Rozhovor Romanem Kuncem, pracovníkem AD-centra

Rozhovor Romanem Kuncem, pracovníkem AD-centra

13. 09. 2006  |  Autor: lucas.swoboda  |  Komentáře (3)
Připravili jsme zajímavý rozhovor s pracovníkem AD-centra Pardubice, který v terénu pracuje jako streetworker a na party ho můžete potkat ve zdravotním koutku, kde se testuje extáze.
Ahoj, tak se nám trochu představ a řekni co vlastně děláš?
Ahoj tak jmenuji se Roman Kunc, je mi 28 let a pracuji jako terénní pracovník pardubického AD-Centra (o.s. Klub Hurá Kamarád), kde jsem 2,5 roku. V terénu pracuji jako streetworker s lidmi kteří užívají tvrdé nealkoholové ilegální drogy. Krom toho máme i spoustu dalších doprovodných služeb.

Jak ses vlastně dostal k testování extází na parties?
Již dříve bylo testování součástí terénního programu, a to do roku 2002, kdy XTC služby přestaly býti politicky podporovány. Z toho vyšlo, že testování nebylo přijímáno veřejností a promotéři ztratili zájem o tyto aktivity. Nyní je však situace více politicky přístupná XTC aktivitám. Zazněli požadavky po informacích o užívání drog na taneční scéně. Proto terénní tým začal tuto službu znova poskytovat.

Proč vlastně provozujete tyto stánky?
Spousta lidí, co navštěvuje taneční párty, užívají, míchají různé drogy a moc si neuvědomují rizika, která jsou s užíváním drog spojená. Jelikož je extáze druhá nejužívanější ilegální droga po marihuaně na tanečních parties, tak spousta lidi má představu, že je všechno v normě a nikdy by nešli třeba do káčka (kontaktní centrum) pro informace. Právě proto to XTC testování slouží jako prostředek pro komunikaci s lidmi. Podáváme lidem informace o tom, co mají dělat, když už si teda tu látku berou.

tým

Jaký, myslíš, že mají lidé na parties přehled o vaší práci? Slyšel jsem třeba názory typu "Hele, tady prodávají ty extáze, jdeme pryč." nebo "To je nějaký šméčko ještě nás seberou cajti."?
Myslím, že povědomí mladých lidí o těchto službách moc není, právě proto, že bylo testování určitou dobu stopnuté. My jsme jedno z pěti zařízení v republice, které toto testování provádí a budeme se snažit o sobě dát co nejvíce vědět. V tomto je třeba výborný Summer of Love, což je opravdu velká akce, a tak můžeme oslovit hodně lidí. Samozřejmě se snažíme mapovat taneční scénu a taky se dostat na co největší počet parties, a to buď s testováním nebo "pouze" s informačním stánkem, kde můžeme lidem podávat důležité informace o účincích a rizicích.

Vaše práce kromě testování vlastně obnáší i další věci, mohl bys je nějak popsat?
V rámci XTC testování je před stánkem, kde se provádí přímo testování, prostor, který slouží k předávání informací a propagaci služeb pro uživatele "tanečních" drog. Hlavním důvodem je informovat lidi na party o účincích a rizicích drog. Takže, když jde někdo kolem našeho stánku, tak jsou většinou dva z nás před stánkem a rozdávají letáčky a baví se s lidmi o tom, co děláme a co potřebují vědět. Když má někdo zájem o více informací, tak můžeme jít blíž k stánku a všechno, co toho člověka zajímá, pořádně probrat. Snažíme se lidem podávat objektivní informace o drogách aniž bychom dělali z drog bubáka. Droga je slovo, je to látka, která tu byla, je a bude. Spousta lidí řekne, že má informace z internetu, ale většina webů o drogách neuvádí přesné a objektivní informace. Obvykle tyto látky buď vychvalují, nebo naprosto haní."Doporučuji drogové poradny: www.extc.cz, www.drogovaporadna.cz. Tyto dva weby jsou u nás myslím nejobjektivnější, co se týká informací ohledně užívání drog.

Koukal jsem, že tam rozdáváte i kondomy a vitamíny.
No samozřejmě, protože přeci jen stavy vyvolané extází (MDMA) můžou být hodně emotivní a lidi pod vlivem se mohou dostat do "bližšího kontaktu". Právě proto se vždycky ptáme: "Víš s kým spíš?" Nikdy přeci nevíš, s kým spala nebo spal tvůj nový partner před tebou, a tak si radši vezmi kondom, nebo ti můžu ukázat obrázky pohlavních nemocí a ty si to třeba rozmyslíš.

Zajímalo by mne, jak se vlastně k této aktivitě staví čeští promotéři? Jsou rádi, když nabídnete své služby?
Vytvořili jsme oficiální otevřený dopis, který jsme posílali různým promotérům, kde informujeme o našich službách a samozřejmě je nabízíme. Tyto služby vlastně nabízíme bezplatně, takže po promotérech kromě prostoru nechceme nic. Bohužel odezva většinou žádná. Nevím, jestli je to kvůli tomu, že promotéři nevidí tento fenomén, nebo ho pouze nechtějí vnímat, a také nevím, jestli jim jde pouze o výdělek a je jim jedno, jestli jim tam někdo zkolabuje. Promotéři se většinou staví k této službě ambivalentně nebo přímo negativně. Například z Cosmic Tripu se alespoň ozvali "Děkujeme, ale zájem nemáme.

Tak mne tak napadá, jestli náhodou promotéři vaše služby nechtějí spíše kvůli tomu, že by prakticky přiznali, že na jejich party jsou drogy?
Přijde mi to jako takové Jiříkovo vidění. Když někdo dělá party pro 2-5-10-15 tisíc lidí a myslí si, že tam prostě nebudou lidi na drogách. To je pro mě takové jako zavírat oči před něčím o čem vím, že je a existuje a nepřipadá mi to jako dospělý a zralý přístup. Na druhou stranu, když promotér má na akci rychlou záchranou službu, drogovou poradnu, tak přeci jen dává lidem najevo, že o ně chce pečovat. Samozřejmě se u našeho stánku nikdy nezastaví všichni návštěvníci, ale když se u nás pro informace zastaví třeba 1/8 nebo 1/5 lidí, tak je to pro nás skvělý úspěch. V tomto smyslu mi přijde rozumný z promotér Aleš Bleha, který má realistický přístup k této problematice.

Když si říkal, že od promotérů nechcete žádné finance, jak vlastně tento stánek financujete? Přeci jen takový výjezd z Pardubic kamkoliv do republiky je celkem finančně náročná záležitost!?
To určitě. Teď je to tak, že v rámci AD-centra se snažíme najít zdroje kdekoliv, kde by byly ochotni nám tuto činnost financovat.. Jinak v rámci našich hodin to řešíme např. přes náhradní volna nebo odměny. Samozřejmě víme, že nám to nikdo tento rok nezaplatí, a tak doufáme, že se nám podaří příští rok získat peníze přímo na tuto činnost v rámci grantu, neboť jak se zdá, tak se k dobrému mění pohled na tuto činnost. Teď to opravdu děláme spíš z toho nadšení (dobrovolně), neboť vnímáme potřebu těchto aktivit.

laboratoř

Je zajímavé sledovat chování promotérů, ambulance na party jsou, ale preventivních prostředků je velmi málo, co ty na to?
No, když už někdo přijde k našemu stánku, tak se s ním můžeme bavit. Dávej si bacha na tohle a na tohle a je na Tobě, jak se budeš chovat. Většina lidí si ani neuvědomí, že předávkováním neublíží pouze sobě, ale i svým kamarádům, partnerovi a rodině. Ambulance je přeci jen už hašení toho problému. My se tomu snažíme předcházet a informovat. Potěší mě názor, když někdo přijde a řekne: "Hele, když už si vezmu, tak to nekombinuji".

Jak je to vlastně s provozem vašeho stánku? Kolik lidí testuje, kolik informuje, prostě kolik lidí je potřeba na provoz takového stánku?
Tohle záleží na velikosti akce. Když je nějaká regionální akce třeba do 1000 lidí, tak je to kolem 4-6 lidí, ale jak je akce větší, třeba velikosti Summer of Love, tak je to 7-10 lidí. Musí se střídat lidé u testování a před stánkem, protože přeci jen je člověk pořád zapojen do komunikace, což je dost pracné. Na větších akcích testují najednou aspoň tři lidi, aby to pořádně odsejpalo.

A co se vlastně tím testováním zjistí? Jak se testuje, na co se testuje? Přeci jen spousta lidí má nedůvěru a bojí se, že jim tam třeba extázi seberete?
To testování probíhá tím způsobem, že člověk, který si chce nechat tabletu otestovat, tak si odškrábne ze své tablety minimální množství špendlíkem do reakční misky. My se jeho tablety ani nedotkneme, mimo jiné bychom tím mohli nabýt skutkovou podstatu trestného činu šíření omamných a psychotropních látek. Tento odškrábnutý vzorek se zakápne dvěma druhy činidel, což jsou: Marquies, který reaguje na MDMA, SPEED, 2 CB a DXM, a druhým činidlem, které se jmenuje Meckeho činidlo. Toto činidlo reaguje na MDMA, DXM a 2CT-7. Všechny tyto látky jsou psychoaktivní a potencionálně nebezpečné!!! Po zakápnutí by mělo dojít k barevné reakci. Podle barvy reakce dokážeme rozlišit výskyt těchto látek. Ovšem nemůžeme zjistit, kolik té dané látky je v tabletě. Pokud tableta nereaguje vůbec, tak se snažíme člověku důrazně vymluvit užívání této tablety. Může tobýt třeba Paralen anebo naopak nějaká vysoce jedovatá látka. Nebo alespoň. Když už si teda chce člověk extázi vzít, ať si vezme třeba půlku, a až mu najede a všechno bude o.k., tak třeba druhou půlku, hlavně ať pije tekutiny a když mu nebude dobře, ať navštíví nás nebo RZS(rychlá záchranná služba), nebose jde provětrat ven atd..

Taky jsem slyšel, že vám tam člověk může nechat celou extázi na kompletní rozbor. Co se s takovou extází pak dělá? Kde se dají nalézt výsledky?
Ano je to tak, mimo testy s těmito činidly se dělají i stěry z tablet, váží se a fotí. Odebrané vzorky se kompletně laboratorně zkoumají v rámci 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a tyto výsledky budou do měsíce až dvou na jejich internetových stránkách. Na tyto stránky se vždy člověk dostane přes stránky www.extc.cz, což jsou stránky Podaných rukou, terénního programu, které se věnují internetovému poradenství a testování na parties. I na těchto stránkách by měl být registr tablet, které kdy byly testovány i s rozborem látek obsažených v nich.

Máš nějaké výsledky ze Summer of Love?
Bylo testováno kolem 250 tablet a zhruba 1000-1500 lidí bylo kontaktováno a oslovilo nás kolem stánku. Když vezmeš v potaz, že obvykle skupinka lidí vyšle jednoho zástupce, tak se počet lidí ke kterým se dostanou informace pěkně zvedne. Také bylo fajn, že zhruba každý druhý člověk si ještě nikdy nenechával testovat extázi a bylo to pro něj poprvé. Fajn je na tom právě to, že se lidé nebojí.

Koukal jsem, že jsi měl dost práce na stánku, udělal sis také čas projít si festival?
Naštěstí jsme si udělali dobrý harmonogram, tak to vycházelo tak, že jsme se střídali po skupinkách po 2 hodinách. Akorát jsem nestihl ty Kraftwerk, což mě docela mrzí. V tu dobu jsem měl práci, ale testování mě opravdu hodně bavilo, takže jsem si to ani neuvědomil. Ve volných chvílích jsem byl ale většinou na Besip Jungle stage na lámaných beatech, které mne baví asi nejvíce. Pak se mi hodně taky líbilo na Beach stage, která byla fajn. Odpoledne jsem tam slyšel i nějaké reggae. Byli tam sítě a dobré posezení, což se mi hodně líbilo.

laboratoř

Kde budete dále testovat? Máte už nějaké další parties, kde se objeví váš stánek?
Měli bychom pravděpodobně být na Semtex Culture v Brně na oba dva dny a pak na Handshaku v Ústí nad Orlicí. Pak ještě na jedné menší akci v Ústí nad Orlicí, myslím, že se jmenuje Regional DJs, ale nejsem si jistý. Domluven je již na konec září ANTISTATIC v Ostravě. Byl bych rád, kdyby se třeba promotéři z Pardubického regionu a blízkého okolí díky tomuto rozhovoru ozvali.

Díky ti moc za rozhovor a máš nějaký vzkaz pro lidi, co chodí na party nebo uživatelé extáze nebo celkově prostě vzkaz?
R: "No, zaprvé bych vůbec nerozlišoval lidi na ty, co žerou extázi, co hulí jointy, nebo kalí pivka. Prostě, ať si na sebe dávají pozor, protože jde o zdraví a život a ten máme jenom jeden. Člověk nikdy neví, co mu takovej drogovej experiment může udělat, tím bych nechtěl nějak strašit, ale když už do něčeho jdeš, tak si na sebe alespoň dávej pozor. Rozhodně drogy nemíchej. Vždycky mysli na zadní vrátka, ať máš jistotu, že máš komu zavolat, nebo když ti je špatně, tak to někomu říct."

3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

05. 07. 2007 | 17:06:47
+0 | -0
taktiez je smutne ze zdravie ludy na party sa bere na lahku vahu.prevencia je obrana...kazdopadne dufam ze ludi z AD-centra uvidim aj na tohtorocnom summer of love a ak ano urcite sa u nich zastavim

28. 09. 2006 | 20:30:26
+0 | -0
To je smutný, že se nám promotéři tak málo starají o zdravíčko a prevenci, když je to zadarmo..:(

28. 09. 2006 | 04:59:53
+0 | -0
super rozhovor... :o]
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika