FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Sučasná Afrika na Colours of Ostrava

Sučasná Afrika na Colours of Ostrava
09. 01. 2020   |   Autor: redakce   |   Komentáře (2)
(Promotion) Na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava dostane velké místo současná africká hudba ve svých nejrůznějších podobách - od roztančeného afropopu, přes futuristický elektro punk, experimentální afro-dub, soul a hip hop až po městský styl mbalax.
Areál ostravských Dolních Vítkovic tak v červenci mezi jinými přivítá nekorunovaného krále africké hudby, senegalského zpěváka Youssou N´Doura, expresivní zpěvačku Fatoumatu Diawaru z Mali, skupinu KOKOKO! ze slumů konžské Kinshasy, psychedelickou londýnsko-gambijskou kapelu Fofoulah a rapující zpěvačku Muthoni Drummer Queen z Keni.

KOKOKO!
 
 „V barevné mozaice Colours vždy nejvíc září africká hudba, tím je náš festival i v zahraničí proslulý,” vysvětluje ředitelka Zlata Holušová a pokračuje: “Afrika totiž zůstává mocnou dárkyní hudby, která ačkoliv těží z dávné minulosti, udržuje si krok s tempem doby. Taneční rytmy přitom tamější hudebníci spojují s nadčasovým poselstvím, že je v našem společném zájmu stát při sobě a nezáleží na tom, odkud pocházíme, protože cíl máme všichni stejný: pokusit se změnit svět k lepšímu.”

O tom vždy zpíval nejznámější velikán současné africké hudby Youssou N´Dour ze Senegalu. Podpořený kapelou Le Super Étoile de Dakar dokáže odehrát nezapomenutelné energické koncerty. “Dějiny moderní africké hudby stojí a padají s šedesátiletým úchvatným zpěvákem. To on - snad nejvíc ze všech umělců – k ní přitáhl pozornost západních posluchačů. Zboural spoustu přežívajících předsudků a ukázal její neomezené možnosti,” říká dramaturg Jiří Moravčík. Youssou N´Dour v podstatě vynalezl novodobý městský styl mbalax, složil více než pět set skladeb, natočil nespočet přelomových alb, získal cenu Grammy a mnoho dalších. Je brán za neoficiálního ambasadora černého kontinentu a pro světové politiky představuje klíčovou osobnost současné Afriky.

Hranice africké hudby posouvá malijská zpěvačka a kytaristka Fatoumata Diawara. Za výbušnou afropopovou desku Fenfo získala nonimaci na Grammy a propracovala se na pozici jedné z nejvlivnějších západoafrických ženských mluvčích. Hrála ve filmech oceněných Césary a nominovaných na Oscary, natáčela s Robertem Fonsecou, Herbie Hancockem, Matthieuem Chedidem, elektronickým duem Disclosure, Tonym Allenem a přidala se k Africa Expressu Damona Albarna. “Fatoumata ve své hudbě pořád trvá na zděděných tradičních zdrojích, nezdráhá se ale spoléhat na rock, blues nebo gospel, nicméně na malijský způsob,” dodává Jiří Moravčík.

“Pokud by The Fugees pocházeli z Keni, zněli by jako Královna bubnů Muthoni.” Muthoni Drummer Queen tluče do bubnů, soulu má v hlase na rozdávání, přesto nejraději rapuje a z jejího elektro hip hopu vycházejí spalující blesky. “Přidejte silné sociální cítění, přesvědčivý feminismus a vyjde vám z toho sebevědomá moderní africká žena, kterou je radost poslouchat,” líčí Jiří Moravčík. Vliv hip hopu na současný život Keni i celé Afriky je obrovský a Muthoni Ndonga pochopila, že pokud chce do budoucna rodné zemi, a zvlášť ženám, alespoň nějak pomoc, musí se spojit se zkušenými elektroproducenty - švýcarskou dvojicí Jean „Hook“ Geissbuhler a Greg „GR!“ Escoffey.

Londýnská skupina Fofoulah hraje rytmický experimentální afro-dub, míchá západoafrické styly, elektronické taneční beaty, jazz, funky a hip hop. “Senegalský zpěvák a raper Batch Gueye v jazyku wolof vybuzuje i naše svědomí: probuďte se, svět zas takový ráj není! A komu to nedochází, vtluče mu to bubnem sabar doslova do hlavy, podpořený fascinujícím hráčem na talking drum Kaw Seckem z Gambie,” dodává Jiří Moravčík. Leader kapely - britský bubeník Dave Smith, známý ze skupiny Roberta Planta - ale čerpá z daleko více zdrojů a sází na psychedelii analogových syntezátorů a kosmické zvukomalby saxofonisty a klávesisty Toma Challengera.

KOKOKO! znamená Ťuk ťuk ťuk. Konžská skupina vzešlá ze slumů Kinshasy vtrhla na mezinárodní scénu tranzovními koncerty a získala pověst naprosto mezního zážitku. “Hudebníci oblečení do žlutých mundůrů ozvučují obskurní DIY nástroje, které byly původně často sochami a uměleckými skulpturami. Do toho zní přeřvaný hlas zpěváka a tanečníka Makara Bianco. Vše s cílem otřást stereotypy provázející konžskou hudbu,” líčí Jiří Moravčík. Nevzdávají se ale ani afropopových melodií, funky a dubu.

Devatenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 15. do 18. července 2020 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou Twenty One Pilots, The Lumineers, Sigrid, Wardruna, Tones and I, Meute, The Hatters a Bazzookas. Program na 24 venkovních i krytých scénách nabídne přes 450 bodů - vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Dodal: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.

COLOURS OF OSTRAVA

Středa 13. 7. 2022 až Sobota 16. 7. 2022
Vystupují:
LP, The Killesrs, Kings of Convenience, Martin Garrix, Twenty One Pilots, Bakermat (Holandsko), Dardelica (UK), Darkstar (UK), Darzack (Francie), Eelke Kleijn (Holandsko), Gioli & Assia (Itálie), Giorgia Angiuli (Itálie), Matias Aguayo (Chile), Meduza (Itálie) a Shtuby (Izrael), z rocku Ivan & The Parazol (Maďarsko), The Snuts (UK), LIFE (UK) a PENGSHUi (UK), z africké hudby Fatoumata Diawara (Mali) a Fofoulah (UK/Senegal/Gambie), z world a folk music s mnoha přesahy Anna RF (Izrael), Bazzookas (Holandsko), C.C. White (USA), The Hatters (Rusko), Marina Satti (Řecko), OMIRI (Portugalsko), SuRealistas (Argentina/Itálie), The Tune (Jižní Korea), Puuluup (Estonsko) a Talisk (Skotsko). Jazz zastoupí Hiromi (Japonsko) a Malox (Izrael), rap Princess Nokia (USA), soul Joel Culpepper (UK), blues Roosevelt Collier (USA), psychedelii Moon Duo (USA) a indie scénu Anna Wolf (JAR), Chef´Special (Holandsko), Hudson Taylor (Irsko) a Sons of The East (Austrálie)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Endre | 28. 04. 2023 | 12:39:51
dakany.endre@gmail.com

Potrebujete posojilo??? Za več podrobnosti se prijavite za 2-odstotno obrestno mero: (dakany.endre@gmail.com). Ponudba za nujno posojilo.
albaker | 31. 03. 2020 | 07:06:59
DOBRO DAN MOJ LJUDI Andore MOJ PREIZKUS, KAKO DOBIM POSOJILO, DA KUPIM HIŠO IZ NEKRETNEGA IN ŽENSKEGA POSOJILNEGA DRUŠTVA, KI JE IZDELALA FIRM ALBAKERSKEGA POSOJILA, DANES ZELO SREČAN IN BOŽJI BLAG ALBAKER POSOJIL FIRM Ime mi je maria, sem iz Andore, ki sem jo iskal resnično posojilo za zadnjih 5 mesecev, da kupim hišo, kar sem dobil je bil kup prevar, zaradi katerih sem jim zaupal in na koncu dan, vzeli so mi denar, ne da bi dali ničesar v zameno, vse moje upanje izgubil sem se zmeden in frustriran, tega nisem hotel nikoli karkoli opraviti s posojilnicami na internetu, zato sem šel prijateljici izposodila nekaj denarja, povedala sem ji vse, kar se je zgodilo, in ona je rekla, da mi lahko pomaga, da pozna kreditno podjetje, ki mi lahko pomaga pri kakršnem koli znesku posojila ki jih potrebujem z zelo nizko obrestno mero 2%, da je pravkar dobila posojila od njih, usmerila me je, kako naj zaprosim za posojilo, sem ga tako kot mi je povedala, sem se prijavila z njimi na e-pošto: albakerloanfirm@gmail.com, nikoli verjel, toda poskusil sem in na moje največje presenečenje sem dobil posojilo v 24 urah nisem mogel verjeti, Znova sem vesel in bogat in se zahvaljujem Bogu za tako posojilo podjetja, kakršna je ta, še vedno obstajajo na tej prevari povsod, prosim, svetujem vsem, ki potrebujejo posojilo po e-pošti (albakerloanfirm@gmail.com) vas ne bodo nikoli izneverili, in tvoje življenje se bo spremenilo kot moje. Hiter stik (albakerloanfirm@gmail.com) danes in dobite vaše posojilo od njih, bog blagoslovi ALBAKER POSOJILO FIRM za njihovo pristno ponudbo posojila.  Prepričajte se, da ste se za posojilo obrnili na ALBAKER POSOJILO FIRM, ker sem posojilo uspešno prejel od tega podjetja brez stresa. Obiščite njihovo e-pošto (albakerloanfirm@gmail.com)

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |