Grining na Apokalypse

Grining na Apokalypse

12. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Slovenský dj Grining vystoupí na Apokalypse I Love Techno. Víe čtěte v rozhovoru.
Kdo je GRINING?

Určitě patří na Slovensku mezi hrstku djů, kteří spolu s takovými, jako jsou Toky, Dalo a Tibor začali formovat slovenskou techno scénu severněji od Bratislavy. Jeho první pokusy míchat sahají až do roku 1994, kdy začal pravidelně hrávat v jednom z domácích klubů v Žilině. První desky, ke kterým se dostal, byly kombinací italského undergroundu a anglického acidu. Od této doby se jeho hudební směr ubíral vždy co nejpříměji a nejnovátorštěji, bez velkých kompromisů. Jeho podání hudby vždy znamenalo pro spoustu párty lidí směs rychlého mixování a hard techna, z čehož vznikaly nekompromisní dynamické sety, které slovenské i české publikum tak milovalo.
Momentálně patří ke stálicím Slovenska. Je typ dje, od kterého se očekává, že bez okolků nastartuje v klubu vlnu šílenství. Posledního tři čtvrtě roku používá Finalscratch. Rychlým pártymixingem kombinuje slovenský sound s klasickou vinylovou produkcí, což se v klubech setkává s nebývalým ohlasem.


01) Ahoj, jsem moc rád, že jsi přijal pozvání na Apokalypsu I love Techno. Nejdříve se tě zeptám, co říkáš na své obsazení na listopadovou Apokalypsu?

Je to výzva a doufám, že nebude poslední !!!


02) Na Apokalypse a vlastně vůbec na velké akci v Brně budeš hrát tuším poprvé, nebo se mýlím? Když budu upřímný, připadá mi to, že jsi se svých 15 let hraní spíše "ukrýval": Jak jsi vlastně k hraní vůbec přišel? Jaké byly začátky scény Slovensku? U slovenských DJs bývá zvykem, že toho moc v rozhovorech nenapovídají: Doufám, že budeš výjimkou a popíšeš nám, jak to všechno u Vás vlastně vznikalo?

V Brně budu hrát po velmi dlouhé době, ale rozhodně ne poprvé. První hraní v Brně si pamatuji z klubu Sector v roce 1999, kde jsem hrál spolu s DJem Orbithem, který mě pozval za hraní v Žilině, kde jsme se seznámili. Poté jsem hrával v Brně možná až velmi často, dokonce mi hodně brněnských DJs vytýkalo, že oni nemají v Brně hraní, zatímco já zde hraji 2x až 3x do měsíce. Booking mi zajišťoval jeden fajn člověk, Toník z agentury Mersey, takže jsem hrával na akcích jako byly Eternity s Umekem, Garage, atd…Nejvíc se mi ale líbily akce s lidmi z Rave.cz - třeba party Reset, kde jsme hráli Slovakia team versus CZ team, no čeští DJs neměli šanci a partypeople mi to dali najevo i potleskem - bylo to úžasné. Na tuto akce nikdy nezapomenu.
K otázce, jak jsem s hraním začínal - v roce 1994 jsem v jedné taneční škole, (10 let jsem závodně tancoval společenské tance) se špičkovým zvukem a světly, začal pořádat s kamarádem (DJ Dermom) párty. V té době tam postupně začalo chodit asi 200-250 lidí z celého severního Slovenska, hráli tam dokonce i francoužští DJs, kteří v té době brázdili Evropu a dozvěděli se o této párty. Klub však brzy majitel zavřel, hlavně kvůli požadavku většího prostoru a my hledali vhodné místo dál. Následovaly žilinské kluby, legendární BM club, kde hrál poprvé v Žilině a na severním Slovensku vůbec DJ Toky, dále Rondel 23, Krytá střelnice, kde se vystřídali všichni staří veteráni (Dalo, Tibor, Benko, Daho, Ginger, Agent…). Poslední v pořadí následovaly Guru a Alcatraz, kde jsou akce pravidelně i v současné době a já tam bývám rezidentem.
Takže hraji už 12-13 let a znám se s Tokym, Dalem, Tiborem tak dobře, že jsou pro mě jako tátové a doteď je všechny velmi respektuji, stejně jako českou gardu - Kaisera, Pavla Krejdla, Orbitha, Agenta, Daha, Gingera, Leo Lycru, Niku 77…
Doposud jsem byl DJ, který organizoval párty v Žilině. Ostatní část Slovenska okolo BA spala. Hraní se mi však rozběhlo naplno až po hraní na Beefree v roce 1999. Od té doby si na hraní, hlavně na Slovensku, stěžovat nemůžu. V roce 2001 jsem odešel pracovat do Prahy, kde jsem však hraní kvůli velké vytíženosti téměř nestíhal. Slovenské publikum jsem však nechtěl opustit, tak jsem hrál i dál, asi tak 2-5x do měsíce, práce bohužel nedovolila víc.

dj Grining


03) Poprvé jsem tě slyšel v Žilině na akci TechnoExtasy, kde abych řekl pravdu, jsi mne vytřel zrak. Hrál jsi tvrdě, ale ne moc rychle, hrál jsi slovenskou produkci, ale trochu jinak, než slýchávám běžně. Předváděl jsi to, co se od zkušeného Dje očekává. Jakými kluby jsi se vlastně prohrál, máš nějakou rezidentní noc? Často bývá tvé jméno ve spojitosti se StereoDiscem…

Stereodisco byla moje první oficiální značka za jménem, fajn parta, DJs, se kterými jsem se seznámil ještě v BM klubu, kam mě chodili podporovat jako posluchači. Nejdřív jsem jim dal možnost se ukázat jako DJs a oni si sami vytvořili Stereodisco. Nejdřív jsem dostal nabídku od DJe Bolka z Itertec promotion, a tak jsem se dostal na velmi úspěšné akce. Zahrál jsem si třeba v Polsku a na akcích, kde byla velmi zvučná jména, jako Ruskin, Rush, Gaetano Parisio. Ale momentálně se mi nejlépe hraje v Žilině, kde mám z mého názoru obrovskou podporu ( doufám, že jsem skromný: ). Proto se mně velmi často mluví jako o DJovi, který je na severu Slovenska tak často a tak známý, jako Toky a Dalo u vás.


04) Jaká je vlastně Žilina jako město? Žije to tam večer? Kdybys nás měl pozvat do Žiliny, jaká místa by jsi nám určitě ukázal?

Momentálně je Žilina opravdu v pohodě, zažívám super akce v klubu Guru, kde mám tu čest, že jsem se stal jediným rezidentem skvělých akcí Reaction Control.


05) Když se řekne Slovensko, většina lidí z Čech řekne Toky, Dalo, Boss. Čím si myslíš, že to je? A jak důležitá je pro tebe vlastní produkce?

S Bossem se znám už dlouhou dobu, často mě i zval na jeho akce, které začal organizoval okolo roku 1999-2000. Byl to opravdový talent, jako DJ ještě ne tak známý, ale svou produkcí si velmi otevřel dveře a lidi si ho začali všímat. Takže produkce je obrovsky důležitá, ale tito kluci jsou pro mě výborní hlavně jako DJs. Mám s nimi tu možnost hrát často na mnoha akcích, což je pro mě dost motivující.


06) O tobě se toho na internetu příliš mnoho najít nedá. Žádné oficiální stránky, žádné rozsáhlé biografie, mp3… V čem spočívá tvá anonymita?

Já jsem problémový... Doteď jsem nenapsal žádné bio, Bolek z Intertecu je ze mně nešťastný, mohl bych hrát i bez problémů v zahraničí, ale všude chtějí přímo promotéři klubů demo, biografii, promo fotky, a to já nejsem schopný udělat. A hlavně agentury na Slovensku nejsou vůbec na té stejné úrovni. Tak silná medializace jednotlivých DJů, jako je u vás, je pro nás nemyslitelná.


07) V létě jsi hrál na festivalu Svojšice, kde si české publikum přímo uchvátil. Dodnes se lidi na diskuzních fórech baví, jak si je svým setem překvapil . Jak se ti tam hrálo? Co vlastně nesmí chybět na dobré party, abys byl spokojený po všech stránkách?

Na Svojšicích jsem hrál poprvé. Hrál jsem jako vždy, po svém, rychlý mix z 35ti desek za hodinu, slovenský zvuk s breakama, a hlavně tak, aby to mělo změnu za změnou, dynamiku. Nevěděl jsem, co na to budou lidi říkat, ale těší mě, když přijde někdo a povídá, že to bylo úplně něco jiného, než poslouchal celý večer. A hlavně, když to bylo hraní s takovými hvězdami, jako jsou Rachmad, Nastic a já hrál až za světla, v 6 ráno.


08) V Česku stále neutuchající debata na téma Schranz či Hardtechno. Co vlastně říkáš na tuto "odnož" techna? Jaký sound vlastně prezentuješ? Od jakých autorů rád posloucháš i hraješ desky? Máš nějaký svůj ideál "dobrého" Dje?

Já mám asi úplně jiný názor. U mě DJ, který hraje a tváří se u toho jako nervový chirurg při operaci, pro mě není zajímavý. Mně víc lidí vyčítá, že při hraní vypadám, jako bych právě přišel rozbít čelo o mix, ale já tu energii, kterou mám v sobě, musím dostat ven prostřednictvím mixování a nečekané změny, já nemůžu za to, že během setu zahraji i 150 věcí. Co se týká schranzu, tak ten nemusím, protože tvrdost desek není o rychlosti a upraveném zvuku. Je těžší hrát pomaleji okolo 135bpm a mixovat víc zajímavých věcí, zvuků


09) Věřím, že u Vás je ještě mnoho "neobjevených" talentů a výborných Dju. Znáš ze svého okolí nějaké? Jaký Dj se ti po hudební stránce líbí z Česka?

Je velká škoda, že slovenští DJs za sebou nemají manažery, takže o nich nikdo u vás neví. Respektuji staré tváře asi proto, že si už také připadám starý.


10) Tvé aktuální TOP 3?

DJ Surgeon - show room
Dj Grining - 3cad
CH. Wunsch-tsu 12


11) Čím se vlastně Dj Grining živí? Hudba je i tvým zaměstnáním, nebo to máš oddělené na hobby a práci? Jak vlastně vypadá tvůj všední den?

Jsem stavební inženýr, mám 2 děti (2 a 8let), pracuji 23-25 dní, asi 240-250 hodin měsíčně na stavbě, jako hlavní stavbyvedoucí při pozemních stavbách, takže…kdybych neměl hraní, asi bych už tady nebyl…hraní je pro mě opravdovým koníčkem.


12) Co říkáš na obsazení Apokalypsy - Marco Bailey, Schimek, Eric Sneo, Felix Krocher, Viper XXL, Weichentechnikk apod.?

Marco je opravdu fajn, Schimek je dobrý kamarád, s Ericem Sneem jsem už také hrál a ostatními se nechám překvapit.


13) Jednou jsi mi říkal, že hodně dávno jsi měl hrát ještě na fungujícím Orion Hallu, ale nějak z toho sešlo. Čím to tenkrát bylo? Určitě pamatuješ na první díly Apokalypsy, jak se na tuto party díváš dnes, s odstupem času?

Já často povím pravdu do očí. V časech, kdy jsem velmi hrával v Čechách, jsem jednou jednomu vlivnému promotérovi z jedné agentury pověděl názor na hraní JEHO DJS a od té doby jsem zažil řádné embargo, takže jsem rád, že po dlouhé době je zase všechno ok a já mám tu čest si zahrát na takové prestižní akci jakou je Apokalypsa.


14) Je něco, co by jsi vzkázal publiku, které na tebe 17.11. přijde?

Doufám, že se za mě Toky, Dalo i Slavo nebudou stydět, jak odprezentuji "slovenský sound" trochu jinak a přesvědčím lidi o tom, že Slovakia team je také někdo další. Těším se…

WMA: Grining @ Promo 2006


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika