Jarní program na Flédě září velkými jmény

Jarní program na Flédě září velkými jmény

13. 02. 2020  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jarní sezóna na Flédě přinese několik silných osobností americké hudby. Příznivci alternativy se mohou těšit na X Ambassadors, hip hopově ladění návštěvníci na newyorskou rapovou legendu Onyx a hvězdu sanfranciského soundcloudového undergroundu Ramireze.
Evropské barvy v dramaturgii hájí holandský producent Loopers, vídeňské duo drum and bassových vizionářů Camo & Krooked nebo britští punkrockeři The Subways, kteří na Flédě oslaví patnáct let existence. Pokračování se dočká festival elektronické hudby Echoes i klubová noc Elektra.

The Subways

Dramaturgie klubu pro jarní měsíce jasně odráží trend současné hudby – striktní žánrové rozdělení je minulostí, budoucnost patří fúzím. Potvrzují to téměř všechny projekty, které na Flédě uvidíme, zejména pak ty, které jsou uváděny v rámci jejích autorských formátů jako Elektra, Echoes nebo Kurzor:\. Na mnoha akcích i tentokrát spolupracuje s významnými domácími promotéry a festivaly jako Rock For People, D Smack U Promotion, Mindicted, Fource a dalšími subjekty napříč českou kulturní scénou.

Velkou jarní jízdu odstartuje v únoru s talentovaným DJ a producentem prvotřídní EDM Loopersem a jeho okouzlující kombinací elektra a housu. V Brně ho podpoří španělská elektro-funková formace  Plastik Funk. Důkaz o vysoké úrovni španělské scény podá i klubová noc Elektra za účasti charismatického katalánského techno producenta Coyu. Zakladatel oceňovaného vydavatelství Suara a jeden z nejúspěšnějších dýdžejů posledních let na Flédě představí svůj dlouhohrající debut You Don’t Know, na kterém spolupracoval mimo jiné s Mobym. Povinnou březnovou položkou bude návštěva koncertu rakouského producentského dua Camo & Krooked, které vzešlo původně z drum and bassu, avšak nyní patří k nejprogresivnějším tvůrcům současnosti. Dnes jen těžko zařaditelná dvojice Reinhard Rietsch a Markus Wagner se vydává čím dál různějšími hudebními směry vstříc odlišným žánrům a hudebním epochám, jak ukázal i nedávný společný koncert s vídeňským symfonickým orchestrem Maxe Steinera.

Nastávající sezóna je poměrně bohatá na zástupce americké scény. Jedním z highligtů bude vystoupení špičky tamní alternativní scény X Ambassadors. Kapela ve složení Sam Harris, Casey Harris a Adam Levin představí v Brně na již vyprodaném koncertě své novinkové album Orion (2019). Ambasadory alternativních žánrů podpoří jejich krajan, vizionářský umělec, skladatel, zpěvák, rapper, bubeník a producent Terrell Hines. Poprvé v Brně uvidíme i dvojici amerických hardcorových rapperů Fredra Starra a Stickyho Fingaze, která vystupuje pod pseudonymem Onyx a těší se milionům posluchačů po celém světě na platformách Youtube, Spotify nebo Soundcloud. Rap newyorského střihu vystřídá jedno z nejžhavějších jmen současné sanfranciské hip hopové scény, Ramirez, originální zástupce soundcloudového undergroundu, který v poslední době ostře útočí na brány amerického hudebního průmyslu. Na Flédě představí vrchol své dosavadní tvorby, velmi originální a ucelenou nahrávku Son of Serpentine.

Šestým ročníkem pokračuje prestižní festival Echoes, který dlouhodobě finančně podporuje Jihomoravský kraj a Ministerstvo kultury. Březnový díl ovládne britský producent Anthony Child aka Surgeon se svou show k aktuálnímu albu Luminosity Device. Stejně jako jeho předchozí nahrávky i tato sklízí chválu prestižních hudebních médií (The Wire, The Quietus nebo Pitchfork) a dokládá jeho výjimečnou pozici na scéně undergroundového techna. Surgeonův taneční set v dubnu vystřídá respektovaný německý tvůrce Carsten Nicolai aka Alva Noto pohybující se na pomezí zvukových a obrazových médií. Na Flédě představí jedinečný projekt Unieqav Live (2018) vibrující na hranici ambientu a tepající taneční elektroniky, kterým vyvrcholila jeho mnohaletá koncepční práce na trilogii Uni (Unieqav, 2018; Univrs, 2011 a Unitx, 2008). Jeho vystoupení doprovodí hudbě na míru šité projekce vizuálního umělce Kena Niiboriho.

Sérii evropských zahraničních koncertů zakončí britská trojice The Subways, která slaví patnáct let od vydání debutového alba Young for Eternity. Po několikaletém klidnějším období vyplněném studiem a výchovou dětí se rockoví rebelové vracejí na světová pódia, aby fanouškům připomněli přímočarost a bezbřehou energii svých skladeb. Na Flédě zahrají v kompletní původní sestavě a kromě notoricky známých hitů jako Rock & Roll Queen, With You nebo Oh, Yeah přivezou také ochutnávku z právě připravované nové desky.

Dramaturgie klubu myslí také na domácí a slovenskou scénu, kterou tradičně podporuje a dává tak prostor čerstvým projektům zdejších kapel. Novou desku na Flédě představí živelná Gaia Mesiah (Refresh in Golden Hive. Live), multigenerační stálice Mňága a Žďorp (Třecí plochy) nebo staronové uskupení MYDY Rabycad, které svou dlouhohrající novinku Numbers bombasticky pokřtilo na podzim v pražském Foru Karlín. Změna názvu kapely v tomto případě není jen kosmetická, pětice jím stvrzuje zvukový posun vstříc rockovějšímu, špinavějšímu a autentičtějšímu zvuku. Co však zůstává, je neodmyslitelný charismatický projev Žofie Dařbujánové.

Novinku dokončuje také multinárodnostní uskupení N.O.H.A., jehož stylově otevřený mix drum & bass, world music a dubstepu čerpá z kořenů čtyř kapelních národností. Po několikaleté kreativní pauze se vrací na česká a zahraniční pódia s vyzrálým albem, které v květnu pokřtí v pražském Lucerna Music Baru a obratem přiveze do Brna. Jarní program oživí vystoupení cimbálové muziky Harafica, které dokazuje, že Fléda je tu opravdu pro všechny. Zvláštní kategorii zastupuje mimo jiné koncert polské skupiny Percival, která reinterpretuje písně starých Slovanů do atraktivní současné podoby. Koncert bude součástí Měsíce polské kultury, který pořádá Polský institut v Praze.

Nezapomnělo se ani na příznivce slovenské muziky. Své nové album na Flédu přiveze mnohokrát oceněná alternativní slovenská skupina Billy Barman. Na společném koncertě se v Brně představí dvě ikony slovenského ska a reggae, kapely Polemic a Medial Banana a nikoho asi nepřekvapí, že nedávno ohlášený jediný koncert punk rockových Horkýže Slíže je již nyní vyprodaný.

V květnu se realizační tým klubu přestěhuje na hlavní nádvoří hradu Špilberk, kde se uskuteční dvě velké produkce. První z nich bude vyvrcholením jarního turné kapely Škwor Uzavřenej kruh Tour 2, kterým čtveřice oslaví svou aktuální úspěšnou desku. Den D však přijde 15. května, kdy se na špilberském pódiu vystřídají dvě nejlepší české funky kapely Monkey Business a J.A.R. Během jediného večera se na pódiu objeví šestnáct vynikajících muzikantů, zazní hlasy nejlepších českých vokalistů Dana Bárty, Matěje Rupperta a Terezy Černochové, rap Michaela Viktoříka a Oty Klempíře, který doplní jazzová sekce J.A.R. pod vedením Roberta Balzara a nad vším se bude klenout typický humor obou uskupení a lasery prozářené velitelské afro Romana Holého.

Součástí klubové dramaturgie je dlouhodobá podpora domácí hip hopové scény. Ani v této sezóně tomu nebude jinak. Na konci února klub pořádá výjimečnou benefiční akci věnovanou památce svého kolegy a kamaráda, jednoho ze zakladatelů brněnského rapu Alana Kunce alias Pan Chalana. Výtěžek z akce Scratch: Pan Chalan In Memoriam, na níž spolupracuje řada zásadních jmen brněnské klubové scény, bude věnován Alanovým rodičům.

Sezónu bohatou na křty nových nahrávek zahájí pražský rapper a básník par excellance Kato, který v Brně představí svou novou desku Perpetuum Promile za účasti kompletního ansámblu Prago Union. Album na Flédě pokřtí také brněnský Maniak (Ach Ano III: Ballerbyn) s hosty Vladimírem 518, Orionem, Black Angelikou a Protivou. Velký návrat Huga Toxxxe stvrdí křest jeho oceňovaného alba 1000. Ze sousedního Slovenska přiveze novinky nespoutaná Sima (Bombím), nerozlučná dvojice Kali a Peter Pann (Ale ne) nebo PIL C, kterému vychází už třetí sólové album (2086). Jeho krajan Separ připomene zásadní projekt Buldozer, kterým se vrací do roku 2012, kdy jeho nahrávka výrazně proměnila tehdejší slovenskou rapovou scénu. Dlouho očekávanou událostí bude koncert brněnského Michajlova, který si právě odpykal dvacet měsíců ve vězení, a s novými životními zkušenostmi a svobodný se vydává na bilanční turné, na němž zazní průřez celou jeho diskografií. Aktuální tvorbu v klubu představí zástupci labelu Milion+ Yzomandias (Dobrá Duše, Srdce ze Zlata) a Nik Tendo (Fatamorgana) v rámci společného Double Trouble Tour. S aktuální tvorbou na jaře vystoupí i James Cole, Viktor Sheen, dvojice Ca$hanova Bulhar a Labello rapující o fotbalu nebo Redzed kombinující rap s metalem. Vyvrcholením hip hopové sezóny bude velký open-air večírek vydavatelství Mike Roft na Špilberku, který bude jedinečnou možností vidět "rychlé kluky" živě a na jednom místě. Vystoupí Calin, STEIN27, Indigo a KOJO.

V bohatém programu, který se realizuje za významné finanční podpory Statutárního města Brna, má letos své místo také spolupráce s festivalem Encounter/Setkání, jehož pořadatelem je JAMU, a který letos slaví třicet let své existence. Nebudou chybět ani dvě vydání oblíbené komunitní akce Blešák propagující etiku „slow fashion“ a princip RRR (reduce, reuse, recycle). Klub Fléda dlouhodobě usiluje o co největší bezpečnost návštěvníků, účinkujících i pracovníků klubu, díky čemuž je držitelem platného certifikátu Hard and Smart. Dlouhodobě a soustavně spolupracuje s nadací Podané ruce a s Koordinačním centrem prevence Odboru sociální péče Magistrátu města Brna ve prospěch co největší bezpečnosti v oblasti klubové kultury jako takové. Vstupenky na jednotlivé akce je možné koupit v sítích smsticket a goout, v hostelu Elevenu nebo v prodejně Indies Brno.

Dodal: Martin Brzobohatý, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

X AMBASSADORS

Středa 4. 3. 2020
Vystupují:
X Ambassadors (US) + Terrel Hines (US)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika