Floex a Tom Hodge na novém albu kombinují retro zvuk symfonického orchestru s moderní produkcí

Floex a Tom Hodge na novém albu kombinují retro zvuk symfonického orchestru s moderní produkcí

28. 06. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Obyčejné příběhy každého z nás mohou mít hloubku a důležitou kvalitu, protože nás spojují v naší různorodosti – takové je poselství alba českého hudebníka a producenta Tomáše „Floexe“ Dvořáka a jeho britského kolegy Toma Hodge. Deska A Portrait Of John Doe, na kterém se podílel také Symfonický orchestr Českého rozhlasu, je mistrovským setkáním umělců, nástrojů a hudebních žánrů.
Vyšla v pátek 29. června u jednoho z nejprestižnějších světových vydavatelství klasické hudby Mercury KX/Decca Classics. Živou podobu nahrávky umělci předvedou na podzim v originálním formátu s virtuálním symfonickým orchestrem. 
 

Album A Portrait Of John Doe (volně přeloženo Portrét Jana Nováka), na němž ve dvou skladbách hostovala také původem irská operní pěvkyně Kim Sheenan, je hodnocené jako jedna z nejlepších nahrávek kombinujících soudobou vážnou a filmovou hudbu s elektronikou. Svými remixy k jarním singlům z desky nahrávku podpořily také přední osobnosti elektronické scény, skotští Hidden Orchestra – Wednesday (Is The New Friday), britský producent Max Cooper –  John Doe Arise a holandské duo Deltawerk – Prelude I.

Jednou z dalších klíčových skladeb desky je Machines Are Dancing. Vznikla z námětu paralelních rytmů na hrnce a duet klarinetů. „Byla to jedna z prvních věcí, kterou jsme s Tomem v pražském studiu nahráli. V určité chvíli nám to začalo evokovat mechanický provoz, třeba na nějaké lince, a tak jsme si okolo toho vytvořili příběh o tom, jak si John Doe představuje, že ty stroje, na kterých pracuje, mu pod rukama ožívají a třeba i začínají tancovat,“ říká Floex.
 
Skladba I Dream Of Ikaria odkazuje na řecký mýtus, ale zároveň je i odkazem na českou sci-fi Ikarie XB 1. „Na desku jsme se snažili dostat takový trochu vintage, retro zvuk. Něco, co je např. typické pro soundtrack k tomuhle filmu. Abychom docílili takového zvuku, používali jsme řadu starých zařízení, několik druhů páskových ech, různé pružinové reverby, ale i analogové kompresory a celý orchestr jsme nahráli na páskové mikrofony, které mají hladký, zašumělý charakter evokující 60. léta. Současně jsme se ale desce snažili desce dát progresivní, současný zvuk – sound designem a produkcí. Tyhle dva protipóly se na albu mísí a vytvářejí zajímavé napětí,“ doplňuje Floex.
 
Další dosud nepředstavenou skladbou je Requiem. Je typická dvěma vcelku brutálními elektronickými výseky, které rámují naopak úplně klidnou až romantizující část uprostřed skladby – koncert pro piano a smyčce. Jedná se o metaforu odchodu na onen svět a zase zpět. Resurgence je zase trackem o vnitřní transformaci. Zosobněním krize, která nás dovedla k obrození do nové, čistší podoby.

Tracklist:
1. Inauguration Of Nobody 
2. Wednesday (Is The New Friday)
3. Machines Are Dancing 
4. John Doe Arise 
5. I Dream Of Ikaria
6. Prelude I
7. Prelude II 
8. Resurgence
9. Requiem

Naživo Floex a Tom Hodge vystoupí ve speciálním multimediálním projektu s živou kapelou a virtuálním symfonickým orchestrem. Živá podoba koncertu byla předznamenaná pilotním koncertem v září 2017 v plném obsazení včetně Symfonického orchestru Českého rozhlasu, čtyř perkusistů a kapely. V rámci tohoto koncertu hudebníci nahráli akci jednotlivých členů orchestru na 35 kamer. Tento materiál nyní využijí jako základ pro vytvoření dostupnějšího klubového formátu, který unikátním způsobem zpřístupňuje hudební zážitek velkého Symfonického orchestru v kombinaci s živou kapelou. „Vytvořili jsme „virtuální symfonický orchestr, který přibližuje aktuální akce hudebníků pomocí projekce na balóny různých velikostí levitujících nad hlavami kapely,“ říká Floex k plánovanému podzimnímu turné. Křest alba je naplánován na 11. listopadu 2018 v pražském klubu MeetFactory.

Dodal: Zdeněk Neusar, Beseda u Bigbítu
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika