Flédu zasáhne raketová střela z východu Alyona Alyona

Flédu zasáhne raketová střela z východu Alyona Alyona

30. 07. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ukrajinská rapperka Alyona Alyona přiveze 26. září do Brna zprávu o současném stavu ukrajinského rapu a originální výpověď o vlastní krkolomné cestě k úspěchu. Zvolila pro ni ukrajinštinu místo angličtiny, autentičnost místo marketingové vyumělkovanosti a příběhovost místo nekonečných frází o kouření trávy.
Na Flédě představí debutové album Pushka, syrový obraz všedního života ve své zemi. Předprodej spuštěn v sítích smsticket a goout.

Alyona Alyona

Uplynul necelý rok od chvíle, kdy učitelka z mateřské školy, rapperka a MC Alyona Alyona narušila stojaté vody východoevropského rapu svou divokou jízdou na vodním skútru v klipu Ribki. Od té doby se mu dostalo více než 2 miliony zhlédnutí na YouTube, písni nominace na prestižní domácí hudební cenu YUNA Award 2019 za nejlepší hip hopový hit a její autorce nečekaný zájem evropských i světových médií. Časopis New York Times její tvorbu zařadil mezi 15 nejdůležitějších evropských zjevů současné kultury.

Svým autentickým přístupem k hudbě i životu Alyona Alyona paroduje a zpochybňuje stereotyp současného hip hopera se zlatým řetězem na krku a dokonale vysoustruženým potetovaným tělem vykřikujícího temná hesla o nesmyslnosti života, zlém systému a spásném hulení trávy. Stačí zhlédnout jakékoli z jejích videí, a hned je jasné, že není třeba mít dokonalé tělo, aby člověk mohl rapovat, že není třeba zpívat v angličtině, aby dokázal oslovit lidi napříč planetou. Stačí jen dělat dobrou hudbu a být sám sebou.

Svou první báseň Alyona Savranenko napsala už ve 12 letech, pak ale poprvé slyšela rap (Gangsta’s Paradise od Coolia) a o jejím budoucím vyjadřovacím prostředku bylo rozhodnuto. „Když skládáte normální popovou písničku, musí vám stačit jen pár veršů. Jeden verš má jen pár slov, a to je moc malý prostor pro nějakou informaci. Když ale rapujete, můžete říct víc a vyprávět mnohem zajímavější a delší příběh. Proto jsem začala rapovat, abych mohla vyprávět víc příběhů,“ vyjádřila se Alyona Alyona v rozhovoru pro časopis Vogue (11.4.2019). V titulní skladbě debutového alba Pushka zkušeně rozehrává slovní hříčku mezi podobně znějícími slovy „pushka“ (zbraň, slang. hovno, shit) a „pishka“ (kulatá, sladká smažená kobliha, slang. žena nadměrné velikosti).

Na albu se objevila řada singlů, které jeho vydání předcházely a ohlašovaly velký příchod sebevědomé rapperky z malé vesnice u Kyjeva na světovou scénu. Nejsledovanější z nich Залишаю свій дім (Opouštím svůj domov, přes 3 miliony zhlédnutí) je její osobní příběh o přesunu z rodné vesnice do velkoměsta, zatímco singl Голови (Hlavy) poctou síle slova a hudby a silně znějící Вnідчиняй (Otevřete), hip hopový manifest nové generace ukrajinských rapperů.

27letá učitelka z mateřské školy vystudovala psychologii a v roli sociálního pracovníka poskytovala pomoc mladým matkám, ženám, kterým ublížili jejich partneři, vězňům, drogově závislým nebo alkoholikům. To jí nakonec pomohlo porazit vlastní plachost a nedostatek sebevědomí. V rozhovoru pro ruský nezávislý zpravodajský server Meduza se rozhovořila o současném stavu ukrajinského rapu: „Chci ukrajinské hudbě pomoct se rozvinout. Místní hip hopová scéna je poněkud úzkoprsá, ale myslím, že se to brzy změní. Taky bych chtěla pomoct lidem jako já, aby přijali sami sebe,“ a dodala: „Sice se nechystám zhubnout 40 kilo, ale pokud můžu někomu muzikou dopomoci k tomu, aby dostal šanci uvěřit v sebe sama, odhalit svůj talent a dát ho na odiv, tak to udělám.“

Dodal: Sabina Coufalová, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ALYONA ALYONA

Čtvrtek 26. 9. 2019
Vystupují:
ALYONA ALYONA (Ukrajina)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika