Jaga Jazzist v Praze s novou deskou

Jaga Jazzist v Praze s novou deskou

26. 02. 2020  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jedna z nejinspirativnějších norských kapel, která za pětadvacet let své existence formovala žánr soudobého nu jazzu, se po dlouhé době hlásí s novou nahrávkou Pyramid. Desku nahranou za pouhých čtrnáct dnů představí 16. května ve svém oblíbeném pražském Lucerna Music baru. Deska vychází na věhlasném labelu Brainfeeder, který vede hudební vizionář Flying Lotus, a Jaga Jazzist se na ní znovu noří do nejhlubších vod psychedelického jazzu i postrocku.
Vstupenky (650 Kč) budou v prodeji od 28. února na fource.cz a u prodejců GoOut.cz a Ticketmaster.



Jaga Jazzist navazují na své pět let staré album Starfire, které jako několik předchozích vyšlo u věhlasného elektronického labelu Ninja Tune. Zvuk současné nahrávky, jejíž vydání je naplánováno na 24. dubna, svou vesmírnou prostorností lépe padne do katalogu labelu Brainfeeder, pod kterým vydávají mimo jiné i Kamasi Washington nebo Thundercat. Další etapu existence Jaga Jazzist otevírají v pořadí devátou dlouhohrající nahrávkou, jenž si bere inspiraci jak z jazzu osmdesátých let, tak od norského synthpopového guru Ståleho Storløkkena i zvuku současných projektů jako Tame Impala nebo producentů Todda Terjeho či Jona Hopkinse.

Srdce českých fanoušků si norská sestava získala i díky častým tuzemským koncertům. Jejich vystoupení vždy doprovází i padnoucí světelný design zářící jako kapelník a frontman Martin Horntveth, který umí perfektně naladit diváky na intenzivní hudební zážitek. Alespoň tak jeho působení na stagi popsal měsíčník Full Moon v recenzi z koncertu na festivalu Beseda u Bigbítu: „Kdo chtěl, mohl instrumentální směsici nu-jazzu, progresivního rocku a taneční elektroniky vnímat jako soundtrack k neexistujícímu filmu,“ pokračovala recenze.

Poznávacím znamením dnes osmičlenné formace, jejímž obsazením prošla dobrá dvacítka hudebníků, jsou nezaměnitelné kompozice zakládajícího člena Larse Horntvetha. Ty na každou desku vznikaly i několik let. S novinkou Pyramid se Horntveth rozhodl pro přímočarý způsob skládání - celé album tak vzniklo za necelé dva týdny v odlehlém švédském studiu, kde si skupina naordinovala intenzivní až dvanáctihodinové nahrávání. Pyramid je také prvním albem, které si členové sami produkovali společně s dlouhodletým spolupracovníkem Jørgenem Træenem.

„Nejdůležitější pro nás bylo, abychom nezačali příliš analyzovat naše hudební nápady,“ nechal se slyšet zakládající člen formace a bubeník Martin Horntveth: „Chtěli jsme se vždy chytit první originální myšlenky a té se držet. Pro kapelu, které je na scéně přes dvacet let a je známá pro svou žánrovou pestrost, je důležité umět vždy překvapit a nezapomenout na experimentování a vlastní vývoj.“

Dodal: Viktor Palák, Fource Entertainment
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JAGA JAZZIST

Neděle 11. 10. 2020
Vystupují:
Jaga Jazzist (Norsko)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika