Severoirský film v Aeru

Severoirský film v Aeru

20. 09. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Přehlídka severoirského filmu / Northern Irish Film Showcase se bude konat 26. – 30. září v pražském klubovém kině Aero, jako součást jednoročního projektu British Council v ČR zaostřeno na Severního Irsko.
British Council ve spolupráci s kinem AERO představí českým filmovým divákům unikátní kolekci filmografie ze Severního Irska, které se stává jedním z nejvýraznějších center filmové produkce v UK i Evropě.

Pět celovečerních snímků doplní reprezentativní výběr dokumentů, animovaných snímků a krátkých filmů, videoinstalace a Retrospektiva bratří Spenceových, živé legendy severoirského filmu.

Kolekci filmů sestavil a v Praze osobně představí dramaturg filmového festivalu v Belfastu Michael Besnard-Scott. „Přehlídka severoirského filmu je oslavou filmařské tvorby pocházející z malé země. Nejeden z filmů, které jsem vybral, znám už pěkných pár let. Můj výběr však zahrnuje i řadu novějších titulů; mnohé z nich na mě už při prvním zhlédnutí zapůsobily jako zjevení,“ okomentoval Michael Besnard-Scott svůj výběr.

Přehlídka severoirských filmů představí pět celovečerních snímků:

CUKR (Sugar, režie Patrick Jolley, Reynold Reynolds), STRNULÝ ZÁBĚR (Freeze Frame, režie John Simpson), MICKYBO A JÁ (Mickybo & Me, režie Terry Loane), H3 (režie Les Blair), DEVĚT MRTVÝCH TEPLOUŠŮ (9 Dead Gay Guys, režie Lab Ky Mo).

Program krátkých filmů bude zahrnovat například :

The Linnet, Bye-Child, Flying Saucer Rock n Roll, The Cat, Hitch, Pretty Face, Maze, Le Poirer či Com-raid on the Potemkin (pravnuk Sergeje Ejzenštejna, Sean, míchá němý Křižník Potěmkin svého legendárního předka s videohrami), The Eighteen Electricity Plan.

Dokumentární tvorba bude zastoupena několika snímky, například:

STRÝČEK JACK (The Uncle Jack, režie John T. Davis), TĚLO GEORGE BESTA (George Best’s Body, režie Diarmuid Lavery), TEENAGE KICKS: THE UNDERTONES (režie Tom Collins) BATA-VILLE (bude uvedeno v kině Světozor v rámci Dokumentárního pondělí).

Retrospektiva/videoinstalace:

Retrospektiva bratří Spenceových – bratři Noel a Roy Spenceovi jsou nekonformními idealisty filmové produkce a architektury a sběratelé pamětihodností. V rámci jejich retrospektivy budete mít možnost shlédnout filmy ve stylu gotického hororu, severoirského Frankensteina a vlkodlaků. Bratři Spenceovi jsou také majiteli dvou kin Tudor a Excelsior. Jejich kreativní filmový svět představí dokument The Spence Brothers– Movie Mavericks, který byl letos promítán na filmovém festivalu v Cannes.

Součástí přehlídky bude také videoinstalace Johna McIlduffa jako součást projektu Tajemné umění hudby.

Zaostřeno na Severní Irsko je jednoroční projekt, jímž British Council představuje kulturu a umění Severního Irska českému divákovi. Jeho součástí byla např. výstava Psi jsou bez vyznání – současní umělci ze Severního Irska , dýdžejské sety Davida Holmese na Radiu 1 a během Muzejní noci, živá vystoupení skupin, jako např. At First Light a zpěváků jako je Paul Casey nebo Robyn G Shiels, divadelní projekty , překladatelské granty a další akce v celé České republice. Projekt navazuje na dva předchozí roční programy British Council TO JE WALES a Představujeme Skotsko.

Kino Aero
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika