Warm Upy na CzechPoint

Warm Upy na CzechPoint

27. 10. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Už dnes se v žižkovském klubu Visitor odehraje první Warm Up k party Czechpoint, který proběhne 10.11. v Abatonu.
Do začátku akce zbývá ještě několik dní, a tak se přijďte podívat buď tento pátek 27.10. do žižkovského klubu Visitor, nebo pak 4.11. do dalšího žižkovského klubu Molekula na naše warm upy. Ve Visitoru se bude valit techno a v Molekule dnb a jungle. Více informací o těchto warm upech najdete na našich stránkách www.nextwave.wz.cz

Nebo chceš vyhrát 3x 2 volné vstupy do Abatonu na CzechPoint?

Představení headlinerů CzechPointu
A začneme hned tím, co asi pro většinu z Vás, kteří jste zvyklí na našich akcích slýchávat především techno a drum´n´bass, ale i pro ostatní, bude možná malinko zahaleno neznámem, pokud se ovšem nezajímáte o tak zajímavou odnož elektronické hudby, jakou psytrance music je. Je to hudba, která u nás má řadu svých oblíbenců, ale na větších multižánrově zaměřených akcích si zatím své místo pevně nenašla, což je možná škoda, protože jde o energií nabitou hudbu, která se dá jak jen tak poslouchat, tak na ni i pořádně zapařit a nemluvě ani o vždy maximálně propracované vizuální stránce stage lahodící každému oku. O onu vizuální podobu se na CzechPointu postarají hned tři skupiny, které reprezentují psytrance v Čechách – Zero Point, Mystical Waves a Trancedelic Family, o hudební pak jedno z hlavních lákadel psytrance stage, český projekt Mutant Star. Tento projekt vznikl již v roce 2000 a byl založen a dodnes se skládá ze dvou členů - Menefa (Ankhabut) a Marka (Afagddu) - spolku „Demimonde“, který kolem sebe od roku 1990 začal sdružovat umělce pražské undergroundové scény. Debutové album tohoto spolku, vydané na „Epidemie Records“, celkem jasně ukázalo cestu a směr jakým se tento projekt chtěl do budoucna ubírat. Působení ve spolku Demimonde jim víceméně umožnilo a pomohlo se rozkoukat a získat první důležité kontakty ve společnosti lidí, kteří se o undergroundovou scénu v té době zajímali a formovali ji. Vědomi si její rozličnosti a otevřenosti, se po čase dostali do kontaktu s prvními goa a psytranceovými záležitostmi. Do značné míry je zpočátku ovlivňovalo množství goa nahrávek, které do Čech přiváželi ze svých častých cest po zahraničí jejich přátelé a příbuzní, z kterých je nejvíce ovlivnila „Trancentral compilation (1-7)“ a za zmínku určitě stojí také kompilace „Psychadelic Trip To Goa“, která byla první a velmi zdařilou prací jejich kamaráda St@ler.cz, s kterým spolupracují.

První rok projektu Mutant Star byl především improvizací ze zvukem, rytmy, mixovacími technikami a strukturou psytrancové hudby jako takové. Jejich první vystoupení se odehrávala v okruhu jejich známých a kamarádů a šlo spíše o setkání neoficiální. Za zmínku stojí např. „šílená“ pařba v Bilichově v roce 2001. Jejich zkušenosti z elektronickou hudbou ale sahají mnohem dále do minulosti. Afagddu se s ní poprvé setkal již v roce 1995, kdy začal pracovat na industrial / dark ambientním projektu, který nesl stejný název, Mutant Star. Ankhabut o něco později, ale velmi pozitivně ho ovlivnila úzká spolupráce s ostatními hudebníky. Postupem času si pořídili vlastní zvukový aparát a nejrůznější mašinky a stali se tak zcela nezávislými. Ke své produkci ve studiu využívají řadu hardwarových, ale i softwarových doplňků, na kterých produkují svou tvorbu. Jejich základní koncepce vychází z četných zkušeností z mnoha parties, na kterých vystupovali, kde za ty, kteří tyto party organizují u nás v Čechách, můžeme vyjmenovat uznávané produkce a seskupení jako: Hedonix crew, Sonic Distortion, United Sound Expericence, Mystical Waves, Planet Blue Society, Trancedelic Family a další.

Dalším českým živým psytrancovým projektem, který se na CzechPointu představí je jednočlenný projekt vystupující pod názem Fractal. Kouzlo elektronické hudby tento nadšenec objevil už jako mladíček ve svých dvanácti letech a první zkušenosti s ní začal sbírat pomalu doma v přítmí svého sklepa na dnes již „muzejním“ studiovém mixu a starých TESLA gramofonech. Postupem času, jak se jeho obzory rozšiřovaly, začala na počítači vznikat jeho první vlastní tvorba, kterou si ještě tehdy zaznamenával na magnetofonový pásek. Dnes již samozřejmě disponuje mnohem kvalitnějším technickým zázemím a především dlouholetými zkušenostmi a těšit se tak můžeme na zábavný live act plný nepředvídatelných harmonických postupů a změn.

Přítomnost Philipa TBC na další dnb/jungle stagy určitě potěší nejedno v rytmu této hudby bušící srdce. Tento DJ má u nás totiž po právu nálepku jednoho z nezručnějších DJů vůbec a do kapsy by zcela z přehledem strčil i řadu zahraničních kolegů. Důkazem tohož jest například jeho poslední mix „Vynil Kung Fu“, kterém do sebe namixoval úžasným způsobem hip-hop, breakbeat a drum´n´bass, ale třeba i skutečnost, která mohla někoho minout bez povšimnutí, že si ho za svého předskokana vybral na slovenském největším festivalu Pohoda samotný pan Liam Hewlett, člen legendárních The Prodigy. Philip TBC není ale pouze jen DJ, který na sobě neustále pracuje a snaží se posouvat dále, pracuje také na vlastním repertoáru a tak má za sebou už i první oficiálně zveřejněný a rozhodně zajímavý breakbeatový kousek „Listen to the bongo“.

Pokud bychom se ale chtěli podívat také trochu dále do jeho minulosti a říci něco o jeho začátcích, musíme se vrátit daleko do jeho teenagerovského věku, konkrétně do 15 roku, kdy začíná působit v několika kapelách (Pod stolem, Swing on the Flipity Flop). Nejprve hrál na kytaru a přes zpěv se dostal k basové kytaře, u které nakonec zakotvil. První úspěchy zaznamenává s kapelou Swinging on the Flipity Flop, ale to už se přes punk propracoval k hard core a crossoveru a vystupuje převážně v Plzni a jejím okolí. Po roce ale kvůli neshodách z kapely odchází a po určitém hudebním útlumu začíná o prázdninách v roce 1998 s DJingem. Zpočátku se jeho stěžejním stylem stává breakbeat. První vystoupení v klubu Wakata proběhlo již na podzim 1998 a po nahrání prvního demo snímku začíná pravidelně vystupovat v klubech XT3, Punto Azul a na divadelním baru v Paláci Akropolis. Pouští se také do pořádáních prvních vlastních akcí na studentských kolejích na Strahově a kupuje si první junglové desky a začíná se specializovat i na tento styl. To ovšem zdaleka neznamenalo stopku v jeho hudebním vývoji, protože postupem času se propracovává až k technu, a tak dnes od něj můžeme slyšet kombinace stylů: jungle, drum´n´bass, techno, freetekkno, techbreak, breakbeat, elektrobreakz a nebojí se zabrousit i do downtempa a hip-hopu. Tyto styly v každém svém setu míchá dohromady a vytváří tak vždy zajímavý, zábavný a originální mix. To navíc umocňuje v současné době šikovným využíváním nejrůznějších vychytávek, které v sobě skrývá jeho mix pult Pioneer 909. V jeho setech také hojně využívá nejrůznějších scratchovacích a beatcutových technik a mixování ze tří gramofonů je u něj víceméně standardní záležitostí. Jeho vystoupení na CzechPointu bude určitě ozdobou celého večera, které by si žádný hudební gurmán neměl rozhodně nechat ujít.

Komu jsme se zatím během našeho dnešního představování netrefili do jeho vkusu, tak i pro toho by se tu možná ještě jeden důvod, proč na CzechPoint přece jen přijít zapařit, našel. Mohlo by jím třeba být přítomnost dvojičky jabloneckých DJs, DJ teamu Daho & Ginger, kteří jisto jistě pomazlí vytříbeným technem naše ušiška na hlavní techno stage.

DJ Daho patří k nejvýraznějším postavám české techno scény a je už mnoho let pravidelným účastníkem menších a velkých akcí po celé republice i v zahraničí. Společně s další velkou osobností české školy DJem Gingerem, tvoří nerozlučitelný pár DJs, kolegů a kamarádů.

David Horčička aka Daho se poprvé se za gramofony postavil už v roce 1995. Vyznačuje se především specifickým zvukem short-heavy-tonal-techno a precizní, promyšlenou technikou mixu. Právě s Gingrem byl prvním průkopníkem tohoto stylu u nás. Čeští „British Murder Boys“, jak je jim jinak přezdíváno, se poznali v libereckém klubu HAD. Jejich první akce byly ryze privátní. První oficiální veřejné technoparty pořádali v Železném Brodě v jednom místním klubu. Akce se konaly s asi měsíční periodou a měly velký ohlas. Začali oslovovat významné i nevýznamné české kluby po celé ČR. Ve valné většině byly jejich ataky úspěšné, a tak postupně hráli ve většině klubů a účastnili se i řady velkých akcí a festivalů. V současné době není výjimkou i nabídka na zajímavé hraní v zahraničí, zahráli si dokonce i v legendárním německém klubu Tresor. Vedle klasického klubového techna se v posledních letech Daho zabývá i Intelligent Dance Music a Clicks & Cuts scénou a spolu s Gingrem je spolumajitelem vinylshopu Nula2.CZ.

Všestranný milovník jakékoliv dobré a kvalitní muziky, lety ověřený DJ a hlavně „pojem“ to je Daho. Ginger, to je neméně zarputilý DJ a společně jsou neoddělitelným párem pohodářů, kteří na CzechPoint z Jablonce do Prahy přivezou kvalitu prezentovanou ze čtyř gramofonů a 2 mixů.

Dalším zástupcem kvalitní české DJské školy je zkušenostmi opředený pražský DJ Sidecar. Tento všestranně umělecky nadaný DJ se na české scéně pohybuje již pěknou řádku let, ale přesto rozhodně svými výkony stále ujišťuje všechny o tom, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Začínal v pražském klubu Punto Azul a byl rezidentem na první sérii techno večerů v pražské Radosti FX – Over There. V pražské Roxy pravidelně hrával na exkluzivní techno noci Mega, kde se již objevil po boku takových osobností, jako jsou Dave Clarke, Gayle San či James Ruskin, Space Djz a dalších. Není mnoho DJů, kteří ovládají kromě gramofonů také hudební nástroj. A právě DJ Sidecar, který už odmalička vyrůstal v muzikantské rodině a má tedy nejen hudební vzdělání, ale i plně ovládá hru na klavír a akordeon, mezi ně bezesporu patří. Tato skutečnost jemu samotnému vypomáhá jednak při mixování desek, tak i v jeho vlastní tvorbě. Jeho vytříbený hudební sluch jej přivedl zpočátku k house music, aby nedlouho poté zakotvil u techna, které hraje dodnes. Jeho sety rozhodně nejsou bez nápadu a neustále se vyvíjejí a patří vždy k tomu nejlepšímu, co na akcích můžeme u náš slyšet. Dle jeho vlastních slov techno nabízí DJovi spoustu možností, dá se míchat na více způsobů: „Můžeš svůj set nechat jen tak plynout nebo udělat strašný kotel“, říká Sidecar. Co si pro Vás tedy připraví do Abatonu? Nechte se překvapit…

Výraznou postavou moravské techno scény se velmi záhy stal náš poslední dnešní představovaný – DJ Kaiser Soze. Jeho DJské kořeny sahají také daleko do minulosti. Poprvé se totiž za gramofony postavil už v roce 1995, kdy začínal v olomouckém S-klubu. Později se stal residentem známého klubu Depo9, kde jeho pravidelná party přerostla v nejnavštěvovanější akci klubu. V roce 1999 vstoupil do prestižní Lunar Booking Agency, což určitě jen potvrdilo jeho dosavadní DJské kvality a začal se tak také spolupodílet na pořádání velkých parties na Moravě. Za zmínku rozhodně stojí série akci nesoucí název Vortex a je také například spjat s největším indoor festivalem u nás - Orion Hall. Věnuje se technu ve všech podobách, zakládá si na precizním mixingu a promyšlené skladbě setu. Od roku 2000 hraje také minimal music pod pseudonymem Aleph. Není však pouze DJem, k jeho dalším aktivitám patří i činnost žurnalistická. Aktivně se podílel na tvorbě prvních čísel časopisu Bassline, pravidelně přispíval do Rave Magazínu, psal pro komerční Show a alternativní Tribe, vystupoval v pořadu Clubbing na brněnském rádiu Krokodýl.

DJ Kaiser Soze se již dlouho v Praze neukázal, tak si přijďte poslechnout jeho osobité pojetí techna, které určitě nenechá nikoho jen tak v klidu stát.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika