hudby Fonó. Jejich koncerty v Maďarsku v uplynulých 20 letech proběhly také v Národním  koncertním  sálu  Bély Bartóka v Paláci umění, ve Velkém sálu Hudební akademie, hale Bazaru Várkert, z těch zahraničních pak v londýnské Queen Elisabeth Hall, pařížském divadle Theatre National de Chaillot, Theratre de Rond Point a Théâtre de la Ville, norimberském koncertním sálu Meistersingerhalle, Villa Medici v Římě, scéně varšavského Lapidaria nebo v rámci Menuhinova festivalu ve švýcarském Gstaadu.

Fonó 
Soubor reprezentuje druhou generaci maďarské vlny lidových „tančíren“. Na jeho koncertech a deskách se setkáváme s lidovou hudbou Maďarů a sousedících národů v autentickém tradičním podání na vysoké úrovni. Muzikanti kapely Fonó vždy usilují o objevování dimenzí, barev a atmosfér vyjádřených v rámci přísných stylových pravidel, které zůstávají laikům skryté. Na hudbu nahlížejí jako na prostředek vyjadřování citů. V jejich hudbě se odráží vše, čím a kým se stáváme pod vlivem našich vnitřních citových procesů: vzrušení a meditace, radosti i žalu, uvolněnosti i stísněnosti.

Členové kapely:
Andrea Navratil – zpěv
Gergely Agócs – zpěv, tárogató, maďarské dudy, fujary, kobza
Tamás Gombai – housle
István „Szalonna” Pál – housle
Sándor D. Tóth – viola, niněra, gardon, kobza
Bálint Tárkány-Kovács – cimbál
Zsolt Kürtösi – basa, cello, harmonika

Více informací:
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANETCONNECTION

Čtvrtek 19. 10. 2017
Vstup: 190 - 250 Kč
Vystupují:
FONÓ /HU + MAĎARSKÁ TANČÍRNA
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika