Rozhovor s Alexem Axx Kossem

Rozhovor s Alexem Axx Kossem

05. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Kanadský dj a producent Alex Axx Koss, jedna ze zahraničních hvězd nadcházející Citadely, není na této party žádným nováčkem. Produkuje skvělou muziku, a tak není divu, že se na žebříčku popularity dere rychle vzhůru. Rozhovor s tímto sympatickým chlapíkem pořídil Petr Holman.
Ahoj Alexi. Kdo si pozorně pročte tvůj web, najde tam i tvůj set z pražského klubu Duplex. Myslím, že to ale nebylo tvé jediné vystoupení v České republice.
Správně, a nebylo to ani poprvé. Byl jsem u Vás už čtyřikrát, v Praze a Brně. Hrál jsem třikrát na Citadele, a také v klubech Duplex a Fleda.

Zdá se, že ty znáš Českou republiku docela dobře. Ale pro české klubery je Kanada, odkud pocházíš, je zemí dost vzdálenou a exotickou. Jaká je tam taneční scéna? Je tam taneční hudba obecně uznávána nebo je to spíš záležitost undergroundová?
V současné době je v Kanadě scéna elektronické hudby dost silná. Taneční muzika se hraje hodně v barech s provozem do tří hodin ráno. Existuje ovšem také scéna hodně undergroundová, které se velmi daří v ještě pozdějších hodinách, kdy se odehrávají tzv. afterparty. Ale už tak dva roky je hudební elektronický výraz více minimalistický a znovu se setkáváme s mnoha menšími a intimnějšími akcemi.

Alex Axx Koss

Myslíš si, že drsné přírodní podmínky nějak ovlivňují to, co se hraje v kanadských klubech?
Samozřejmě, lze si toho snadno všimnout. Zvlášť patrné je to na podzim a v zimě, kdy se hraje spíše underground, zatímco na jaře a v létě je hudba, chcete li, radostnější a lehčí.

Nejsi jen dýdžej, ale také producent. Myslíš, že by tvá muzika byla jiná, kdybys tvořil třeba u nás v České republice nebo třeba na Ibize?
Ano i ne. Kdyby šlo o krátkodobý pobyt, pak bych asi setrval u stejných vlivů. Kdybych ale měl v nějaké jiné zemi zůstat dlouhodobě, pak by to určitě ovlivnilo moji produkci, způsob hraní a výběr skladeb i to, jak věci vidím.

O umělcích ze showbusinessu panuje taková vžitá představa, že většinou vystupují po večerech nebo po nocích, ve volném čase flámují a ve dne spí. Tvůj image je ale dost odlišný. Ve tvé biografii jsem se dočetl, že kladeš velký důraz na zdravý životní styl a rád sportuješ. Prozraď svůj recept na to, jak lze stihnout noční hraní v klubech a na velkých akcích, producentskou činnost a ještě přitom aktivně sportovat.
To vše je o vzájemném vyvážení vůle a odvahy. Mám to neustále na zřeteli. Všechno, co dělám, je ve vztahu k mé hudbě. A na to musím mít nezkalenou a zdravou mysl, což v tomto prostředí není snadné si uchovat. Musím si zajišťovat přísun nezbytné energie zdravou stravou, pravidelným tréninkem a jinou činností během roku, což ostatně dělám déle než 13 let, a velice mi to finančně pomohlo uskutečňovat můj sen. Je také nutné nezanedbávat sociální stránku, hlavně tedy zůstávám blízko své rodiny a mám „zlaté“ rodiče, kteří mě velmi milují a enormně mi pomáhají. Podařilo se mi ukáznit se, abych se jen neoddával zábavě, takže já se spokojím s tím, že zahraji svůj set, pak se stáhnu do pozadí a soustředím se na to, co mě čeká, protože si musím zachovat co nejchladnější hlavu.

Alex Axx Koss

Zůstaňme ještě chvíli u tvé produkce. Jak bys svojí muziku přiblížil těm, kteří ji neznají.
Chci aby má produkce zahrnovala různé hudební směry, ale abych si při tom zachoval svou tvář a svůj zvuk. Myslím si, že tímto způsobem mohu oslovit víc lidí. A taky chci tvořil pro nejlepší DJ a pro nejlepší labely a chci, aby mě hráli ti nejlepší, což je samozřejmě velká reklama.

Na jakých labelech vydáváš?
Skylines Records, Fbi Records, Maelstrom Records.

Kdo patří mezi tvé oblíbené producenty?
James Holden, Trente Moller, Oxia, Yoshimoto, Max Graham, Preach, Sébastien Lèger, Booka Shade, Ameza, Petter, Gabriel & Dresden a další.

Máš představu, jak bude vypadat tvůj set na Citadele v Brně? Uslyšíme nějakou tvoji novinku?
Budu hrát asi electro progressive trance a zahraji vám své novinky, které právě všude ve světě vyšly, mj. Wide Open (Skylines Records), také Hope na labelu FBI Records a zcela nejnovější Let me be Parken a Hanson Alex axx koss remix na labelu Maelstrom Records.

Alexi, děkuji za rozhovor
Díky, uvidíme se na Citadele.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika