Koncert Susheely Raman

Koncert Susheely Raman

05. 10. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Susheela Raman je po předcích z jižní Indie a žije v Anglii - ale její hudba se přitom ostře liší od elektronických fuzí asijského undergroundu.
Mládí strávila v Austrálii, zpívala rock a blues, a ve dvaadvaceti odjela studovat zpěv do Indie a znovuobjevila vlastní identitu. V roce 2001 byla nominována na britskou cenu Mercury, v lednu 2002 zvítězila jako nový objev v cenách BBC Radio 3 World Music. Její spolupráci s muzikanty z Jižní Indie zachycuje film společnosti Arte i zatím její nejlepší album Music for Crocodiles. Producentem, kapelníkem i manželem zpěvačky je kytarista Sam Mills, známý z projektů značky Real World Petera Gabriela.

respect

"Vždycky mě zajímalo, jak spojit pramínky odlišných kultur. V roce 1995 jsem odjela studovat k jedné z největších indických zpěvaček, Shruti Sadolikar. Když jsem se o dva roky později vrátila do Anglie, začala jsem spolupracovat s kytaristou a producentem Samem Millsem, který byl tehdy producentem bengálského zpěváka Pabana Das Baula. Jejich album Real Sugar pro značku Real World pro mě znamenalo velkou inspiraci," vzpomíná Susheela Raman. Setkání s Millsem byla osudově šťastná volba: album Salt Rain, na němž Mills a Raman pracovali tři roky, jim přineslo mimo jiné cenu BBC World Music. O dva roky později vyšlo Love Trap, jehož pečlivě vyvážené složení připomíná indické kari. Aranžmá obohacuje jemně dávkovaný hrdelní zpěv z Tuvy, cello, klarinet i indické perkuse, osobitě vybrané skladby pocházejí z Indie, Ethiopie, i poněkud překvapivě od písničkářky Joan Armatrading.

Titulní skladbu alba Love Trap by bez problému mohlo hrát i mainstreamové i radio: je dostatečně chytlavá jak hudebně tak textově, a Susheela Raman ji dokonce zpívá anglicky. Přitom se ale nejedná o řemeslný pop-song, ale coververzi hitu kultovního etiopského zpěváka Mahmouda Ahmeda ze 70. let. Následující skladba, pro změnu už v jihoindickém jazyce telugu, je shodou okolností opět coververze: napsal ji Sri Tyagaraja (1767-1847), v jižní Indii respektovaný jako hudební prorok který byl navíc prohlášený za svatého. Indickou příchuť vyvažuje zpěv ze západní Afriky a brumle z Tuvy. O chvíli později se hosté z tuvinských Yat-Kha vrátí v plné síle, aby svým hrdelním zpěvem i houslemi igil jemně vyšperkovali aranžmá. Poněkud nečekaným vrcholem alba je skladba Save Me, vypůjčená od Joan Armatrading: když osobní výpověď karibské autorky propojíte s pružným a vlnivým ženským zpěvem z Indie, výsledek je víc než uhrančivý.

Poslední album zpěvačky, Music for Crocodiles, vzniklo jako výsledek jejích cest do jižní Indie. K názvu ji inspiroval krokodýlí park, vybudovaný pro ochranu těchto nebezpečných, ale zároveň ohrožených zvířat. K majestátnímu zvuku alba přispěl mix geniálního Islanďana žijícího v Los Angeles, Husky Huskvolda, který pracoval s Tomem Waitsem, Sheryl Crow, Norah Jones, a zvukovými experimentátory Fantomas.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika